Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 22:17, 29 mar 2015

kosolka napisał(a)

Reniu nie wiem czy czytałaś u mnie ostatnio, powiedziałam to samo zdanie o ostnicy i stipie Kupiłam ostnice myśląc że to stipa a dziewczyny mi pisały że to nie stipa

Ach, te niuanse... Wszystkiemu winien "wójek Google", bo traktuje oba słowa jak synonimy. Ja wysiewałam ostnicę pórkową, ale na zdjęciu opakowania chyba stipa była
Olu, podczytuje Twój wątek, oglądam, ale widać zbyt mało go zgłębiam, bo akurat to mi umknęło.

Siewki zachwycające,groszek chyba zakwitnie jeszcze przed wysadzeniem ?
Muszę zrobić zbliżenie moim storczykom,fajnie wyszedł ten lew fruwający

Wiosna u Ciebie dużo bardziej zaawansowana niż u nas

Czy groszek zakwitnie przed wysadzeniem? Nie mam pojęcia. Pierwszy raz wysiałam. W ubiegłym roku siałam groszek szerokolistny, ale prosto do gruntu. Na razie go uszczykuje żeby się rozkrzewiał. Ale mam plan wysiać też do gruntu dla porównania, czy w ogóle warto sobie głowę domowym wysiewem zawracać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Zaglądałam już tam Dzięki.
babka 22:29, 29 mar 2015

07_Rene napisał(a)

Zaglądałam już tam Dzięki.

No więc po dylemacie Być może kupiłaś nasiona jakiejś innej odmiany z tego gatunku. Ta moja jakaś dziwna była, być może też całkiem inny gatunek Nasion nie widziałam jesienią. Zobaczę czy coś z niej w tym roku będzie.
Mala_Mi 22:30, 29 mar 2015

kosolka napisał(a)

Reniu nie wiem czy czytałaś u mnie ostatnio, powiedziałam to samo zdanie o ostnicy i stipie Kupiłam ostnice myśląc że to stipa a dziewczyny mi pisały że to nie stipa

Ostnica - po polsku
Stipa - po łacinie

Ostnica = Stipie liczy kilkaset gatunków

Ta ładna ostnica=stipa nazywa się Pony Tails czyli Stipa tenuissima
babka 20:59, 30 mar 2015

Amen
07_Rene 14:39, 31 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ostnica - po polsku
Stipa - po łacinie

Ostnica = Stipie liczy kilkaset gatunków

Ta ładna ostnica=stipa nazywa się Pony Tails czyli Stipa tenuissima

Tak jak lubię, prosto zwięźle i na temat

Ja mam w takim razie ostnicę piórkową czyli Stipa pennata.
Zmyliło mnie zdjęcie z opakowania
babka 19:53, 31 mar 2015

Napewno też będzie ładna Ja przespałam temat siania stipy, teraz pozostaje mi wietrzenie portfela i zakupienie gotowego materiału
07_Rene 21:40, 31 mar 2015

babka napisał(a)
Napewno też będzie ładna Ja przespałam temat siania stipy, teraz pozostaje mi wietrzenie portfela i zakupienie gotowego materiału

Opróżnisz portfel raz, ale przynajmniej kupisz dokładnie to co chcesz A potem to już się będzie rozsiewać sama.
babka 21:56, 31 mar 2015

tyle, że muszę jej kupić sporo by być choć w małym stopniu zadowoloną a to zaboli Będę liczyć na rabat Jak tam Twoje różyczki ? Czytałaś, moje już jadą
07_Rene 22:00, 31 mar 2015

Dla Aliny, która bocianów mało u nas widuje

Były dwa, ale jeden się schował. Przepraszam za kiepską jakość, ale w taką paskudną pogodę telefon to stanowczo za mało, żeby dobrą fotkę zrobić.

A tu w ubiegłym roku, aparatem.

Agania 15:31, 01 kwi 2015

Witam Cię Renatko wiosennie...bocian ubiegłoroczny super wyszedł ci na zdjęciu

Pytałaś mnie o cynię, ja wysiewałam moją tydzień temu, więc Ty też możesz, choć w wysiewaniu, to ja laik jestem, zapytaj Gabryeli, Malej Mi, Pani Przyrody, ja dopiero drugi raz wysiewam, w zeszłym roku też tylko stipę siałam...trochę za późno, ale zima była łagodna więc mi przezimowała i będę mieć już swoje sadzonki