Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

kamcia 22:05, 21 wrz 2016

Nadgoniłam wątek i się sama do siebie śmiałam, M tylko pytał co mi tak wesoło

Toszka jest wspaniałą osobą, co można zaobserwować tutaj na forum. Zawsze bezinteresowanie nam pomaga. "Znam" Ją tylko z forum, a bije od Niej takie "ciepło".
hindsight 22:13, 21 wrz 2016

Asiu, cudne zdobycze!
makadamia 08:18, 22 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Ciemierniki to:
-średnie hosty najlepiej o jasnych liściach (oj, nie dałam ci 'Queen Josephine' było by do kompletu )
- jasne żurawki
- miodunki
- wietlice
- kopytnik
- brunnery
- carexy
- hakonechloa
- inne ciemierniki

Za wyjątkiem miodunek wszystko mam.
Czyli powinno być ok
Jedną tylko mam wątpliwość - jasne żurawki są najczęściej żółte. Hakone też mam żółtą. A nie planowałam tutaj żółtego tylko biało-różowo. Ale to drobiazg do dopracowania.

Tak sobie jeszcze myślę Toszko - czy ja mogę po prostu zadołować te doniczki w ziemi? przetrwają zimę? Chcę je posadzić dopiero jak będę robiła całą rabatę, a to będzie dopiero na wiosnę. Teraz bym tylko przesadziła tego dużego cisa.
makadamia 08:22, 22 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jestem pod wrażeniem i Toszki i darów, i podejścia do gleby i roślin.

A tylko dodam, że na lipowej, jak lipa duża, będzie im za sucho bez podlewania.

Ja też

Ewo - ja mam nie jedną lipę, tylko trzy. Co prawda jeszcze dużo urosną, a jedna (środkowa) będzie do wycięcia w związku z tym ale i tak
Wiem, że bez podlewania się nie obejdzie, ale bez przesady. Nie wchodzę w rośliny bardzo wilgociolubne, typu rodgersja czy języczka, bo z pewnością nie dadzą rady.

A co u Ciebie rośnie pod lipą?
Zana 08:26, 22 wrz 2016

Dzień dobry Asiu, przyszłam się przywitać. Kiedy przypadkowo wdepnęłam do Twojego ogrodu i zobaczyłam mnogość drzew, klimaty cieniste, to już wiedziałam, że muszę tu zostać na dłużej. Też mam niewielką działkę ze sporą ilością starych, zastanych drzew, m.in. z ogromnym dębem, którego uwielbiam mimo tego, że mnóstwo słońca zabiera. Mam też ogromne brzozy i sosny. Takie drzewa w ogrodzie to skarb. Jednak bez skrupułów pozbyliśmy się starego, ogromnego modrzewia, który łysawy był a śmiecił przeokrutnie. Wycięliśmy też jedną sosnę czarną, bo też bardziej straszyła niż zdobiła. No i zdecydowanie wolę grabić liście niż te ogromne igły. Nie rezygnuję jednak z sadzenia nowych drzew, może już nie tak ogromnych docelowo. Pojawiły się śliwy Nigra, wiśnie Amanogawy, buk płaczący, dwa klony. Buczek i klony jeszcze malutkie.
Przeczytałam prawie cały wątek, kominek mnie zachwycił, nawet jeśli nie jest używany, to wnosi coś niepowtarzalnego do klimatu Twoje ogrodu. Pomyśl nad zrobieniem z niego atutu, absolutnie nawet nie myśl nad wywaleniem go. Ja osobiście nie zmieniałabym mu koloru, uzupełnia się z ceglanym ogrodzeniem. Swoją drogą ten ażurowe łuk w ogrodzeniu jest cudowny. Dzisiaj rzadko się już takie rzeczy robi.
Sorki, że się tak rozpisałam. Pozwolę sobie do Ciebie zaglądać i pozdrawiam
makadamia 08:27, 22 wrz 2016

Aniu - Toszka nic nie pisze, więc nie wiem, czy spodobał jej się pomysł spędu na którym będzie robiła za gwóźdź programu

Jolu - proszę bardzo; oby ogródek ładnie wyszedł

Kamciu -

Domi - zgadzam się w zupełności

Dziewczyny, jak na tym forum robi się "multicytaty", znaczy, żeby w jednym poście odpowiedzieć na kilka postów cytując każdy z nich?
Myślałam że nie ma takiej opcji, ale czasami widzę taki zbiorcze odpowiedzi, więc się chyba da.
makadamia 08:34, 22 wrz 2016

Zana napisał(a)
Dzień dobry Asiu, przyszłam się przywitać. Kiedy przypadkowo wdepnęłam do Twojego ogrodu i zobaczyłam mnogość drzew, klimaty cieniste, to już wiedziałam, że muszę tu zostać na dłużej. Też mam niewielką działkę ze sporą ilością starych, zastanych drzew, m.in. z ogromnym dębem, którego uwielbiam mimo tego, że mnóstwo słońca zabiera. Mam też ogromne brzozy i sosny. Takie drzewa w ogrodzie to skarb. Jednak bez skrupułów pozbyliśmy się starego, ogromnego modrzewia, który łysawy był a śmiecił przeokrutnie. Wycięliśmy też jedną sosnę czarną, bo też bardziej straszyła niż zdobiła. No i zdecydowanie wolę grabić liście niż te ogromne igły. Nie rezygnuję jednak z sadzenia nowych drzew, może już nie tak ogromnych docelowo. Pojawiły się śliwy Nigra, wiśnie Amanogawy, buk płaczący, dwa klony. Buczek i klony jeszcze malutkie.
Przeczytałam prawie cały wątek, kominek mnie zachwycił, nawet jeśli nie jest używany, to wnosi coś niepowtarzalnego do klimatu Twoje ogrodu. Pomyśl nad zrobieniem z niego atutu, absolutnie nawet nie myśl nad wywaleniem go. Ja osobiście nie zmieniałabym mu koloru, uzupełnia się z ceglanym ogrodzeniem. Swoją drogą ten ażurowe łuk w ogrodzeniu jest cudowny. Dzisiaj rzadko się już takie rzeczy robi.
Sorki, że się tak rozpisałam. Pozwolę sobie do Ciebie zaglądać i pozdrawiam

Cześć Anula - fajnie że wpadłaś. Twój wątek mam na liście "do przeczytania", bo zdążyłam tylko początek zobaczyć. Fajnie, że mam bratnią duszę w uwielbieniu dla drzew Zgadzam się co do modrzewia - najgorsze jest, że igły zrzuca przez kilka miesięcy.
Grabieniem liści się nie przejmuję - póki kosi się trawę, to kosiarka załatwia sprawę, a w listopadzie zgrabi się dwa, trzy razy i po bólu. Nie to co trawnik kosić 30 razy w roku. A na rabatkach niech sobie leżą liście. Na wiosnę się je przekopie i tyle

A z tym kominkiem chyba faktycznie będę musiała pomyśleć
Constans 08:43, 22 wrz 2016

Huraaaaa!!!
kamcia 08:57, 22 wrz 2016

Też jestem za, kominek jest niepowtarzalny i pasuje do tych drzew. Jeszcze trochę a Cię przekonamy
a to zdjęcie bardzo mi się podoba

anka_ 09:14, 22 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Naprawdę na poważnie myślałaś o skasowaniu go?! Anula dobrze napisała- zrób z niego atut, niesamowity jest.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies