Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój zakątek - początki 22:28, 24 sie 2016

Do góry
Anbu czyli myślałyśmy jak należny, i myślę, że głęboko w nas drzemią uśpione Pitagorasy i inne takie

AniuCh- tylko udawałam- oczywista oczywistość-wiedziałam

Natka, bo to Twój wątek i przepraszam Cię bardzo za w/w prywatę- ja się nie znam, ale magnolie lubią chyba glebą kwaśną, a jak brzozy to zupełnie nie wiem. Jak sadziłam swoje to nawet mi przez myśl nie przeszło, że jakieś Ph trza mierzyć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:49, 24 sie 2016

Do góry

Skarpa ma 12,5 m długości (do ostatniej doniczki z Red Baronem). Za nią jest jeszcze 6 m w miarę płaskiego terenu. Szerokość pokazują żółte linie. Wystawa południowa.

Chciałabym posadzić na niej wrzosy, trawy i kosodrzewinę. Najprostsze co mi przychodzi do głowy to pasy po 50 lub 40 cm szerokości (fiolet, róż, biel), które będą się przenikać. Jest to teren od frontu i obawiam się, że będzie łyso i nieciekawie.

Postawione na trawniku czarne doniczki robią za brzozy 'Doorenbos', w okolicach brzóz będą: 'Morning Light' i 'Hamelin'.

W jaki sposób obsadzić, żeby nasadzenie się komponowało i dało przyjemny efekt? Help, plissss...

Tu narazie jest ściernisko... 18:15, 24 sie 2016

Do góry
U mnie brzozy nabrały intensywnej zieleni w sierpniu. Jestem zszokowana.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 18:06, 24 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Marta, wstaw zdjęcia u Bogdzi w rododendronowym ogrodzie albo podaj w jej wątku nr strony w Twoim i poproś o diagnozę i sposób leczenia.
PS. Na Twoich brzózkach to już można spokojnie hamaczki wieszać. Wypasione są.
Pytanie do Toszki: czy funkie w okolicach brzóz dadzą same radę, czy trzeba notorycznie podlewać? (szukam czegoś pod moje brzozy)

PS. Znalazłam takie coś
Oto najczęstsze objawy wskazujące na niedobory mikro- i makroelementów:

tkanki pomiędzy nerwami żółkną, a na brzegach liści pojawiają się niewielkie brązowe plamy - objawy te wskazują na brak potasu
na brzegach liści powstają liczne brązowe lub czerwonawe plamy - wskazują na brak boru
żółknięcie tkanki pomiędzy nerwami liści, przy czym samo unerwienie pozostaje zielone - niedostatek żelaza

Braki niedoboru ujawniają się na młodych liściach. Wyjątek to zasolenie (przenawożenie) ukazujące się na starych liściach.

Wszystko pod brzozami (i drzewami), co ma płytszy system korzeniowy wymagać będzie podlewania. Innej opcji nie ma.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:32, 24 sie 2016

Do góry
Marta, wstaw zdjęcia u Bogdzi w rododendronowym ogrodzie albo podaj w jej wątku nr strony w Twoim i poproś o diagnozę i sposób leczenia.
PS. Na Twoich brzózkach to już można spokojnie hamaczki wieszać. Wypasione są.
Pytanie do Toszki: czy funkie w okolicach brzóz dadzą same radę, czy trzeba notorycznie podlewać? (szukam czegoś pod moje brzozy)

PS. Znalazłam takie coś
Oto najczęstsze objawy wskazujące na niedobory mikro- i makroelementów:

tkanki pomiędzy nerwami żółkną, a na brzegach liści pojawiają się niewielkie brązowe plamy - objawy te wskazują na brak potasu
na brzegach liści powstają liczne brązowe lub czerwonawe plamy - wskazują na brak boru
żółknięcie tkanki pomiędzy nerwami liści, przy czym samo unerwienie pozostaje zielone - niedostatek żelaza
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:26, 23 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Każdy tak ma

Nie każdy, bo brzozy rosną u sąsiada, a wszystkie liście są u mnie, w domu odkurzam i zamiatam nasiona co godzinę, jak przyszedł deszcz to sypały się z drzew jak śnieg, u mnie to działa jak dmuchawa przy wietrznej pogodzie, a duje zawsze od zachodu prosto na dom, pod dom, przez okna i na taras, do domu też się wnosi, chociaż i tak zmienia się obuwie na domowe i tak już mam, utrapienie i wieczny bałagan
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:17, 23 sie 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Agatko ,donoszę że w Obi są Astry niskie , trzy kolory jasny fiolet ,ciemny fiolet i biały ,cena coś około 11 zł .Pod brzozy polecam bodziszki korzeniaste i hosty ,u mojego taty pod świerkami nic rosnąć nie chciało posadziłam hosty i bodziszki i rośnie .

z bodziskami nie próbowałam, posadziłam jedną hostę, rośnie już 3 lata i nie drgnęła z miejsca, nie rośnie tylko tak tkwi z dwoma liśćmi.

Za niusy bużiak
Mój ogród nad rzeką... 07:46, 23 sie 2016

Do góry
I ja nadrabiam
uwielbiam Twoje brzozy

kulkownia śliczna
kurcze przydałyby się trawy, frosted np.....ale przeczytałam co się stało z Twoimi ...dla moich traw zima była łaskawsza, sporo wyleciało, ale sporo też przetrwało.....nie wiem czego to zasługa

i doczytałam i dooglądałam że już sa przymiarki - super to wygląda!!!!!

pomyślałam o rozchodnikach, widziałam że masz bordowe.......tez je uwielbiam , a masz gdzieś te z jasnymi zielonymi liśćmi, z białymi kwiatami przebarwiającymi się na różowo?, może jeszcze je tam dodać?

--------------

Obejrzałam wszystko - cudownie!!!!!
fajnie wszystko się komponuje
trzymam teraz mocno kciuki za roślinki, żeby się ukorzeniły i rosły!!!!!!

buziak zostawiam

Pogubiłam się po drodze... 22:55, 22 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Takie duże okazy od razu widać a takie maluchy tylko dołują, ale zawsze trzeba poczekać na okazję, wtedy zakup cieszy najbardziej. Gratuluję odwagi.

Ja widziałam ślicznego klona Crimson Sentry. Ślicznie wyprowadzony i usiany gałązkami bocznymi. Ze 2 m ma. Cena 180-190 zł. Pewnie nim zdecyduję że go biorę to ktoś go kupi bo cena myślę ok. Zastanawiam się bo chciałam mieć takiego ale na pniu. Niestety takiego nie spotkałam jeszcze i pewnie tani nie będzie. Więc myślę i myślę
Aniu masz rację, ja wiosną w tej szkółce widziałam piękne brzozy doorenbosy trzy sztuki, akurat tyle chciałem kupić po 56 zł za sztukę jak dobrze pamiętam i jak po nie pojechałem to ani jednej nie było, wcześniej cisów też mieli do groma a teraz same paskudy zostały jak jest coś z listy to trzeba brać, a jakiego ja dzisiaj pięknego grujecznika widziałam bajka normalnie, też ponad stówe, jak mój się w garść nie weźmie to go normalnie wymienię
Ogród tworzony z pasją 22:14, 22 sie 2016

Do góry
chojna napisał(a)

Brzozy i wrzosy to coś iście mojego
Cudo. Poza tym kocham połączenie bieli i fioletu. I fioletu z żółtym.

Ja tę kompozycje popatrzyłem w lesie.. Boska jest, chociaż wrzosy są dość problematyczne. Najlepiej się sprawdzają te dzikie z lasu.
Niedaleko mnie rośnie dosłownie polana wrzosów, za parę miesięcy będą wycięte bo zacznie się budowa domów. Jak myślicie, brać nie brać?
Ogród tworzony z pasją 12:53, 22 sie 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Wrzosy zaczynają swój pokaz

Brzozy i wrzosy to coś iście mojego
Cudo. Poza tym kocham połączenie bieli i fioletu. I fioletu z żółtym.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:27, 22 sie 2016

Do góry
Aniu ja jadę w jasno i ściśle określonym celu- dwie Umbry jako strażnicy- jeśli będą odpowiednio wysokie i 6 sztuk dereni między brzozy- albo eleganissima albo ivory halo- jeszcze nie zdecydowałam. Nic więcej nie przywiozę

Toszka, ale miło Cię czytać! Stęskniłam się! Serio!
właśnie nadrabiam wątki- zaczęłam od Anbu- o Matko! Ale Dziewczyna działa
Co do trzmieliny- na Ciebie właśnie liczę. Z miejscem jest taki problem, że żeby się ładnie przebarwiała powinna mieć dużo słońca. Najwyżej zadołuję w tym roku, a przez zimę liczę, że uda mi się wszytko zaplanować ostatecznie i od wiosny, to już tylko sadzenie zgodnie z planem
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:25, 22 sie 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Agatko ,donoszę że w Obi są Astry niskie , trzy kolory jasny fiolet ,ciemny fiolet i biały ,cena coś około 11 zł .Pod brzozy polecam bodziszki korzeniaste i hosty ,u mojego taty pod świerkami nic rosnąć nie chciało posadziłam hosty i bodziszki i rośnie .

Moje marketowe astry niskie z zeszłego sezonu teraz są wysokie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:15, 22 sie 2016

Do góry
To bluszcz wydaje się najsensowniejszy.

U mnie mogłoby dzisiaj jeszcze padać cały dzień i potem kolejny raz. Drzewa są znowu w stanie na pograniczu wytrzymałości, brzozy zaczęły żółknąć a jesiony wielkie dosadnie przypaliło.

Ja proszę o więcej deszczu, bo gleba w skali makro go potrzebuje, zwłaszcza teraz, przed zimą.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:10, 22 sie 2016

Do góry
Jednak te brzozy słabo widać bo wyczyściłam dom sąsiada z boku i przy okazji drzewka. Zrobię nowe fotki, to wrzucę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:59, 22 sie 2016

Do góry
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:17, 22 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Aśka - jaki Ty masz piękny ogród!!! Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Marta, wstyd się przyznać ... ale głownie dlatego że nie umiem robić zdjęć.
A ogród powolutku w niektórych miejscach już dojrzewa w niektórych cały czas się zmienia. Mam nadzieję że zmobilizuję się i od czasu do czasu jakąś fotkę wstawię.
A nie powiem Twój ogród podglądam nieustannie i podpatruje niektóre rozwiązania (np. stipa i brzozy .... must have
pozdrawiam
Mój ogród nad rzeką... 00:45, 22 sie 2016

Do góry
No proszę Cie, chcesz mnie zabić ? Na noc takie widoki mi zapodajesz, chora stąd wychodzę. Masz tak ładnie i elegancko. Sama tak trafnie planujesz nasadzenia ? Mnie brak tej umiejętności niestety.

I te brzozy .....
ech, idę spać
Ogród Freya 20:00, 21 sie 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
I jeszcze jedno wierzby i brzozy zabierają dużo wody, rodki mogą mieć jej za mało i dlatego padły.

Dzięki za informację. Na pewno masz rację. . Będę rododendrony przesadzać , zobaczymy, czy dadza sobie radę w innym miejscu. Pozdrawiam.
Ogródek przy lesie 23:03, 19 sie 2016

Do góry

"Zaprosiłabym" to jezioro do ogrodu. Tam by świetnie wyglądał zakątek z wysokimi i średnimi trawami, między nimi jeżówki, rudbekie, ostróżki. Ten las w pobliżu jest iglasty czy liściasty?
Tak spojrzałam jeszcze raz na zdjęcia z 1 strony, te na str, 2 to jakby inna bajka, inny styl. Miejsce ma bardzo duży potencjał. Szkoda byłoby zmarnować to, co oferuje sama natura. Żywotniki, kolumnowe jałowce będą wyglądały nienaturalnie w tym swojskim krajobrazie. Ja tam widzę rajskie jabłonki, śliwy wiśniowe, brzozy, oczary, jarzębiny, berberysy. Róże pnące i okrywowe, może wrzosowisko? Gdzieniegdzie pojawiające się kolumnowe cisy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies