Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:54, 12 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ładnie dziś! Ale tak wietrznie, że łeb urywa.

Ale widok za to piękny Jak z obrazka
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:53, 12 maj 2022

Do góry
Foty z budowy z rana:

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:52, 12 maj 2022

Do góry
Ładnie dziś! Ale tak wietrznie, że łeb urywa.

Ogród w dolinie 13:52, 12 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

To niech tak zostanie...

Jest deszcz. Nareszcie!

Świetnie wygląda ta rabata. Po deszczu pewnie podgoni
U mnie tylko trochę pokropiło, a deszcz naprawdę by się przydał prawdziwy.
Co zamiast bukszpanów 13:24, 12 maj 2022

Do góry
Monika2 napisał(a)
Witam,
Proszę o poradę co mogłabym posadzić na rabacie zamiast bukszpanów? Te obecne tworzą piękną kompozycję w towarzystwie grabów i kostrzew sinych niestety pomimo usilnych starań przegrywamy walke z ćmą bukszpanową stąd poszukuję zastępstwa. Dodam że zależy mi na roślinach które moglabym formować w kształcie kuli.

Ja swoje kilkuletnie bukszpany właśnie przez ćmę wywaliłam i posadziłam cisy baccata. Są piękne i bezproblemowo rosną
Możesz je formować w kule,półkule i stożki.

Tutaj w czerwcu po cięciu

A tak wyglądają teraz, wypuszczając rude przyrosty, które zaraz zzielenieją

Możesz posadzić także thuje Danica
Za drzwiami do ogrodu... 12:26, 12 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu warzywnik masz świetny przedogródek po zmianach też nabrał jeszcze większej klasy
wogóle masz śliczny ogród

Madziu, dzięki!
Przy tej ilości, nie wiem w co recę najpierw włożyć. W takich chwilach chodzę, myślę i nic w rezultacie nie robię Ale już jak się wezmę...!!!

Za drzwiami do ogrodu... 12:19, 12 maj 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale zmiany
Aniu, rabata przedogrodkowa nabrała przestrzeni i lekkości, pięknie to wygląda a warzywnik to teraz tez pokazowy, będą plony
A eMuś nie narzekał na zabieranie trawnika?
Pozdrawiam cieplutko

Oj, chwilę narzekał, ale on i tak nie ma za wiele czasu by dbać o te trawniki. A ograniczony trawnik przed rabatą przed domem, ma teraz prosta linię więc łatwiej z koszeniem. Poza tym nie ma tam nawadniania więc w suszę marnieje. Będzie go teraz mniej.
Warzywniak się już zieleni...niestety chwastami też! Więc do pokazywania będzie jak wyplewię
Teraz cieszę się majowymi kwiatami.
Ogród bez reguł 12:08, 12 maj 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

A widzisz czyli kolejna roślinka ekspansywna, no cóż zrobić jak taka urocza ta kokoryczka coś ostatnio mnie ciągnie w kierunku tych ekspansywnych

No tak, uroku nijak im odmówić nie można

Trawiasto liściasty bez thui 12:08, 12 maj 2022

Do góry
Wiśnia piłkowana Kanzan przy furtce

Coś niedobrego dzieje się z moim tulipanowcem.
Listki rozwinął bardzo małe i dziwnie zdeformowane. Co to może być? Jego też pryskałem miedzianem, Scorpionem i dodatkowo podlałem korzenie - mogło mu to zaszkodzić czy jakaś inna choroba?
Za drzwiami do ogrodu... 12:07, 12 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Aniu, zmiana ogromna bez tych skayroketów, zupełnie inny wygląd, moim zdaniem na plus.

Pozdrawiam

Dziękuję.Też tak myślę
Grzebiuszka ziemna 12:05, 12 maj 2022

Do góry
Dziękuję Sylwia i Grażynko Wczoraj wyszłam po 2 tyg wreszcie do ogrodu na trochę, osłabionam i zlana potem od niewielkiej pracy, ale pacjent będzie żył i to najważniejsze, wychodzi na to, że miałam jakąś odmianę modnej ostatnio choroby, także jestem na topie .
Już sobie odpuściłam różne rzeczy w ogrodzie, no trudno, plany były większe niż możliwości wykonania, przymiarka do niewielkiego ogródka warzywnego z wzniesionymi grządkami pozostała w rozkopaniu i czeka. chciałoby się powiedzieć jak zwykle, a przecież wieszcz mówił "mierz siły na zamiary" ...
hmmm w moim wypadku mierz zamiary proporcjonalnie do możliwości czyli podrywam autorytet wieszcza? Czy to uchodzi?
A tu kilka ujęć z mojego miejsca do posiedzenia, miedzy ogródkiem ziołowym - szachownicą a budynkiem ze starą zwykła postkomunistyczną ławką z ośrodka wypoczynkowego dla rolników z Krynicy Morskiej (taką ma bogatą historię i niejedno mogłaby opowiedzieć, gdyby miała narząd gębowy, wymieniłam deski i pomalowałam) No tak, właśnie doszło do mnie, ze lubię starym przedmiotom nadawać nowe oblicze, to coś w stylu "Lenin wiecznie żywy" w odniesieniu do post... hi, hi

w jakiś letni wieczór, dostrzegam jeszcze poziomki:

A to zdjęcie z dzisiaj po sążnistym deszczu (dostałam w prezencie taki wielki dzban wygląda jak omszony, na razie włożyłam tam różę niespodziankę, widoczna pułapka na nornice i krety jak u Judith):

Trawiasto liściasty bez thui 12:05, 12 maj 2022

Do góry

taki fioletowy fragmencik, powinny tu niebawem zakwitnąć bordowe piwonie, a później będzie tu żółto od rudbekii
Trawiasto liściasty bez thui 11:59, 12 maj 2022

Do góry
Klony palmowe zaczęły sezon w pięknym stylu

Z wielkiej chmury mały deszcz...

Bardzo sucha tegoroczna wiosna u mnie. nawet ślimaków nie widać
Pieknie wyglądały stare jabłonie u sąsiadki. Szkoda że tylko kilka dni są takie białe. Pachniały i bzyczały z kilku metrów.
Trawiasto liściasty bez thui 11:56, 12 maj 2022

Do góry

Trawiasto liściasty bez thui 11:54, 12 maj 2022

Do góry
Wrzucam nieco zdjęć wiosennych, jakość słaba bo robione telefonem na szybko, ale nawet nie ma czasu na porządne ujęcia. W weekend spróbuję zrobić sesję lepszym aparatem

Zieleń, drewno i antracyt 11:48, 12 maj 2022

Do góry
Mirko, jakiś czas temu robiłam sobie aktualizację planu ogrodu.
Nie wiem, czy coś widać w takiej skali, ale hamakowa i malowany płot jest bliżej prawego górnego narożnika.

Jednak wstawiłam zdjęcie w poziomie(trochę lepiej widać) i teraz to lewy górny narożnik

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:39, 12 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Trudno ocenić czy listki się różnią, w zeszłym sezonie miałam wrażenie, że tych długich buków listki były mniejsze, ale teraz są prawie takie same, chociaż po bliższym przyjrzeniu te długie kolumny mają bardziej spiczaste liście

a ten szerszy buk ma bardziej okrągłe, nie są tak do szpica zakończone.

On też jest Dawyck,bo Rohan ma całkiem inne listki... Z czasem te listki będą większe.Moje też kupione w donicach miały te listki małe a jak się ukorzeniły w ziemi to mają teraz duże listki
Wszystkiego po trochu 11:29, 12 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
sukulenty na tarasie

czyż nie uroczy ?

Śliczne są
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:23, 12 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Mam te moje 3 buczki i o ile dwa są takie same, o tyle jeden ma inny pokrój. Czy myślicie, że to może być Rohan?

Tu widać różnicę w pokroju.

No świetnie się prezentują . Ja nie mogę się do nich przekonać .
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:18, 12 maj 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies