Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 15:22, 13 lut 2022

Do góry
Mam zagwozdkę z moimi wiśniami.
Posadziłam w szpalerze 3 sztuki jesienią 2020r, wykopane z gołym korzeniem. Teoretycznie wszystkie się przyjęły, ale różniły się wielkością liści - każda kolejna miała mniejsze. Martwych, uschniętych gałązek nie było. Z czego to mogło wynikać? Nieodpowiednie warunki? Niestety miejsce jest nieosłonięte, więc wiśnie mają dużo słońca, ale i wiatru.
Pod koniec sierpnia zauważyłam też, że złapały drobną plamistość drzew pestkowych.

Może poradzicie jak o nie zadbać w tym sezonie, na co zwrócić uwagę? Oczywiście poza opryskami na drobną plamistość (w sumie już chyba pora na pierwszy, bo było już kilka dni z temp. 7-10 stopni).

Poniżej zdjęcia z początku czerwca. Na pierwszym planie ta, która wyglądała najlepiej, za nią widać te "przerzedzone".

Tutaj zbliżenie na drugą i trzecią:
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:10, 13 lut 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Miałam dziś nie pracować w ogrodzie,bo w nocy było pełno śniegu,ale słońce rozpuściło śnieg na niektórych rabatach, więc mogłam wypróbować nowego pomocnika
Jestem mega zadowolona,dłużej sprzątałam źdźbła po zimie niż cięlam

Seslerie tnę nisko jak widać

Też dziś pociachałam seslerie muszę dociąć bo za wysokie zostawiłam.
Cięłam zwykłymi nożyczkami i teraz jak zobaczyłam twojego pomocnika to mi się przypomniało, że eM podobne nożyce kupił jesienią
Skleroza nie boli
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:27, 13 lut 2022

Do góry
Wrzucam modyfikację Twojego rysunku - to, co pisałam o przenikających się placykach na ławeczkę i trampolinę. I huśtawka centralnie do alejki grabowej. Wokół tych placyków można by poprowadzić takie okrągłe rabaty, podobnie jak masz w przedogródku

Tak czytam i czytam o tej konsekwencji i aż myślę, czy jednak u siebie nie zmienić układu na linie proste (póki jeszcze nic nie posadziłam)
Wilczy ogród 12:58, 13 lut 2022

Do góry
kasiek napisał(a)
I plany fajne i podsumowanie super
A te kolory to juz obłędne, za chwilę znów będziemy nimi cieszyc oczy

Kasiu dziękuję
teraz mam jeszcze taki bajzel na ogrodzie .....ale od jutra z każdym dniem będzie lepiej
na tej rabacie posadziłam z 250 cebul -dlatego uprzątnęłam ją najprędzej ,żeby nie zadeptać....mam nadzieję ,że coś urośnie

skalniak częściowo ogarnięty

a pozostałe rabaty nie zachęcają do oglądania

Wilczy ogród 12:51, 13 lut 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Madzia super plany na kolejny sezon, poszerzanie rabat. A jak!
No przecież, nie będziesz się nudzić, ogrodniczka jesteś z prawdziwego zdarzenia w końcu
Ciekawi mnie o ile poszerzysz rabatkę koło tego placyku z huśtawką

Darcia
za wiele to jej nie poszerzę -maks z pół metra -muszę zostawić miejsce na przejazd samochodu z ziemią ,czy korą na dół działki ....muszę się zmobilizować i pomierzyć wszystko i sobie rozrysować to poszerzanie całe

tu chcę zostawić przejazd ,a z drugiej strony kusi mnie zrobić jakieś inne linie rabat ....ale nie mam pomysłu jak ,to zrobić

Buziaki
Wilczy ogród 12:43, 13 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Madzia, masz fotki frędzelków? (oczarów) Widziałam u Aprilka, że miałaś foty robić swoim

Aga zrobiłam fotki
ale odmian nie pamiętam -mam 2 sztuki bardzo podobne do siebie
na walające się zdzbła traw nie patrz ,ta rabata do sprzątania
u mnie rosną na długiej rabacie

najładniejsze są na zbliżeniach

Wilczy ogród 12:37, 13 lut 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia ja też sprzątam bo wszystko startuje, a drzewa i krzewy mam nie przycięcie i nie wiem kiedy to dam radę zrobić, zawsze w luty i początkiem marca się z tym ogarniałam, a potem rabaty, teraz mnie rośliny zmusiły do odwrotnej kolejności...

Sylwuś Przy Waszym areale jest sporo roboty -3 razy więcej niż u mnie
ja powoli ogarniam już teraz ,bo od marca chcę w warzywniku coś więcej podziałać
jak narazie ogarnęłam 3 rabaty -od jutra mam nadzieję ,że przez tydzień urlopu ogarnę największy pozimowy bałagan

Mam ogarniętą ogniskową

Limonkowo-brązową

i limonkową na nowej

reszta od jutra -oby pogoda dopisała

Buziaki
Ogród z koniczynką 12:31, 13 lut 2022

Do góry
W ubiegłym roku o tej porze u mnie było tyyyyle śniegu...
W Dolinie Muminków 11:52, 13 lut 2022

Do góry
Pięknie tuje podrosły bardzo się cieszę za kilka lat będzie bardziej intymnie od ulicy
W Dolinie Muminków 11:50, 13 lut 2022

Do góry
Kochani jest wiosna w Naszej dolinie..... krokusy i tulipany
Ogród z koniczynką 11:38, 13 lut 2022

Do góry
Zaświeciło słoneczko, to czarnek wygrzewa się na kanapie, dalej płochliwy...
Przerwa na kawę... 10:53, 13 lut 2022

Do góry
U kogo nie wejdę na wątek to prace ogrodowe pełną parą a u mnie ziemia zamarznięta na kość.
Musiałam trochę odreagować brak prac ogrodowych i takie widoki przez jakiś czas miałam

A takie z okna o poranku. Podziwiam każdego, kto w tego typu warunkach tworzy ogród. Ogromny szacunek. Zaspy mieliśmy ponad metrowej wysokości.

W drodze powrotnej zrobiliśmy przystanek z historią w tle.

Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej...
Blaski i cienie nowego życia 10:43, 13 lut 2022

Do góry
Mam nadzieję że z racji pogody terminy kwitnienia zostaną przyśpieszone w stosunku do zeszłorocznych

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:27, 13 lut 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

w łące mam kilka lilaków, ale na razie kwitł jeden

Gdzie zamawiałaś te pełne narcyze?napisz na pw
Ogród w Klein Kottorz 10:24, 13 lut 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Mój gwiazdor nie startuje w konkursie, mam tylko zdjęcia robione latem i jesienią.

Nikt takiego gwiazdora nie ma. Moim zdaniem powinnaś go pokazac w watku konkursowym jako NN. Może się ktoś odezwie i poda nazwę.

Danus piszesz że jednak masz Vanilla sky to nie będę wysyłała.
Też ładna Vanilla jest. Ostatnio w necie zaglądam po trawach jest tyle pięknych, że głowa boli.

Odnośnie wymogów też wiosna i zimą specjalnie się trawami nie ma interesuje.
Co tu podziwiać wiosna to rżysko a zimą oklapnięte. Na szczęście ja wiąże.

Moliniami jestem zachwycona dzięki tobie kupiłam 2 szt jeszcze małe kępy może w tym roku podwoją objętość
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:24, 13 lut 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Moja laury chyba padły tej zimy.

O kurde. Moich krzaczków to pierwsza zima. Na chwile obecna są w super kondycji.
Rozumiem ze przycięlaś ją przy ziemi?
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:09, 13 lut 2022

Do góry
Basia...

Ogród długi 09:33, 13 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale super, że (Ci) się udało z kurnikiem!

A jakbyś w tym wąskim pasku dała werbenę? Tylko werbenę plus cisy Wojtek. Np kilka sztuk werbeny, 1 Wojtek, kilka sztuk werbeny, 3 Wojtki itd.

Jest sukces Będzie nowe planowanko wiosną
Agnieszko, zdecydowałam, że wsieję tam rudbekię Cherry Brandy.

Chociaż werbenę tez planuję u siebie (nasiona w zamrażarce już są). Na pewno będzie bluszcz. Muszę oczyścić to miejsce z cementu, piachu i wtedy zobaczę, czy mam w ogóle miejsce na cokolwiek. Obstawiałam 40cm, ale teraz się waham.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 09:31, 13 lut 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Moja laurowiśnia--minionej zimy zmarzła,wiosną ściełam ją do ziemi w zamyśle że ją wyciepię w natłoku wiosennych prac zapomniałam o tym a ona wniedługim czasie pięknie odbiła i ładnie rośnie do dziś--tutaj póżna jesień.

Piekna Nawet pojedyncza fajnie sie prezentuje. Myślę, że to ta odmiana którą mam ja. Czemu przemarza? Jak ma pozwijane listki to się nie martw. Zaraz się naprostują
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 09:29, 13 lut 2022

Do góry
Joann napisał(a)
Aniu, dodaję od siebie, może coś Ci się nasunie. Wyznaję zasadę, że im więcej propozycji, tym szybciej właściwie rozwiązanie się znajdzie. Przynajmniej w ogrodzie

Myślę, że powinnaś iść za tym, co zrobiłaś w przedogródku. Jeśli wybrałaś już koła, Twoje rabaty i ognisko powinny być zaokrąglone. W ogrodzie 'Na zielonej trawce" są takie właśnie.

Też jestem za jednakowymi układami rabat w ogrodzie. Albo koła i fale albo linie proste.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies