Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 19:15, 12 lut 2022

Do góry
Klaudyna napisał(a)

Fajna mordka Nie lubi szczotkowania uszu? Nasz Leo nie lubi czesania ogona
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 19:04, 12 lut 2022

Do góry
Ogród bez reguł 18:58, 12 lut 2022

Do góry
Jednak się dało Słonko przygrzało trochę i mogłam podziałać. W cieniu był lód i szron, ale w słońcu było nawet ciepło
Nie żebym się jakoś dramatycznie styrała , ale ze 3 godzinki działałam. Aż stępiłam sekator
Pocięłam trochę miskantów, skróciłam do ziemi powojnika bylinowego i przycięłam dwie budleje. Odsłoniłam irysy i krokusy. Jutro ma być odrobinę cieplej, więc ciąg dalszy nastąpi

I jeszcze księżyc Zobaczcie, jak w ciągu doby przybywa księżyca Pełnia w środę

wczoraj

dzisiaj
Zieleń, drewno i antracyt 18:57, 12 lut 2022

Do góry
Wyznaczyłam sobie dzisiaj miejsce pod łączkę krokusowo-narcyzową (ok 20mkw). W sezonie letnim chciałabym uzyskać efekt podobny do kwadratów cebulowych u Danusi, czyli niekoszona trawa aż do jesieni. Jednak, w trawę chcę wpleść trochę koloru w postaci kwiatów jednorocznych, takich jak Bupleurum rotundifolium, Agrostemma githago czy Saponaria vaccaria. Boję się wysiewać je bezpośrednio w trawie, żeby nie zostały zagluszone (zanim porządnie nabiorą masy). Dlatego wymyśliłam, że wysieję je osobno i już dorodniejsze sadzonki będę w trawę wsadzać. Kuszą mnie jeszcze promocje cebulowe, ale czy to już jednak nie za późno na krokusy i narcyze(myślałam jeszcze o czosnkach, ale nie za bardzo wysokich, raczej delikatnych)? Może lepiej cebule na ten sezon odpuścić i jesienią wsadzać?

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 18:57, 12 lut 2022

Do góry
Klaudyna napisał(a)

A co tutaj rośnie nisko na pierwszym planie przed hortensjami?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:25, 12 lut 2022

Do góry
Agatko chyba bym sie nie porywala na to, bo montaz masakra. Ale mam pomocnika ktorego prawie bardziej ode mnie to wszystko bawi, wiec korzystam

No i teraz zrywanie 18m2 darni... nie moge sie doczekac

Ale mocze wlasnie bob I groszek I jutro sieje do doniczek prosto w szklarni. Mam tam juz ukorzeniona na paletkach szalotke. Ktora zimowala na dworze. Teraz powinna zaczac rosnac na calego
Zamowilam tez dymke zwyklej cebuli, jak posadze w paletkach tez bedzie miala dluzszy sezon

Pozdrawiam!

Działeczka w dużym mieście 17:02, 12 lut 2022

Do góry
właśnie mąż mi przesłał fotę- na działeczce wiosna

hura!!! dożyliśmy!!!
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:01, 12 lut 2022

Do góry
Bluszcz pięknie przezimował,bo rok temu liście były całe zmarznięte... muszę go ostro przyciąć,bo włazi na dach...

Mam 2 siewki ciemiernika Niger i zastanawiam się czy je wiosną przesadzić ?

Trawnik po zimie ładny zielony

A jak tam u Was ? Pogoda dopisała? Wyskoczyliscie do ogrodu robić porządki ?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:50, 12 lut 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Byłam w ogrodzie

Przebiśniegi

Jakie pięknie kalosze i przebiśniegi.
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:45, 12 lut 2022

Do góry
Miałam dziś nie pracować w ogrodzie,bo w nocy było pełno śniegu,ale słońce rozpuściło śnieg na niektórych rabatach, więc mogłam wypróbować nowego pomocnika
Jestem mega zadowolona,dłużej sprzątałam źdźbła po zimie niż cięlam

Seslerie jesienne

Miskanty przytnę w marcu i jeszcze muszę odkurzyć liście...

Seslerie tnę nisko jak widać

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:42, 12 lut 2022

Do góry
Byłam w ogrodzie

Przebiśniegi
Migawki z ogródka 16:35, 12 lut 2022

Do góry
Budzę się powoli i raczej niechętnie. Szczepionkowo - starszy dzieć już też po trzeciej dawce. Młoda dopiero we wtorek, bo w ustalonym terminie ciała katar i kiepsko się czuła. W pracy system hybrydowy, tydzień.na tydzień. Ale czasem trzeba że zdalnej polecieć do firmy. Poza tym ogarniam ciągle jakieś sprawy zdrowotne. Dzieci i moje. M się trzyma moja depresja też niestety.

Dziś po ogrodzie całe 2 godziny łaziłam i nawet (!!!) cos zrobiłam. Przycięłam trochę malinówkę, tam, gdzie sięgałam bez drabiny. I całe dwa powojników machnęłam z grubsza, bo mi przeszkadzały.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:04, 12 lut 2022

Do góry
Jaka to odmiana zurawki?

ech tutaj gdzie pas kory w projekcie mam cisy ale ciągle myślę....
Ogródek Kasipod 15:27, 12 lut 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Hello dziewczyny, zerknijcie na ten mój przedogródek? Pliss Na stronie 3 wstawiłam szkic, wszystkich moich rabat, ale chciałabym sie skupić na przedogródku. Są tam już nasadzenia, które opisuję poniżej.
Wymiary przedogródka:

od ulicy - 7,5m (posadzone szmaragdy)
od wjazdu - 7,5m (posadzona pęcherznica kalinolistna purpl i gold)
z lewej 8,5m (posadzone szmaragdy, a przed nimi 1szt berberysa bordowego nazwy nie znam, 1 szt pęcherznicy kalinolistnej i 1 szt budleja Dawida).

Środek przedogródka - Cyprysik Lawsona na pniu, kosodrzewina, jałowiec płożący, świerk conica (nie jestem pewna)

przy ścianie wiatrołapu po bokach rośnie żywotnik wschodni, ale nie jestem pewna

w narożniku domu (strona lewa) tuja szmaragd i trzmielina na pniu, u dołu 4 szt kostrzewa siwa i 1 szt budleja Dawida.
Jest tu cały czas słońce. Więc musza tu być rośliny, które przeżyją. Chciałabym tam mieć żurawkę, lawendę, szałwia omszoną, trawy niskie. i co jeszcze? Pomożecie?
Coś takiego wykombinowałam, co wy na to?. Co dodać, co wyrzucić?

Kasiu dpoiero jak zobaczylam fotki domu to mi się rozjaśnił ten plan .
Magary Dramaty z Rabaty 15:15, 12 lut 2022

Do góry
Magara napisał(a)
A u mnie tak:

Pierwsza kawa na tarasie wypita
Tam gdzie śnieg stopniał ścięte stipy i inne trawiasto-turzycowe, poza hakone. Przycięte derenie. No nie narobiłam się szczerze mówiąc

Zastanawiam się czy już wrzosy ciąć? A tawuły? A pęcherznice? W zeszłym roku robiłam to chyba na przełomie lutego i marca. Ma być jeszcze śnieżnie i mroźno.

Ależ masz widok! Po horyzont żadnego domu!
Ogródek Kasipod 15:12, 12 lut 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mnie brakuje zdjęcia ukazującego dom od strony przedogródka. Są tam jakieś okna, drzwi. Poza tym jaki wysoki jest budynek. Chcesz przesłonę od ulicy czy nie? Czemu hortki nie dadzą tam rady? Jeśli bukietowe to spokojnie dadzą radę nawet na totalnym słońcu byle miały wilgoć w glebie. Właśnie jaką masz glebę? Piaszczystą? Cięższą?

Dawno mnie nie było wstawiam zdjęcie domu od strony przedogródka[im [img [img
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:08, 12 lut 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

Coś Ty, u mnie jest tak:
A tu kawałek, który zamierzam ogarnąć

Mam identycznie przy i na rabatach z miskantami
Ogródek Kasipod 15:07, 12 lut 2022

Do góry
Ogródek Kasipod 15:03, 12 lut 2022

Do góry
[im
Ogród prawie wymarzony … 14:43, 12 lut 2022

Do góry
Oto laurowiśnie

Kwiecień 2021

Obecnie

Które części podciąć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies