Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mała Eleczka 13:17, 01 kwi 2015

Do góry
pomidorek dla Tusiawki

i przy okazji stipa (chyba będę musiała przesadzić, bo stanęła w miejscu)

werbena też przestała rosnąć, mus przesadzić

i na koniec guzikowiec... ktoś chce?

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:09, 01 kwi 2015

Do góry
kamasja napisał(a)
Gosiu ogród nabiera elegancji-bukszpaniki to jest to. Ominęła Was grypa? Ja jak była piękna pogoda to leżałam jak kłoda. Moje cebulowe też już zeszły a mąż licytuje się, które ładniejsze(sadził swoje).Kupiłam też bratki, stokrotki i prymulki czekają na lepszą pogodę. Jakie wspaniałe łany stipy! Pozdrawiam

Agatko- na temat grypy nie chce się wypowiadać bo zawsze jak powiem że coś nas nie dopadło to jak na zawołanie zawsze to mam. Więc grypie mówię nadal NIE.U mnie cebulowe ładnie wschodzą tylko trochę niepokoi mnie wychodzenie tulipanów w lawendzie bo wygląda mi na to , że pomimo tego że były sadzone w koszyczkach to teraz wschodza tak jakby były ztych koszyczków wyciagnięte i części w ogóle brak. Ponadto wydaje mi się , że nornice wyżarły mi też ostróżki z tej rabaty, bo w ich miejscu jest dziura. Martwi mnie też ta lawenda- poprzycinałam ją niedawno troszkę i parę krzaczków zdążyłąm i poźniej od razu deszcze i coś mi teraz bardzo brzydko wygląda ta lawenda jakby jakiś grzyb ją zaatakował. Boję się tez o przycinane bukszpany- też po przycięciu ciagle pada. Moje bratki, stokrotki, primule też nie posadzone do donic. A ta stipa u nie jakoś nie chce rosnąć- nie mam do dyspozycji okien ze słońcem niestety dla roślin. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 08:24, 01 kwi 2015

Do góry
ach ta Twoja stipa Pozdrawiam wietrznie ale serdecznie
Ogródek Iwony 08:20, 01 kwi 2015

Do góry
No.. Szałwia i stipa super!
Ogródek Iwony 08:11, 01 kwi 2015

Do góry
no no, będzie się działo lista zakupów już jest, teraz tylko kupować i sadzić
stipa już jaka duża, bardzo mi się podobają te zdjęcia stipy z szałwią, aż chyba sobie je skopiuję
ścieżka elegancko wyszła!
pozdrawiam
Ogródek Iwony 07:58, 01 kwi 2015

Do góry
Stipa rośnie jak szalona. Ogród wygląda pięknie, kompozycja w donicy cudna. Kostka przed domem po zmianach fajnie wyszła. Kojarzy mi się tak jakoś bajkowo teraz ta ścieżka, tak hobbitowo. Fajnie. .
A z roślinami to tak jest, że dla jednych za dużo, a dla innych za mało . Mam na myśli "ognistą" .
Wczoraj sąsiadka przez płot zagadała, że mam chyba za dużo roślin na rabacie, a ja tam jeszcze chcę coś dosadzić .
Ogród u stóp klasztoru 22:54, 31 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
Różankowo, różyczkowo się tu zrobiło Piękne są, aż kusi.... Jak bedę wybierać pnącą na pergolę to się zgłoszę po poradę
Czy Twoje Red Barony już ruszyły? bo moje nic a nic i mam obawę że za wcześnie je odkryłam i przycięłam. Co prawda jak zapowiadali przymrozki to przykrywałam ponownie ale kto je tam wie... ?

Olu trawy wszystkie jeszcze śpią . red barona wypatruj dopiero w połowie kwietnia . Maj do traw należy i wtedy można się niepokoić jeśli nie ruszą .

GABRIELA -u mnie to Chopin urósł nawet na tak wysoki jak ja ( 170)

MAŁGOCHA z różami to jest tak że jak sie trafi słaby okaz to lepiej od razu bez żalu wyrzucić . bo co rok będzie gorszy

MALA MIAze stipami to jak wróżenie z fusów ,albo sie uda ,albo sie nie uda .
ja nie przycinam na razie . zimno , nie chodzę ,nie patrzę . więc mi nie przeszkadza

LAUROWIŚNIA wg. mnie to u ciebie stipa będzie idealna . nada lekkości rabatom .z różą już sobie wyjaśniłam . przypomnienie było skuteczne .

AGANIA Tak jak pisała Gabi . Kosmos niski -100cm. a Chopin wysoki -150 cm
Asi ogródek pod świerkami 22:44, 31 mar 2015

Do góry
Asiu i ta 2 Twoja wersja.

Tylko nie mam hosty w programie, Z lewej to niby stipa, białe to hosta i z prawej tatarak
Tak poglądowo.

Ogródek Iwony 22:15, 31 mar 2015

Do góry
To mi się podoba Stipa i szałwia
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6a/0a/d4/6a0ad42d17244fa2f03ca62704069c77.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cb/cf/89/cbcf896019426b5d6279c16cb736f873.jpg
Ostnica - Stipa 21:45, 31 mar 2015

Do góry
Stipa siana 4 lutego, pikowana po miesiącu, jak siewki się zaczęły dzielić i były wielkości zapałki:

Pod koniec marca wygląda tak:

Sadzonki dalej się dzielą, mają teraz długość ok. 14 cm
Asi ogródek pod świerkami 19:57, 31 mar 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Coś pobazgrałam szybciutko. Nie potrafię w tym paincie rysować.
Z tyłu miskanty, po prawej plama z tataraku , w środku plama z hostów , po lewej derenie a przed nimi np. stipa cieniutka?

plamy są ok., ale jak dla mnie za mało koloru
tatarak dałabym na lewo od funkii, tam jest więcej miejsca i wydaje mi się że ładniej tam zagra jako plama, ale się nie upieram
na prawo od niego gdzie teraz są hosty - różowa żurawka, dalej na prawo do końca rabaty 2 rodzaje wrzośców, żółte kwitnące na biało i zielone kwitnące na różowo

przed dereniami idąc w lewo tam gdzie już nie widać można dać bergenie, duże liście będą kontrastować z tatarakiem

można jeszcze inne rośliny wstawić zamiast tych, które zaproponowałam, ale tak, by był kolor, Rh kwitną krótko i co potem

miskanty variegatus dałabym 3 po prawej stronie od drzewa i już nie dawałbym przed pniem
i po lewej też może być tak jak jest
ale to tylko moja propozycja
sama mam problem z programem graficznym
Ogródek Iwony 19:12, 31 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Iwonko, wpadłam zobaczyć co u Ciebie, ale widzę, że mam sporo do nadrobienia.
Jestem bardzo ciekawa czy ruszyłaś już z czerwoną rabatą i chętnie popatrzę co na niej się znajdzie, może się poinspiruję, bo zorientowałam się niedawno, że w projekcie na jednej z rabat dominuje u mnie imperata red baron w towarzystwie rozplenicy hammeln, ale wydaje mi się, że te 2 gatunki to troche za mało. Chętnie zobaczę co Ty tam zaplanowałaś.

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

Asi ogródek pod świerkami 18:50, 31 mar 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Z tyłu miskanty, po prawej plama z tataraku , w środku plama z hostów , po lewej derenie a przed nimi np. stipa cieniutka?

ładnie
Asi ogródek pod świerkami 17:52, 31 mar 2015

Do góry
Kosolkowa Pasja 17:49, 31 mar 2015

Do góry
Tak wygląda moja nowa rabata przy tarasie. Nic jeszcze nie widać I połowy jeszcze nie ma. Ale baza jest - róże. Dojdzie stipa i jeżówki i jakaś otoczka.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:39, 31 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ostnica - po polsku
Stipa - po łacinie

Ostnica = Stipie liczy kilkaset gatunków

Ta ładna ostnica=stipa nazywa się Pony Tails czyli Stipa tenuissima

Tak jak lubię, prosto zwięźle i na temat

Ja mam w takim razie ostnicę piórkową czyli Stipa pennata.
Zmyliło mnie zdjęcie z opakowania
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 30 mar 2015

Do góry
Paweł po informacji, że Stipa jest O na Ogrodowisku, ja w lutym kupiłem 2 ostatnie paczki. Danusia ostatnio pisała, że niezalogowani to aż 95% czytających Siła internetu.
Teraz Stipa szybciej rośnie bo jest więcej słońca i jak oglądałem moja stipa przegoniła taką, która była u niektórych wysiewana na początku lutego.

Marto do ostatecznego przygotowania to potrzebuje przekopać rabate z przekompostowanym obornikiem, 8 taczek gliny dzisiaj przywiozłem, do tego będę miał z 4 worki kompostu, kupie kilka worków ziemi ogrodowej i podleje całośc Rosahumusem. Nie mam już zamiaru kupować ziemi w workach sadząc każdą partie roślin bo w zeszłym roku poszedł na to majątek.
Mam nadzieję, że takie przygotowania przyniosą dobry efekt

CO do Prairie Fire to sam nie wiem co bym zrobił bo jak się okazuje jest piękna i bardzo nietrwała, a szkoda bo z turzyc 'włosistych' podoba mi się najbardziej.
Ja turzyce dzieliłem w czerwcu i przeżyły jednak były to Ice Dance i Evergold.
Mirkowy ogród (początki) 22:13, 30 mar 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Sadzonkowo werbena,stipa i rozplenica z Miłko

No trawki i werbena już piękne pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:29, 30 mar 2015

Do góry
Gosiu w środę się okaże czego drzewa warte, jak będą okej to chyba nawet w tej paskudnej pogodzie jaką zapowiadają je posadzę
Mam nadzieję, że Stipa przez półtorej miesiąca do zimnej Zośki dużo podrośnie bo dłużej z nią na parapecie nie wytrzymam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:15, 30 mar 2015

Do góry
Justi troszkę duża wyszła, czuję teraz to za każdym razem jak mam coś na niej zrobić

Mimo dziwnej pogody, mieszanki deszczu wichury, śniegu z deszczem, bezchmurnego nieba. Udało mi się nawieźć na rabatę troszkę gliniastej ziemi, aby moje piaski troszkę lepiej wodę trzymały.

Zabrałem się też w końcu za pikowanie Stipy. Nawet przyjemnie się to robiło w spokoju przy muzyczce
Musiałem na szybko zrobić podstawki pod pocięte wielodnoniczki, aby zmieściły się na moim parapecie, folia aluminiowa była pod ręką i chyba się sprawdzi. Najwyżej nie będę odsłaniał zasłon, żeby na to nie patrzeć

Troszkę tego będzie, ale jak już robić to konkretnie
Stipa ma 5 tygodni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies