Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:09, 31 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Irenko, pięknie u Ciebie i masz takie niespotykane rośliny. Nie pamiętam już duży masz ogród. Bo taka ilość roślin musi mieć miejsce. Pomaga ci ktoś w pracach ogrodowych? Ja chociaż nieraz dosyć miałam tego wiecznego pielenia, teraz usycham z tęsknoty za ogrodem. A ile mam planów. Ciekawy czy mi się zapał szybko nie skończy.

Dziękuję ci twoje różyczki - cudne!
Ogród ma 25 arów. Robimy wszytko we dwoje, niestety wracamy około 20, więc mało czasu zostaje na pasje ogrodową. Uwielbiamy nowości i unikaty. Ogród cały czas się zmienia. Miejsca jest bardzo dużo, więc wszystko przed nami. ,,Ogrodowisko" tak się rozrasta, że nie nadążam, tyle nowych wątków i ogrodów do obejrzenia. Ale dzięki temu mąż załapał wenę i rozpoczął rewolucję wiosenną od zakupu donic. Już planuje....

Małgosia - Wanda ma rację, to róża, ale nie wiem jaka, ostała mi się w spadku

a hiacynt pachnie, że hej

Ogród w cieniu brzozy 11:06, 31 sty 2012

Do góry
Piękne masz róże,Rapsody miałam kiedyś w planach,ale jakoś na nią nigdy nie trafiłam,ta różowa piękność to może być Heritage ,dla porownania wklejam moją

Czekam na wiosenne zdjęcia ,murki z kamienia the best
Ogród Ewy :) 11:00, 31 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zaglądam i ciągle się zachwycam.

To tak jak ja u Ciebie

Następną pięknością, którą bardzo lubię jest ACROPOLIS

Róża ze szkółki Meillanda, wyhodowana w 2002 roku. Ma piękne zmieniające barwę kwiaty w kolorze pudrowego, przechodzącego w beż różu. Ma niespotykany kolor, jest jak wyczytałam różą florystyczną. Krzew raczej niski, nie powinien być wyższy niż 60 cm, szerokość mniej więcej taka sama.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 10:56, 31 sty 2012

Do góry

Tę poniżej kupiłam we wrześniu u nas na agrze,też nie jest za duża,myślę,że około metra ma pieniek.

Tu jest hakuro z wrzesnia.Widać jak sobie poradziła z zupełnie pustych badyli,ale tak jak mówiłam cały sezon była obcinana na 10 cm dwie kulki.

Skimia (Skimmia) 10:55, 31 sty 2012

Do góry
A tak wyglądała moja w grudniu, zobaczymy czy przetrzyma. Mam ją od trzech lat.
Cały rok w ogrodzie 10:52, 31 sty 2012

Do góry
Miło mi ,Agato,ze przypomniałam Ci o niektórych roślinach ,może jeszcze powalczysz o nie, oferta ogrodników jest coraz większa ,trzmielinę mam napewno jakieś 8 lat,gdy ją kupowałam była rarytasem ,to forma Compacta,dlatego jest nieduża,może twoja też taka jest ,trzykrotkę oczywiście przycinam,staje się nieporządna po kwitnieniu,potem wypuszcza nowe liście i znowu jest ładna,pisałaś wcześniej o czosnkach,znalazłam dla Ciebie takie fajne zestawienie z powojnikiem bylinowym

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 10:46, 31 sty 2012

Do góry
Elu,tak wiele osób myslało na piłkę,że to arbuz,ale nie ma juz po niej śladu,bo Melcia przegryzła,to była jej piłka.

Agnieszko,zebrałam wszystkie swoje wierzby do gromadki.Ta jest kupiona w kwietniu ubiegłego roku u Szmita,miniaturka,maleńka boydii.

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:42, 31 sty 2012

Do góry
Babopielko, Irenko, Agnieszko, Monteverde, Sebku jak to miło, że przynajmniej wy pozostawiliście u mnie ślad swojej wizyty. Widzę, że mam sporo wyświetleń, ale co z tego, jak czuję się tu jakaś osamotniona Każda wizyta jest dla nowicjusza na wagę złota. A niektórzy tylko grzecznie odpowiadają w swoim wątku i kontakt się urywa. Ja się narzucać nie lubię. Dlatego jeszcze raz wam bardzo dziękuję za wizyty i mam nadzieję, że z czasem zawita tu do mnie jawnie więcej gości. Nie dorastam swoim ogródkiem do wielu pięknych ogrodów, ale może coś tam ktoś jeszcze u mnie wypatrzy, co zwróci jego uwagę, i doradzi mi, co warto by zmienić

No nic, wyżaliłam się i póki co zamieszczę kilka kolejnych fotek.
Na dworzu mróz, jakiego nikt się nie spodziewał, ale w domu całkiem przyjemni, bo świeci piękne słoneczko.

Kłujaczek stroszy swoje igiełki, bo wreszcie zrobiło mu się cieplej.

Inne zielone też wyciągają szyję do słoneczka.

Wiszące w koszu storczyki pięknie kwitną.

Rozkwitły na parapetach dwa pieguski. Jeden...

i drugi.

A tutaj ogólny widok. Na żółtym podnóżku leży laptop, z którego mam okno na Ogrodowisko

Parapet zapełniają fiołeczki afrykańskie, bo jestem pasjonatką w ich uprawie.
Ogród Ewy :) 10:37, 31 sty 2012

Do góry
Agnieszko, Asiu dziękuję za odwiedzinki

Asiu, zapraszam po inspiracje, jak będę kompetentna, żeby udzielić rad to zrobię to z przyjemnością

Jestem ogrodniczką amatorką i większość co wiem to dzięki życzliwym ludziom na różnych forach internetowych oraz samodzielnie zdobywanej wiedzy metodą "prób i błędów"

Wracając do róż kwitnących w ogrodzie to zaprezentuję następną angielkę : HERITAGE
Śliczna porcelanowa różyczka, pęknie pachnie, u mnie niestety łapie czarną plamistość. Kwitnie 2 razy mocno, 3 raz późną jesienią, ale to pojedyncze kwiaty.

Ogrodnik mimo woli 10:36, 31 sty 2012

Do góry
Aniu, grzybki specjalnie dla Ciebie, ale nie z lasu , tylko z mojej działki Mam taki kawałek ogrodu z sosnami i brzozami i grzybki same zaczęły tam rosnąć, dlatego nie ingerujemy w tą część trawnika - żadnych nawozów, tylko kosimy. Grzybków nie zrywamy - lubimy na nie patrzeć

W miniformacie 10:34, 31 sty 2012

Do góry
Bea napisał(a)
I na koniec powrót do rzeczywistości i pytanie: Co to za ptak?

To jest kos a konkretnie pani kosowa.
Nasz mały raj na ziemi :) 10:01, 31 sty 2012

Do góry
No to już na Twój mętlik nie mam lekarstwa poszukam zdjątka z żurawkami i kulkami bukszpanowymi

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:38, 31 sty 2012

Do góry

prawa strona - pojawiła się żurawka w czerwieni (dla zobrazowania) może być i żółta na rabatę mocno nasłonecznioną Lime Marmalade

Przy katalpach posadzone są hortensje, pomiędzy żywopłotem z cisa pojawia się trawa (nie wiem czy napisy widoczne)

lewa strona - podsadzone runianką (tak dla porównania) .... wydaje mi się mało widoczna i raczej ja osobiście wybrałabym żurawkę ....

za lawendą po lewej stronie można posadzić kule bukszpanowe wtopione w niską odmianę trawy a rabatę z wrzosami można uzupełnić aby tego było więcej ......

Umieściłam również thuje Danica i Aurea Nana .... pewnie pozostali się wypowiedzą w jaki inny sposób moża lub nie można , to wówczas pozmieniamy
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 09:07, 31 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Sebku,czy ta begonię w donicy masz ze swojego siewu?

Nie - zawsze kupuję mnóstwo gotowych. W środku są trzy sadzonki.

Tak wyglądały świeżo po sadzeniu

Sadziłem je w połowie maja - a tamto zdjęcie jest z 26 czerwca - także rosną szybko
Ciechocinek. 08:55, 31 sty 2012

Do góry
Zachwycające formy

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 08:40, 31 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)

ARBUZ!?!?!?

malgocha1960 napisał(a)

Zmyłka - to tylko piłka.
A już miałam pytać jak to ci się udało w naszym klimacie i czy słodki był ?

Zaglądają wszyscy - zobacz ile masz postów jednego dnia. Tylko od jakiegoś miesiąca forum tak bardzo się rozrosło, że nie nadążamy.
Kalina - Viburnum 08:38, 31 sty 2012

Do góry
A to moja kalina japońska. Zawsze niezawodna, latem biała od kwiatów a jesienią cieszy purpurowymi liśćmi.
Miało być inaczej 08:16, 31 sty 2012

Do góry
Elu, u mnie też tak było, że po którejś zimie wymarzły szczepione gałązki na Hakuro, obcięłam je prawie na łyso i odbiła , to się chyba nazywa, ze śpiących pąków. Wierzby mają to do siebie,że potrafią się zregenerować, ta szara, po prawej stronie miała tylko dwa krótkie patyczki, a też jej się udało

Ogród pełen motyli...... 06:46, 31 sty 2012

Do góry
leonia_pawlik napisał(a)

altankę - drewnianą w pseudo-zakopiańskim stylu,
[/img]

To prawie jak moja; tylko swoją przejęłam po teściowej. No i staż w RDO zaledwie około 7 lat.
Witaj Leonio, czy mamy podobny metraż 300m2? Ale niestety ja nie mam takiej różnorodności kwiatowej, bo mam bardzo słabą zimię.
Pozdrawiam,
EG
Zimowe impresje 01:08, 31 sty 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies