Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:36, 01 mar 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wstawiam fotki Pissardi dla Agi
Tu z lipca 2018 - posadzona tego roku wiosną

06.2019

07.2020

07.2022

Rośnie jak wściekła

O kurczę. To może faktycznie nie trzeba jej ciąć dla zagęszczenia . Dzięki za fotki. Mówią wiele .
Sezon 2017 u Hanusi 21:08, 01 mar 2022

Do góry
Sylwio, w każdej, byle nie w zalewanej, i z drenażem. Nawet w doniczkowej na początek, byle odpływ był.

Sezon 2017 u Hanusi 20:43, 01 mar 2022

Do góry
Anuś, i tego się trzymajmy, nic na siłę. Do "zajączka" zdążymy!

Słoneczny Ogród 20:36, 01 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny moje (dżdżownice) pod hortensjami już pracują, po zeszłorocznym oborniku nie ma śladu, za tak dobrą współpracę obiecałam im kolejną porcyjkę smacznej kupki

A jak widać w tle formy strzyżone iglaków, te 3 stożki i kulki zostały przycięte tydzień temu No i sesleria koło stożków, a tulipany już idą więc się szybko uwijałam

Darcia piękny porzadeczek.
Masz wszystko przycięte wygrabione. U mnie jeszcze Sodoma. Przycięte gałęzie leżą pod drzewami. Po ściętych trawach nie wygranie żwir nie odkurzony.
W oczku pełno gałęzi po wichurach.
Może w czwartek pojedziemy z eMem i coś zrobimy.
Ale szczerze kiedy zrobię to zrobię nie będę goniła głupa.

Pozdrawiam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:28, 01 mar 2022

Do góry
Moim kwitnącym krokusom zagrażają koty, bezczelnie zjadają płatki, pozostawiając samą łodyżkę. Najpierw ogołociły żółte a potem niebieskie, czy ktoś o tym słyszał, że lubią szafran? Osłoniłam je gałązkami jałowca.

Zachodzące ostre słońce

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:23, 01 mar 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pomiędzy gradem i nawałnicami na chwilę wychodzi słonce i nie mogłam się oprzeć paru dodatkowym fotkom .

Ja też niedawno kupiłam trzy sztuki, a dwie mam zamówione przez internety, czekam na przesyłkę. Wiesz może, jak się nazywa ten na zdjęciu? Jest zupełnie inny od wszystkich, które mam.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:21, 01 mar 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Witaj Kochana, ale szalejesz w ogródeczku jest już tak czyściutko
Buziaki zostawiam.

Basiu, porządek tylko w pobliżu, do pergoli, reszta w trakcie.
Jeszcze tylko 14 hortensji, buziaki

słoma była wszędzie

i kuleczki, mija im 11 latteraz mega przyjemne cięcie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:17, 01 mar 2022

Do góry
Wiosna coraz bliżej. 1szy marzec i musiałam trochę wyskoczyć popracować na działce. Chwasty panoszą się coraz bardziej!

Udało mi się obciąć liście truskawkom, a zajęło mi to dobre 45min. Trawa mi coraz bardziej na nie wchodzi więc obłożyłam kartonem i posypałam kompostem. Muszę zdobyć więcej kartonów. Dobre zródło powinno je mieć w poniedziałek. Oby!

Jeszcze muszę powyrywać trochę chwastów oraz pokrzyw bo się panoszą i w truskawkach.
Poletko nie wygląda wyjściowo - no ale nigdzie się nie wybiera.

Zauważyłam kły jednej z kilku piwonii oraz kły jeżówek, które siałam 2 lata temu. powinny kwitnąć.
Obciełam szczaw oraz pietruszkę. Chyba można będzie jeść jak wyjdą nowe liście.
Przyciełam też cisy przesadzane z gołym korzeniem.
Lista prac jest długa, może coś jeszcze uda mi się w tym tygodniu ogarnąć.

Elementy wiosny coraz lepiej widoczne. Jeszcze z miesiąc i będzie się zieleniło. Ambrowiec przesadzany chyba w grudniu będzie podejmował próbę życia.

Przydała mi się taka odskocznia w tej beznadziejności i troche fizycznego styrania się.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:02, 01 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Jeden z nowych nabytków zaczyna powoli otwierać z pąków pierwsze kwiaty.

Roses Red.

Witam Monika

Podrożały i to sporo. Jesienią kupowałam po 27 zł. Tylko te ciemne zawsze więcej kosztowały. Mój narazie będza rósły na balkonie.
On może rosnąć też w donicy. Zastanawiam się, czy jednego nie posadzić do donicy.
Też mam posadzone pod drzewami brzozami.
Moje to dopiero może za rok będą ładne kępy. Narazie niektóre to maleństwa.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:59, 01 mar 2022

Do góry
kasiek napisał(a)

A ten oparty konar to Twoja glicynia czy dekoracja twórcza ale mi się przypomina że glicynia jest w lasku
W ogródku Martki 18:49, 01 mar 2022

Do góry
Lidka, ubawiłam się, już widzę tego kierownika pędzącego na sygnale na budowę  czasem trzeba niestety "stanowczości", delikatnie rzecz nazywając ja też budowałam sama przy ograniczonej bardzo pomocy mojego Taty. Wiem dobrze, jak trudno niektórym panom ekipowym przychodziło zaakceptować inwestorkę, która czegoś chce i coś rozumie, jeśli nawet nie więcej rozumie... Twoje rabaty w tym sezonie zaskoczą Cię bardziej niż myślisz jestem pewna, że będzie Ci błogo w ogrodzie

Aga, moje graby to po prostu graby fastigiata, Frans Fontaine rosną ponoć jeszcze bardziej kolumnowo, ale ten wąski pokrój moich grabów wynika raczej z tego, że gałązki były w szkółce mocno przycięte, na max 10 cm, aby lepiej znosić przesadzanie. Zresztą bardzo dobrze przyjęły się wszystkie. Nie przycinane zyskują pokrój wrzecionowaty. Jednak ja będę je formować.
Może weź jakąś ekipę na wypadek, gyby mąż miał się przetrenować?

Haniu, różne mieliśmy do i dla siebie podejścia z moim bratem, nie będę ukrywać  potem przyszły chwile które bardzo nas połączyły. Bardzo podziwiam jego wrażliwość, czasem myślę, że jest po prostu za dobry. Zgadzam się z Tobą, schroniskowe psy potrafią okazać wdzięczność. Jazz, ta większa czarna, przez pierwsze pół roku w ogóle nie podchodziła i nie dała się pogłaskać. Miała spuszczony wzrok. Teraz jej szczęście udziela się wszem wobec. Czasem proszę brata, aby mi przesłał filmik z psiakami, kiedy układają się do snu. Rozczula mnie ten widok zupełnie. Jeśli kiedyś będę miała psiaka, to ze schroniska.

Roociko, temperatura tak przyjemna, że umówiłam się dziś z panem od moskitier na pomiary Trudny czas mija, los nam dawkuje dobre i złe chwile i myślę, że ogólny bilans wypada wciąż bardzo dobrze...

Aciaz1000, cisy posadziłam wiosną 2018 r. i w pierwszym sezonie z przyrostami wyglądały tak:

W kolejnych latach dość mocno je przycinałam, aby się zagęściły. W zeszłym roku na wiosnę było tak:

Teraz z przycinaniem na wysokość będę już ostrożniejsza, są gęste i silne. Zauważyłam też dziwne zjawisko, w lewej połowie szpaler miał w tym roku o 15 cm wyższe przyrosty niż w prawej. Muszę się temu przyjrzeć, czy to różnice w glebie, czy jednak coś innego hamuje połowę żywopłotu?  

Dziewczyny, dziś chyba udało mi się przechytrzyć krokusy!? Przyłapałam jednego na rozwijaniu pąka! Biegam codziennie, aby nie przegapić Piękne to uczucie, gdy z powrót z pracy nie odbywa się w ciemnościach i można jeszcze wypatrywać zmian.

Zdziwiłam się także, bo zdecydowanie nie sadziłam hiacyntów, a wygląda mi na to, że to one?

Sikorki powróciły wraz z mrozami do karmnika i na smalczyk ze słonecznikiem, otrzymały właśnie świeżą dostawę. W lodówce "ogrodową półkę" zajmują za to nasiona: jeżówki, werbeny i Euphorbia characias Ciekawe, czy coś z nich wyrośnie

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:39, 01 mar 2022

Do góry
Dziewczyny pobiegałam trochę po ogrodzie z deskami by powyznaczać granice rabat i chyba już mam z grubsza wizję na tą tylną część, bo jednak na papierze to nie to samo. Najbardziej przemawia do mnie to co zaproponowała anuska, tylko z drobnymi zmianami. Linia nie będzie prosta tylko wygięta, ciut mniej niż Aga proponowała. Koła będą połączone: mniejsze pod huśtawkę i większe pod trampolinę. Do hustawki będzie prowadziła alejka. Z ogniska wąska ścieżka. Może jutro uda mi się z eM zrobić dokładniejsze plany. Mamy już człowieka, który zgodził się przejechać u nas to pole glebogryzarką jak zrobi się cieplej.

anuska2507 napisał(a)
Wrzucam modyfikację Twojego rysunku - to, co pisałam o przenikających się placykach na ławeczkę i trampolinę. I huśtawka centralnie do alejki grabowej. Wokół tych placyków można by poprowadzić takie okrągłe rabaty, podobnie jak masz w przedogródku

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:29, 01 mar 2022

Do góry

po wczorajszych i dzisiejszych pracach ogrodowych też tak leżę powykręcana tyle, że na kanapie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:55, 01 mar 2022

Do góry
Jolu, ranniki najlepiej jakmają miejsce pod krzewami zieleniejącymi
późno. Albo przy trawach. Ja mam przy różach. No i do czerwca. obok nie pielić
Sezon 2017 u Hanusi 16:47, 01 mar 2022

Do góry
Basiu, dacie radę wysiać, ja musiałam cciut przyspieszyć. bo ostatnio mam wolne tempo.

Życzę udanych wschodow i zbiorów!

Sezon 2017 u Hanusi 16:40, 01 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Dzień dobry, Haniu
Co to za cudnego koloru kwiatek?
Prymulki już tak obficie Ci kwitną! U mnie dopiero nowe listki zaczynają wychodzić .

Judith, to przylaszczka, są jeszcze. różowe i białe, ale ja nie mam. Ta jest najpospolitsza-
Pierwiosnki gruzińskie najwcześniejsze są, a u mnie mrozów nie było, szybko ruszyły.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:39, 01 mar 2022

Do góry
Pierwszy kwiat ciemiernika Niger
Jak przejdą przymrozki to obetnę im liście

Kosodrzewina coraz bardziej chora,brązowa...
Jednak ja wykopię ,wymienię ziemię i posadzę małego cisa baccata ...mam w przechowalniku
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:35, 01 mar 2022

Do góry
Tulipanki coraz większe

Jak widać u mnie na rabatach wcale nie jest idealnie wysprzątane

Kwiaty cebulowe jednak to twarde sztuki... Znalazłam wykopany czosnek ozdobny pewnie wykopany przez nornice...leży na ziemi i rośnie w najlepsze

Sadzone rok temu ciemierniki orientalne miały po 1 łodydze kwiatowej a teraz min. 3 łodygi będzie na pewno, więc fajnie się rozrastają

A obok siewka ciemiernika

I tutaj też
Sezon 2017 u Hanusi 16:33, 01 mar 2022

Do góry

Jolu, tak jak mnie. Za dużo tej. wody było i wiatrów. Nie na moje zdrowie

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:26, 01 mar 2022

Do góry
Zrobiłam spacerek po ogrodzie z Sarką

Zaskoczyła mnie świdośliwa...już pękają jej pąki

Sesleria jesienna już taka zielona
Uwielbiam seslerie za szybki start.

Sesleria skalna

Stipa też już się zieleni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies