Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:41, 23 mar 2012

O rany, wchodzę i widzę mój wątek na samym początku i to z powodu gratulacji za setną stronę.
I to wszystko jak mnie nie było! Jesteście kochani, bardzo serdecznie Wam dziękuję za życzenia, mam nadzieję na dłuuugie bycie z Wami .

Szampana i truskawki dla wszystkich, proszę!

Syla 20:55, 23 mar 2012

Gratuluję pierwszej setuni krokusikiem
Milka 11:31, 24 mar 2012

Gabrielo, gratulacje
piękna setka i początek kolejnej

Gabriela 17:11, 25 mar 2012

Po tygodniu wspaniałej pogody i wypuszczaniu różnych pąków i pączków, już widać straty w ogrodzie.
Róże - wszystkie do wycięcia do samej ziemi, czyli do wysokości kopczyków, poza Kardynałem Richelie i Rose de Resht. Wcale nie z dlatego, że rosły w jakimś zacisznym miejscu czy były lepiej obsypane, widocznie te są najbardziej wytrzymałe. Najbardziej szkoda mi pnących, będą z początku gołe kratki, ale mówi się trudno.
Wielka klęska to aleja głogów, z 16-tu drzewek zostały 2, słownie: dwa drzewka żywe. Reszta sucha jak pieprz. Zachorowały już latem no i wygląda że padły. Prawie dwa tysiaki w plecy. Trudno mi powiedzieć w tym przypadku - no trudno. Zastanawiam się, jak się udaje w praktyce reklamacja roślin w takich przypadkach. Zawsze można powiedzieć że były źle posadzone, miały za sucho, za mokro, etc. Tyle, że z żadnymi drzewami czy krzewami nie miałam takiego problemu, jedynymi przyczynami "wypadnięcia" były nornice - zjadły młodą gruszę i dwie jabłonki.
Poza kwestiami niemiłymi, są i pozytywy:
Od wczoraj stałam się właścicielką niespełna metrowej wysokości oczaru, który na wszystkich gałązkach ma śliczne żółte kwiatuszki, na razie został zadowołany razem z donicą. Będzie gwiazdą żółtej co do zasady rabaty, od zeszłego roku skopana, jeszcze nic tam nie rośnie.

Miejsce na rabatę jekyllową skopane przez mojego syna, taki to będzie miało kształt:

Myślę intensywnie nad obsadzeniem, mają tam być rośliny, które stosowała Gerturda Jekyll, ale mylicie się, jeżeli uważacie że sadziła tylko angielskie zwiewane pastele, o nie! Ja jednak będę się ograniczać do bieli, szarości, różu i lila-błękitów. Ławka będzie stała na tej pełnej ścianie, naprzeciwko tego dłuższego brzegu, po lewej stronie na zdjęciu.

Pojawiły się najpierwsze,niziutkie żółciutkie narcyzki - miniaturki:

Z rzeczy żółtych:

Tydzień temu przytulaly się jeszcze do ziemi, a dzisiaj...
Poza tym wydaje mi się, że wokół jest mnóstwo siewek tego ciemiernika.

Pojawiła się serduszka:

Joanka 17:13, 25 mar 2012

Śliczna wiosna u Ciebie Gabrysiu
Gabriela 17:16, 25 mar 2012

Pouprawiam jeszcze troszkę kwiaciarstwa:
Zazdrościlam Sebkowi i już mam, a właściwie ma moja mama na ganku, wielkie niebieskie i białe buźki bratków w dwóch dużych donicach:

Pod przezroczystym sufitem za kwitnienie wzięły się pelargonie:

Przy tych wysokich temperaturach zakwitła bugenwilla, to jedna z moich dwóch odmian. Kwiatostan trochę przypomina hortensję:

A jeśli mowa o hortensji, to ciekawa jestem, czy to pąk kwiatowy czy tylko liście?

Zazdrościłam też wszystkim przebiśniegów, sadziłam takie kupne cebulki i jakoś szału nie było, a w następnym roku nie było kwiatków. Ale przedwczoraj wsadziłam trzy takie kępki, które dostałam, w dodatku są to ewidentnie dwie odmiany, bo różnią się kolorem liści i kwiatkami, te drugie już jednak przekwitły, bardzo na nie liczę za rok:

Zaczynają też kwitnąć fioletowe krokusy:

bogumila 17:47, 25 mar 2012

Wiosna w pełni pokazała swoje piękno.
AniaDS 17:50, 25 mar 2012

Bugenwilla piękna, wciąż mnie kusi, żeby sobie taką sprawić .
Celina 17:24, 27 mar 2012

Gabrysiu zazdrościłaś Sebkowi i ci zakwitło,to ja tobie i może u mnie ruszy
marzena 23:38, 28 mar 2012

wiosenna aura w pełni u Ciebie, pięknie wszystko kwitnie