'Z, Ż" -zimowit, żagwin, żarnowiec, żeniszek, żurawka, żylistek. Żagwin niebieski już był z białymi
tawułami, skalnicami, i floksami szydlastymi. Zawciąg, złotlin, zawilec, żarnowiec zostawię na wiosnę, bo gdzieś zawieruszyłam zdjęcia.
I tak od A do Z w moim ogrodzie zrobiłam inwentaryzację.
Spoko i rosną jak chwasty Chociaż mam je dopiero 2 lata (z małych kilku sadzonek), już obdarowałam sadzonkami wszystkich chętnych....Muszę co roku ogrniczać kępę, by nie zawłaszczyły całej rabaty. Szkoda wyrzucić. Kwitną bardzo długo, zapach kwiatów przypomina herbatę earl grey i jest to jadalne..próbwałam. I ma takiego pięknego czubka na szczycie.....
Zadziorne Mam też fioletowe, ale nie są już tak powalajace na kolana.... chociaż też maja swój urok.
Te mi wyginęły, ale mam w kolorze fioletu i bardziej intensywnie pachną, jak znajdę foto to rzucę na mój profil
Justynko, ja nie pobierałam sadzonek petunii pewnie to inna Ania może Montewerde?
O, to przepraszam....to nie pamiętam, kto......
Piękne zdjęcia...właśnie sie utwierdzilam w tym, ze bardzo juz mi brakuje lata.....ale chociaz coraz bliżej wiosna.....
Spoko i rosną jak chwasty Chociaż mam je dopiero 2 lata (z małych kilku sadzonek), już obdarowałam sadzonkami wszystkich chętnych....Muszę co roku ogrniczać kępę, by nie zawłaszczyły całej rabaty. Szkoda wyrzucić. Kwitną bardzo długo, zapach kwiatów przypomina herbatę earl grey i jest to jadalne..próbwałam. I ma takiego pięknego czubka na szczycie.....
Zadziorne Mam też fioletowe, ale nie są już tak powalajace na kolana.... chociaż też maja swój urok.
mam jeszcze pytanie odnośnie tej rośliny która opanowała połowę trawnika. Latem kwitnie na żółto, kwiat troszkę podobny do mlecza. Muszę się tego pozbyć.
jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy na teraz to zrobic żwirową łezkę (teren do chodzenia i siedzenia) i po prawej miejsce na ciurkadło (tam gdzie kamień)...
Mnie się ten pomysł podoba, tylko bym dodała w czerwonym trochę miskantów np. Veriegatus, jakieś malutkie smaczki podczas realizacji. Pięknie jest, otwarcie na krajobraz za płotem też.
Kuliste muszą być wiśnie, bo odradzam robinię.