Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogłoszenie wyników konkurs 4 pory roku z trawami 12:17, 22 lut 2022

Do góry
II miejsce Gruszka_na_wierzbie i sylwia_slomczewska

II miejsce Gruszka_na_wierzbie

Rondo z sąsiadującymi rabatami stipy, rozplenice Paul's Giant, miskanty Gracilismus i Grazziella, turzyce CF

wiosna

lato

jesień

zima

Rabaty na froncie z miskantami Variegatus, rozplenicami Hameln, imperatą cylindryczną red baron.

wiosna

lato

jesień

zima

II miejsce sylwia_slomczewska

W roli głównej miskant Morning Light

wiosna

lato

jesień

zima

Ogłoszenie wyników konkurs 4 pory roku z trawami 12:17, 22 lut 2022

Do góry
Ponieważ mamy już werdykt, a jego napisanie i nie pomylenie (mam nadzieję) zajęło mnóstwo czasu, już teraz publikujemy wyniki, aby cały post nam nie zaginął. Jeśli jest pomyłka w autorze (wszystko się może zdarzyć dawajcie znać.

Prosimy wygrane osoby aby na pw przysyłały adres z kodem poczt. i nr tel. do wysyłki książek oraz jakie książki wybierają Gratulujemy Zwycięzcom

I miejsca Ex aequo

Wiolka5_7 i Anpi

Wiolka5_7 za całokształt i jedno zdjęcie jest po prostu odlotowe (to płonące)

Hakonechloa marca i Imperata Red baron,miskant Memory

To zdjęcie nr 1

Hakonechloa All Gold

I miejsce Anpi

Zjawiskowa kompozycja i wrażenie jakie zrobiły na JURY

Rabata okrągła:
Od środka ronda- Sesleria jesienna.
Bliżej brzegu: Piórkówka karłowa-Litle Bunny

Wiosna- maj

Lato- sierpień

Jesień
Trawy trochę potargane, uszczuplone, bo po jesiennym podziale

Zima

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:07, 22 lut 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To trudne warunki do wzrostu roślin w tych korzeniach.

Ślicznie dziękuję za projekt! Bardzo mi się podoba i dopóki nie zadziałamy z tujami to będziemy iść w tym kierunku Czy np. geranium rozanne sprawdziłoby się na spód?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:05, 22 lut 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Nie dziwię się że trochę się obawiasz,zastanawiasz i rozmyślasz. Nie jest łatwo podjąć decyzję - wiem to po sobie - swego czasu mieliśmy duże świerki przed domem które fajnie osłaniały Nas od ulicy - tym bardziej że domek na górce - ale wszystko co było posadzone pod nimi to wcześniej czy później usychało - świerki od dołu nie wyglądały ładnie i przyszedł dzień że je wycięliśmy - uważam że była to bardzo dobra decyzja - przez kilka dni ciężko się było przyzwyczaić - było tak łyso, pusto a dom jak na patelni. Z perspektywy czasu wiem że to była dobra decyzja.
Patrząc na twoje tuje uważam że trzeba je wyciąć - nie wyglądają zbyt dobrze - uważam że jaką byś rabatę nie zrobiła to efektu nie będzie. Zawsze możesz posadzić nowe tuje jeśli Ci się podobają. Są odmiany które szybko rosą - u Nas 2 lata temu sadzonki miały 60cm w chwili sadzenia a teraz mają 1.70. Kora pod nóżki, dużo wody, nawóz i idą jak strzała.
Sporo trzeba się nagimnastykować żeby takie tuje wyciąć, u Nas najgorzej było korzenie wyciągnąć, ale powoli, powoli udało się wyrwać i ładnie wyrównać teren.
Powodzenia życzę w działaniunamawiaj Męża na wycinke

Mąż o dziwo jest skłonny przystać na ten pomysł, ale dopiero na przyszły rok będziemy działać z tymi tujami. W zeszłym roku na wiosnę pozbyliśmy się całego szpaleru tuj od strony sąsiada i to była niezła walka - szczególnie z karpami i chyba musimy jeszcze nabrać sił na kolejną rundę, zwłaszcza, że tuje wzdłuż ogrodzenia są co najmniej 2x wyższe

Tak to wyglądało:

A tak jest teraz (rabata dopiero nabierze kształtów w tym i przyszłym roku. Rok temu wsadziłam wszystko co mi się podobało, żeby był od razu jakiś efekt, teraz wiem że to był błąd, bo nasadzenia są zupełnie nieprzemyślane):

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:54, 22 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Poszłabym tam raczej w byliny sucho- i słońcolubne, np. Perovskia, Stachys, Salvia, Sedum, Iris barbata, Baptisia, Sesleria autumnalis, Calamagrostis, lawenda itp. Nie musiałabyś się wtedy martwić o podlewanie. Te rośliny nie potrzebowałyby też żadnych nadmiernych dobroci. To rośliny o małych wymaganiach "żywieniowych"

Za radą Andy i Ani pójdę w stronę rabaty bylinowej. W związku z tym, że muszę zrywać darń wiele roślin jest do przesadzenia i wykorzystam je w tej rabacie. Namalowałam coś takiego w paincie, nie potrafię się oprzeć planowaniu równych rządków

Wysoka trwa - Miskant Gracilimus (pod taką nazwą kupiony ale to chyba nie on)
Fioletowe kulki - lawenda Nico
Zielone kulki - bukszpany, mam 3, kupione za grosze, jak padną to zamienię na coś innego, cisy lub jakieś sosenki, świerki?
Małe zielone trawki - może stipa, może sesleria jesienna? tu się jeszcze zastanawiam
Pomiędzy wysokimi trawami jest werbena patagońska ale słabo ją widać.
Mogę dołożyć rozchodników, irysów, na wiosnę cebulowe.
Co o tym myślicie?
Magary Dramaty z Rabaty 11:38, 22 lut 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu -

P.S. I Haniu, miej litość, Ty masz Zefirynę, podpowiedz coś

Zephirine odmówiła współpracy. Już jej nie mam. Miałam dwie przy pergoli na skarpie. Bardzo tam przemarzały, a po cięciu miały niewielkie przyrosty i kiepskie kwitnienie.
Na moje oko róże najlepiej rosną i kwitną jeśli dobrze się je prześwietli. Zostaw jej 3-4 najmocniejsze gałązki na wysokości ok. 40 cm, a boczne odrosty od nich mocno zredukuj; te najcieńsze wyzeruj, a te ciut grubsze przytnij jakieś 3-5 cm od gałązki głównej.
Róża nie choruje, jeśli ma dobry przewiew. Pędy idące do środka krzewu zredukuj trochę bardziej.
Wklejam zdjęcia z jesiennego cięcia róży rabatowej. Wiosną robię korekty, jeśli któraś gałązka przemarzła (sczerniała). Boczne pędy muszą być grubości ołówka. Te róże mają już kilka lat, więc tnie się je nieco wyżej niż młodziaki. Gałązki, które tracą zielony kolor, jesienią pójdą do wycięcia.

Z różami jest podobnie jak z drzewkami owocowymi. Lepiej ciąć więcej niż mniej lub wcale. Krzywdy im nie zrobisz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:16, 22 lut 2022

Do góry
To trudne warunki do wzrostu roślin w tych korzeniach.

Ogród prawie wymarzony … 10:58, 22 lut 2022

Do góry
A tu mój wczorajszy nabytek dalie. Będą rosły przed bramą w towarzystwie rozplenicy Autumn Magic oraz tojeści orszelionowej
Juz miałam taki zestaw dwa lata temu ale dwie z trzech dalii nie odbiły więc kupiłam nowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:47, 22 lut 2022

Do góry
Mój nowy ogród na wsi 10:45, 22 lut 2022

Do góry
Narazie papryka wysiana w domu a reszta nasion jeszcze wschodzi.
Mój nowy ogród na wsi 10:43, 22 lut 2022

Do góry
Czekam aż się troszkę ociepli bo jeszcze wieje zimny wiatr .Już by się chciało do ogrodu
Mój nowy ogród na wsi 10:42, 22 lut 2022

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Hej Aga. Czekamy na wiosnę

Hej.Ja też czekam.U nas przestało w końcu wiać.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 10:35, 22 lut 2022

Do góry
no i jeszcze pochwalę sie moim mężusiem co wycina tuje w bonsaia ,
Ogrodowe wariacje 10:35, 22 lut 2022

Do góry
Zrobilam nowe zdjecie i tak to wygląda.
Starczy jej na pierwszy raz

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 10:23, 22 lut 2022

Do góry

A póki co ... widoki średnie ale tęcza piękna to sprzed 2 lat front domu
Ogród prawie wymarzony … 10:14, 22 lut 2022

Do góry
W zeszłym roku kupowałam dla mojej Mamy Magical Mont Blanc a dla siebie dwie Vanilki. Wyglądały tak jak na pierwszym zdjęciu. Zanim posadziam swoje, wycięłam im wszystkie pojedyncze i cienkie pędy zostawiając ...3 gałązki. Nie mam zdjecia ale wyrosły piękne krzaczki obsypane mnóstwem kwiatostanów..

W tym sezonie też je przycięłam mocno i powycinałam gałązki

Mój nowy ogród na wsi 10:01, 22 lut 2022

Do góry
Agni_78 napisał(a)
.
Siedząc na ławce mam taki widok.

Pięknie tu jest.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 09:55, 22 lut 2022

Do góry

A Mąż ułożył chodniczek do schodzenia z tarasu za domem

Asia właśnie miałam cię zapytać jak te kule bukszpanowe wyglądają . Widzę że nie bardzo. Mam też kilka takich brązowych i nie wiem czy ratować?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 09:51, 22 lut 2022

Do góry
Wyskoczyłam na chwilę do ogrodu i takie widoki się objawiły: krokusy, tulipany i hiacynt

Ogród prawie wymarzony … 09:18, 22 lut 2022

Do góry
To moje hortensje
Tu vanilla przed i po ...

A tu limelight . w ubiegłym sezonie też ścięta na krótko

A tu Silver Dollar -to ich drugie cięcie

Magical Mont Blank

I zdjęcie z zeszłego sezonu po takim samym cięciu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies