W takiej zeszytowego formatu gazetce "Przepis na ogród". Przez tę altanę ja kupiłam, zdjęcie na okładce zamieszczone i od razu wiedziałam, że to ogród naszej Forumowiczki
Choineczka zmieniła miejsce .... powędrowała sobie na inną rabatę ..... była za malusia a chciałam dużą aby na święta móc oświecić coś przed domem ....
Ależ oczywiście, że pasuje
Żółte posadź wrzośce odmianę Golden Starlet, a sosny trzeba ładniej podciąć żeby nie było sęków - po pniu.
Więcej hortensji pod sosnami.
Daniusiu oto moja sosna jak przeczytałam ten wątek pragnę mieć taką uformowaną sosnę czy w takim razie ta moja sosna mająca prawie 3 latka się nadaje?
od czego zacząć i kiedy? teraz jeszcze jesienią czy dopiero wiosną ? najpierw wygiąć ją w literkę S? czy obciąć co nie co?? i najważniejsze pytanie które pędy żeby jej nie zniszczyć ??
Bardzo będę wdzięczna za poradę )
Jestem pod wrażeniem tego co udaje się uformowac Paniu Bogusławowi ) pięknie
To Ania M. pytała o porę wysiewu rudbekii,ja juz mam.
A tak przy okazji - zobaczyłam u siebie siewki szałwii trójk., i lawendy-rozsiały się w tym roku.
Jeszcze do wiosny sporo czasu, ale można rozpocząć planowanie. Niedawno zaczęłam robić nową rabatę, wcześniej były tam sosny a przed nimi róże pnące ( widać to miejsce na zdjęciu z pieskiem). Sosny zrobiły się od dołu brzydkie więc podcięłam gałęzie, różom też nie było tam najlepiej, pomarzły w zimie i słabo odbiły.
Aktualnie z jednej strony bezpośrednio pod sosnami posadziłam malutkie choiny kanadyjskie, z drugiej obok sosen są świerki serbskie, przed nimi 3 hortensje Limelight i miskanty gracillimus. Z przodu 4 kulki bukszpanowe. Chciałabym jeszcze dosadzić klika kul z cisa, nie wiem co dać jako wypełnienie, coś żółtego?, żurawki raczej odpadają od południa jest tam słońce, myślałam o ilex crenata golden gem, ale może ktoś ma inne pomyły?. Jakoś ta rabata mi nie pasuje.
Gałęzie leżą tam jako zabezpieczenie bukszpanów przed psem.
Miodunka, miodunka, czytałam relację u babci Jasi i u Myszorka trochę zeszło, Bogusiu, wysiewać rudbekie to trochę za późno? dobranoc a tu mój jeden z bodziszków
W ubiegłym roku wysiewałam wiosną do doniczek,ale możesz spróbować połowę wysiać teraz,może się uda,nie będzie zajmowała parapetów.
Bogusiu :) Możesz wysiać rudbekię teraz, nie potrzebuje hodowli w doniczkach na parapecie, wiosną będzie wschodzić stopniowo
Marzenko, śliczny ogród, i ta ławeczka Wiedziałam, że gdzieś u Ciebie widziałam budleję. Co z nią zrobić na zimę? Ktoś tu pisał, że ściąć. Okrywać, nie? Kwitła mi pięknie w tym roku, szkoda byłoby gdyby mi przemarzła.