Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 22:44, 16 paź 2011

Do góry
To poczekamy razem,będzie ciekawie ,tak jak z kobeą.....było nas kilka...a zakwitła u Ani i Joli - u mnie nadal pączki.
Rododendronowy ogród. 22:44, 16 paź 2011

Do góry
Mój ogród - co dalej? 22:40, 16 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Sebku, to nie żywopłot, tylko gałąź drzewa.

Jeśli macie na myśli pierwszy plan, to nie jest ani żywopłot, ani drzewo, tylko jałowce o nazwie Horstmann (mam nadzieję, że właściwie napisałam).
Może na tym zdjęciu więcej widać.

Witam serdecznie.
Te jałowce są obłędne.
Ogród z Czerwonym mostkiem 22:39, 16 paź 2011

Do góry
Ta sama rabata w kilku odsłonach

Rododendronowy ogród. 22:38, 16 paź 2011

Do góry
Dzięki za miłe słowa. Spieszę odpisac :Gabrysia i Zbyszek Gazda pytają jak rosną w pełnym słońcu.No wszystko zależy jaki gatunek. Niektóre za nic w słońcu rosnąc nie będą. Z moich najlepsze na słońce są Roseum elegans. Dokąd są małe i same jeszcze sobie cienia nie zrobią to podlewłam nawet w południe deszczówką stojącą w temp ogrodowej, oczywiście tylko ziemię a nie liście.Jak urosną nie ma problemu. Wieczorem lub rano w upalne dni są podlewane wszystkie.
Justi pyta dlaczego nie stosuję kory.Raz jeden zastosowałam i zaczęły mi rosnąc jakieś porosty i grzyby smardze,ziemia wyglądała brzydko,ale najbardziej chodzi mi o nawożenie:jak podsypię na korę to ona wchłonie nawóz a do rośliny niewiele dotrze.
Sebek pyta czy jeżdżę do Pisarzowic.No niestety nie,bliżej mam Rogów i tam bywam ale powiem Wam że jak kwitną moje rododendrony to szkoda mi każdego dnia spędzonego poza domem

Roseum Elegans.

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:37, 16 paź 2011

Do góry
Miskanty

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:36, 16 paź 2011

Do góry
Ogród przed domem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:34, 16 paź 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

było, było przegapiliście jak Sebkowy krawat pamiętam bo przyglądałam się temu na dowód wklejam fotkę którą teraz wyszukałam na wątku spotkania

Ana.... mój M pyta, czemu go w kółku zaznaczyłaś?

lepiej nie wnikaj hahaha
Ogród z Czerwonym mostkiem 22:33, 16 paź 2011

Do góry
Justynko miło że tutaj wpadasz.

Ja ten weekend pracowicie w ogrodzie, posadziłam prawie 1000 cebulek krokusów i tulipanów,

Winobluszcz jeszcze przed przymrozkami , teraz zgubił prawie liście.

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 22:32, 16 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Dobra wkleję To jest zbieranina Danusiowych pomysłów Mam nadzieje, że mi głowy nie urwie
Myślę trochę nad skarpą i jakby ją troszke złagodzić to byłoby ok. Wkomponowałabym na niej berberysy, cyprysy, jałowiec/cos strzelistego iglastego, wrzośce, brzozę... No tak się zakochałam w tych brozach, że zrobiłabym brzozowy ogród Problem stanowią jednak liście.... no ale co tam

Tak mi sie teraz nasunęło, że między żurawkami przy domu mogłby rosnąć coś....cos szczepionego, może jakis "liściak"
Odnośnie róży ja bym dała okrywówkę (lubię mnogość kwiatów) ale Danusia w projekcie miała Rose 'Polarstern'

....a tak poza tym to ja sie nie znam więc jak cos to błagam nie zlinczujcie mnie

Wow...Danusiu masz nowych pracowników jakby co
W cieniu - zacieniona 22:30, 16 paź 2011

Do góry
Jukka ładnie odbiła po przemarznięciu,czekam na kwiaty w następnym roku.
Ogródkowe perypetie:) 22:26, 16 paź 2011

Do góry
Jak widzicie jestem gaduła...
Prezentacji część dalsza.

Co do płatu z drutu sąsiada
Pomysł był taki, aby go zasłonić jakimiś żywotnikami. Tyle, że ja za tujami tak średnio przepadam, a z czasem przekonałam się, że w sadzie sąsiada przebywają cudne kuropatwy, wiewiórki, szpaki, nasz ulubiony dzięcioł zwany przez moją córę "dziubdziubem" sikorki itd.
Więc niech sobie zostanie... a co mi tam.
Żeby jednak nie było tak nijak, to na całej skarpie posadziłam pęcherznicę z dereniem 3:1.

Szukając inspiracji skarpowej, wpadłam na 'genialny' pomysł z suchym murkiem Ha.. wysoki się nie przewróci, a powstanie mi fajna rabata podwyższona na kwiatuchy Jeszcze dwie skalne ławki dołożyłam coby nie było, że nie jestem twórcza. Dałam mojemu M dłutko i młotek i kazałam z płyty piaskowca zrobić dwie, tak jak leci uławicenie płyty I nawet zrobił bez podania i dwóch zdjęć Ławki powstały i już zostały podzielone między dzieci i M.

No dobrze, ale co dalej z tą skarpą..? Lubię iglaki, ale jakoś mi nie pasuje i nie chcę kilku metrów obsadzonych płożącymi iglakami.
Chciałabym aby kwitło chociaż trochę
I tutaj stanęłam..mam brak weny, chętnie posłucham dobrych rad. Pomocy

jeszcze druga część ogrodu, jak zrobię zdjęcie z tarasu będzie widać wszystko

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 22:19, 16 paź 2011

Do góry
Dzisiaj drożdżówy mi się pocałowały.

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:17, 16 paź 2011

Do góry
Bożenko i Grażko Witajcie u Nas w ogrodzie.
Tak , tak też jestem za dwoma porami roku Grażko

Niestety, musimy przeczekać i za chwilkę będzie znów wiosna.....

Ogród Sylwii od początku :) 22:16, 16 paź 2011

Do góry
abiko napisał(a)
Sylwia widzę, że spakowałaś już fuksje. Właśnie się łamię, zabrać je już do garażu ( nie ma okna) czy jeszcze zostawić? Trochę już zmarzły im listki tej nocy hmm..

Zabrać już
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 22:14, 16 paź 2011

Do góry
Dobra wkleję To jest zbieranina Danusiowych pomysłów Mam nadzieje, że mi głowy nie urwie
Myślę trochę nad skarpą i jakby ją troszke złagodzić to byłoby ok. Wkomponowałabym na niej berberysy, cyprysy, jałowiec/cos strzelistego iglastego, wrzośce, brzozę... No tak się zakochałam w tych brozach, że zrobiłabym brzozowy ogród Problem stanowią jednak liście.... no ale co tam

Tak mi sie teraz nasunęło, że między żurawkami przy domu mogłby rosnąć coś....cos szczepionego, może jakis "liściak"
Odnośnie róży ja bym dała okrywówkę (lubię mnogość kwiatów) ale Danusia w projekcie miała Rose 'Polarstern'

....a tak poza tym to ja sie nie znam więc jak cos to błagam nie zlinczujcie mnie
Ogródkowe perypetie:) 22:12, 16 paź 2011

Do góry
cd działki..
Na całej działce była glina. Glina została wybrana na gł. ok 80 cm i w to miejsce nawiezione kilka wywrotek ziemi.
Niestety została skarpa gliniasta potwornie. Nie próbowaliśmy jej nawet ruszać, choć z chęcią bym jej się w ogóle pozbyła, w obawie aby nie runął nasz "piękny" płot z drutu..brrrr.

I tak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Staram się więc polubić tą moją skarpę, ale bez pomocy nie ruszę chyba dalej

Żeby było jeszcze zabawniej po stronie sąsiada z cudownym ogrodzeniem rosną i to stanowczo za blisko modrzewie giganty. Sąsiad wyciąć nie chce, łaskawie mogliśmy je skrócić i ściąć gałęzie po naszej stronie ( jakieś 70%). Dzięki modrzewiom działka od 15:00 jest w cieniu.
Tyle dobrego, że mam mniej igieł modrzewia na trawie, bo wcześniej było tragicznie.
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:10, 16 paź 2011

Do góry
nika napisał(a)
Taki zestaw roślin dostałam ostatnio w prezencie:

I mam ogromną prośbę. Czy pomożecie mi rozszyfrować, co to za roślina? Bo przyznam, że niestety nie mam zielonego pojęcia

Zwróciłam uwagę na te zestawiki wczoraj w Lidlu
W cieniu - zacieniona 22:08, 16 paź 2011

Do góry
W cieniu - zacieniona 22:07, 16 paź 2011

Do góry
moje ulubione-jeszcze czarują swoim pięknem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies