Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grzebiuszka ziemna 23:34, 17 sty 2025

Do góry
Tess napisał(a)
Przyszłam osobiście powiedzić, że April a negatywne doświadczenia z Minervą. Raczej by jej nie kupiła.

Wiesz może być różnica w glebie, Aprilek ma las a więc kwaśne na piaskach, ja mam dość dobrą ziemię na Żuławach, więc i tak spróbuje, jakby się nie udało to trudno, ja nie z tych co rozpaczają po utracie rośliny, za dużo doświadczeń związanych ze zdrowiem i życiem ludzkim, wtedy przewartościowuję się wszystko
Uprzejmie donoszę, ze hiacynty (te 3 na oknie) mają już kwiatek, czekam aż buchną różowością
Dla tych co nie wiedzą o czym Tess prawi, to przejrzałam i oniemiałam, (takie piękne róże ) Jej zakupy różane na samym dole stronki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=861

i tam zachwyciła mnie odmiana o cudnym kolorze fioletu o nazwie właśnie Minerva (Visancar) ostrzę sobie na nią zęby, myślałam o donicach z obu stron szkalrenki (jak dojdzie do jej powstania ) Donice też mam upatrzone.

Przedwczoraj byłam w Sztutowie na plaży, mój pies na taką ilość piachu szaleje, robi fikołki, biega jak szalony, aż przyjemnie na taką spontaniczną radość popatrzeć
Morze było już normalne po nawałnicy, ale jak zobaczyłam dokąd sięgały fale... aż pod las na wydmie, czyli o wys 5-6m co najmniej.

Znalazłam świnkę morską (a co innego można znaleźć nad morzem? )

która zamieszkała u mnie na kamieniu na razie nie chrumka

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:43, 17 sty 2025

Do góry
Dziś znów rozłożyłam kawałek tektur. Chwasty pod nimi. Nie wiem czy o tej porze roku przyniosą porządany efekt zduszenia. w części po prostu wysypuę kompost - tam gdzie ziemia była na tyle wymieszana że chwastów nie było.

Dziś wykopałam 2 szt jeżówek, jedna była bardzo duża i nawet podziełam. posadziłam w pobliżu hortensji. Jeżówki siane z własnych nasion, chyba z 2-3 lata temu. a tak, siane z kradzonych nasion

Przesadziłam dosłownie 5szt truskawek.

Mam jeszcze sporo roślin do przesadzenia żeby tam móc położyć tekturę i zasypać kompostem.
weeekned chyba ma być suchy. Jupi!

Szalenstwo - cieszyc sie na to że się styram fizycznie.

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 19:13, 17 sty 2025

Do góry
Przygotowanie może nieidealne, ale lepsze niż żadne. W tym rzędzie mamy 8 borówek oraz 5 jagód kamczackich.

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 19:06, 17 sty 2025

Do góry
Dziękuję Haniu za całą wiedzę jaką się tutaj podzieliłaś. Przeanalizowałam cały wątek w miarę dokładnie. Skupiłam się jednak bardziej na pielęgnacji i ściółce, bo moje już rosną więc nie mogę im wymienić podłoża. W sumie nie było takie złe, bo dostały dedykowane ze sklepu zmieszane z rodzimą gliną.

Dziękuję też innym osobom, które poświęciły czas by dorzucić swoje cegiełki wiedzy. Wynotowałam sobie kilka ciekawych wypowiedzi.

agnieszka_baklarz napisał(a)
[...]
Sięgnęłam właśnie do książki, którą kupiłam stulecia temu "Borówka wysoka" A. Rejman, K. Pliszka i tam jest napisane, że:
a) kwitnienie jest od połowy maja przez 3-4 tygodnie
b) kwiaty rozwijają się z pąków kwiatowych uformowanych latem ubiegłego roku na nowych pędach
c) jagody dojrzewają w zależności od odmiany od połowy lipca do końca września
d) system korzeniowy borówki jest płytki więc jeśli gleba jest sucha należy nawodnić, ale borówka nie lubi gleb zalewanych
e) gleba powinna być lekka, próchnicza, przewiewna, kwaśna (optymalne ph 3,8 - 4,8) i ciepła
f) lubi zaciszne, ciepłe i słoneczne stanowiska
g) rozstaw roślin 1,2 - 2 m
h) przez pierwsze 3 lata nie tnie się ich, a potem prześwietla się co roku, tak żeby krzew miał luźną budowę zostawiając pędy jednoroczne i dwuletnie a wycinając większość pędów 3-4 letnich. Najstarsze pędu należy wycinać tuż przy ziemi (ja osobiście jeszcze nie cięłam ale owocuje pięknie)

To chyba całą książeczkę przepisałam z grubsza . Mam nadzieję, że pomoże.

hanka_andrus napisał(a)
Pod koniec owocowania. tak gdzieś w sierpniu, Pod każdy krzak konewkę wody z magiczną siłą wg receptury lub innym wieloskładnikowym dla kwasolubów. a po zakończeniu sezonu w jesieni, siarkę.

Toszka napisał(a)
Borówka ma delikatny system korzeniowy i nie lubi bardzo grzebania. Chyba najlepszym sposobem będzie nastawienie zakwasu żytniego (roztwór z wodą 1:3) i podlać teraz i w marcu. Podlać trzeba całe stanowisko gdzie rosną borówki.

Wszystkie dobroci trzeba wymieszać i wyściółkować całą rabatę lekko odsuwając od szyjki korzeniowej (pnia).

W skład mieszanki powinna wejść ziemia lisciowa (kompost z lisci, który charakteryzuje się lekkim ph), obornik, igliwie, siarka, trochę kory.
Do wiosny ph powinno opaść poniżej 6 i dopiero wtedy ewentualnie mozna nawieźć np. siarczanem amonu.

trzyary napisał(a)
13 marca br pobrałem próbki z kwatery borówki wysokiej i dałem do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Zleciłem badanie ogrodnicze z zaleceniami nawożenia korekcyjnego.
Koszt 71,23 zł.
20 marca br opracowano zalecenia nawożenia korekcyjnego.
22 marca br e-mailem przesłano mi wyniki.
Zalecono:
- sypanie siarki 5 g na metr kwadratowy co 6-8 tygodni,
- nawożenie siarczanem amonu 40-45 g na metr kwadratowy trzykrotnie:
-- w okresie nabrzmiewania pąków,
-- po kwitnieniu, zazwyczaj w drugiej połowie maja,
-- po zakończeniu silnego wzrostu owoców, zazwyczaj w drugiej połowie czerwca
- nawożenie saletrą amonowa od początku maja do końca czerwca trzykrotnie po 5 g na metr kwadratowy.
Nie było potrzebne nawożenie korekcyjne innymi nawozami.

trzyary napisał(a)
https://www.youtube.com/watch?v=TIN_IfrP6yg
Materiał szkoleniowy i komentarze co do tegorocznych zbiorów warte odsłuchania do samego końca.
Odsłuchałem dwukrotnie.
Na początku należy pominąć kilka reklam.
Zanotowałem sobie kilka istotnych dla mnie informacji autorstwa osoby uprawiającej borówki od kilkudziesięciu lat.
W naszych na ogół amatorskich uprawach warto nawozy stosować w postaci rozpuszczonej w wodzie.
Azot w takiej postaci trafia do korzenie borówki od razu.
Azot dany posypowo może trafić do korzenie borówki zbyt późno i przed zimą pędy nie zdążą zdrewnieć, więc przemarzną.
Pierwszą uprawianą odmianą powinna być Bluecrop – wybacza wszystkie błędy.
Pokazano pięknie owocujące 22-letnie krzaki Bluecrop.
Draper na zbiór jednorazowy na plantacje towarowe.
Ja mam odmiany o rozciągniętym w czasie owocowaniu.
Przy uprawie w rzędzie warto dać drut podtrzymujący gałęzie.
Na glebie ciężkiej borówka kwitnie później niż borówka uprawiana na piasku.
Jak się ma glinę to aby zbiory były wcześniejsze warto wymienić glinę na piasek.

P.S. Zdjęcie mojego krzaczka z 2024 roku.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:24, 17 sty 2025

Do góry
Zbyszku, mnie urzekają hortensje i chce je mieć u siebie. Jestem dopiero początkująca z nimi. Kupiłam na start:
- Polar Bear
- Fraise Melba
- Skyfall

Na wiosnę 2025 planuję dokupić Anabelle Strong Abe Two, Magicall Moonlight i być może 2 na "nóżce". Wcześniej czeka mnie przycięcie tych co już rosną. Oglądałam kilka filmików instruktażowych na YT w ramach przygotowań.

P.S. Widoczna mata jest rozwiązaniem tymczasowym. Systematycznie będzie usuwana w miarę obsadzeń. Na dwóch rabatach jest ściągnięta i mam korę.
Ogród z koniczynką 12:39, 17 sty 2025

Do góry
Trochę śniegu stopniało i coś juz pomału widać...berberysy i hortki przygniecione

no i kratka podpierajaca klona Ginnala złamana, łącznie z badylkiem klonowym...
Bez/Lilak - Syringa 11:55, 17 sty 2025

Do góry
Czy ktoś ma doświadczenie z takim lilakiem? Oprócz kwitnienia jest ozdobny z liści. Zdjęcie zrobiłam w Ogrodzie botanicznym UMCS w Lublinie.

Spełnianie marzeń - ogród czas start 11:54, 17 sty 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Tam są rozplenice lady u i werbena patagońska, myślicie, że przeżyją? Osypał się na nie śnieg z dachu. A miałam pomysł, żeby dać tam hortensje i hakonechloa, to chyba jeszcze bardziej by ucierpiały? Co myślicie?

U mnie też turzyce i kulki sosnowe leżą pod ciężkim śniegiem z dachu, obok świdośliwy, na szczęście
Bez/Lilak - Syringa 09:19, 17 sty 2025

Do góry
siostra9 napisał(a)

Moi drodzy czy ktoś mógłby mi doradzić z której odmiany lilaka najlepiej mogę osiągnąć i utrzymać taki efekt jak na zdjęciu?? Albo czy ktoś potrafi zidentyfikować jaki jest na zdjęciu. Próbowałam znaleźć taki kolor w necie, ale coś mi nie wychodzi . Różowy znalazłam tylko Belle da Nancy ale ten jest chyba ciemniejszy niż tutaj, i Krasawica Moskwy, ale ta z kolei wydaje się za jasna

Szukając obiektywem Google pokazało mi w wynikach, że to nie lilak, a Lagerstremia indyjska, może odmiana Rhapsody in pink.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 08:32, 17 sty 2025

Do góry
editte napisał(a)
Ratunku, coś zjada moje doorenbosy ( ktoś wie co to i jak to wytępić??(

U mnie taki stan brzóz był po ataku gąsienic "Płast brzozowiec". U Ciebie też one są, widać małe wygięte w łuk gąsieniczki.
Kompozycje z trawami w roli głównej 23:32, 16 sty 2025

Do góry

Dosadziłam: trzcinnika krótkowłosego w centrum, rozplenicę Lady U nad kamieniem, miskanta Variegatus na górce-na lewo od kolumnowego ambrowca. Jego prawie nie widać. Dystans pomiędzy moliniami został zwiększony.

Jeszcze palczatka Standing Ovation. Ciekawe na jak długo tu zagości.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:06, 16 sty 2025

Do góry
W ramach 2go podejścia dziś popracowałam aż zrobiło się ciemno...przesadziłam 3cią piwownię. Wsadziłam kolejne 3 hortensje. Chyba 2 trawy. Róże Chippendale, która 2 lata dogorewała w dużej donicy. Rozłożyłam 2 pudła tekturowe. Oby jutro udało mi się znów kawałek tektury rozłożyć i zasypać kompostem.

Chyba sezon ogrodowy mogę uznąć za otwarty
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:36, 16 sty 2025

Do góry
Hiacynty wyłażą z ziemi.
W zasadzie wszystkie cebulowe wychodzą. Szafirki juz wielkie. Krokusy widać.
Są maleńkie, młode listki kocimiętki i mikroskopijne pędy ...jeżówek.
Znalazłam też pod krzakiem kwitnącego maleńkiego bratka.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:20, 16 sty 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:19, 16 sty 2025

Do góry
Oj to prawda, wymiatamy

Styropian wszędzie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:41, 16 sty 2025

Do góry
Bardzo fajne zdjęcia zrobiłaś, szczególnie te w zbliżeniu i podoba mi się również zdj które przytoczyła Patrycja, takie artystyczne

DariaB napisał(a)

Ukręciłam dwa wianki, pierwszy raz w życiu

Muszę zapamiętać ten sposób wieszania wianka na drzwi, po prostu wstążka na rogi, jakkolwiek to zabrzmiało
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:50, 16 sty 2025

Do góry
Wiosną 2024 roku posadziłam 7 sztuk derenia białego Siberian Pearls. Liście ma całe zielone, potem przebarwiają się na bordowo, ma piękne białe owoce. Pędy zimą są wybarwione na czerwono.

Jeden z krzaków odbiega od reszty. Przebarwia się jesienią na taki kolor:

Zastanawiam się czy to nie odmiana KESSELRINGII? Jak myślicie?
Dereń biały - Cornus alba 14:48, 16 sty 2025

Do góry
Wiosną 2024 roku posadziłam 7 sztuk derenia białego Siberian Pearls. Liście ma całe zielone, potem przebarwiają się na bordowo, ma piękne białe owoce. Pędy zimą są wybarwione na czerwono.

Jeden z krzaków odbiega od reszty. Przebarwia się jesienią na taki kolor:

Zastanawiam się czy to nie odmiana KESSELRINGII? Jak myślicie?
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:32, 16 sty 2025

Do góry
Jak już piwonie sadziłam to też wsadziłam 3 hortensje [na czerwono]. Trójkąt taki lekko kopnięty patrząc od strony domu. Tak chyba będzie najfajniej. Dystans pomiędzy hortkami to ok 1,2m.
Rozplenice japonskie to zielone kółka i piwonie to niebieskie kółka.

No i teraz tak kilka razy teraz jeszcze muszę to zrobić.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:29, 16 sty 2025

Do góry
Żeby położyć kartony i zasypać kompostem to muszę wykopać 3 piwonie. Tzn. jeszcze tylko jedną bo 2 przekopałam dziś.
Piwnonie ze sklepu, kupowane w przecenie jakoś bardzo późno. 2-3 lata rosły i już są zacne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies