Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Wizytówki naszych ogrodów » Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:25, 13 lut 2026

Dam znać na głównym wątku jak skończę wizytówkę. Na razie to wersja robocza i trochę się z nią mi zejdzie.

Jesień 2022 / Czerwiec 2023 / Wrzesień 2024 / Lato 2025

2024

2025
Patrycja_KG_Lu 10:42, 13 lut 2026

2. WIOSNA, LATO, JESIEŃ, ZIMA - najbardziej aktualne

ZIMA 2025

Zima 2026

Wrzucam zaległe zdjęcia wąskich z 13 czerwca.

Patrycja_KG_Lu 10:43, 13 lut 2026

RABATY WĄSKIE - Projektowanie zaczęło się od strony 28 mojego wątku. W miarę szybko powstał przy aktywnym udziale forum taki plan:

Sadzenie zaczęło się wiosną 2023 i zakończyło latem 2023 roku. Posadziłam finalnie:
* Tuja Hoseri - 6 szt.
* Sesleria jesienna - 20 szt.
* Kocimiętka Purrsian Blue - 6 szt.
* Szałwia omszona Caradonna Compact - 12 szt.
* Czosnki NN - 12 szt.
* Krokus wielkokwiatowy Jeanne D’Arc
* Krokus wielkokwiatowy Pickwick
* Krokus wielkokwiatowy Victor Hugo
* Krokusy z Lidla
* Hiacynty z Lidla
* Przebiśnieg NN - 3 kępki

Jesień 2022

Maj 2023 - pierwsze nasadzenia

Lipiec 2023 - Wysypałam najpierw drobną korę, a na nią średnią. Wizualnie lepiej rabata wyglądała z tą drobną.

Sierpień 2023

Porównanie rozmiaru kocimiętek lipiec a październik na tej stronie.

Zima 2023

Wiosna 2024

Jesień 2024

17 czerwca sprzed burzy. Ta wysoka w tle na trójkątnej pod oknem kuchennym, a na pierwszym planie Compact.

Patrycja_KG_Lu 10:48, 13 lut 2026

RABATA PODKUCHENNA - projektowanie tej rabaty zaczyna się od strony 41, a potem znów od strony 96 na moim wątku.

Jesień 2022

Wiosna 2023 - grubo obornika

Lato 2023 - poplon

Jesień 2023 - Prawie finał. Brakuje świdośliwy i rozchodników.

Wiosna 2024

Lato 2024

Patrycja_KG_Lu 10:49, 13 lut 2026

RABATA BRZOZOWA - Planowanie rabaty odbyło się na str. od 122, od 132, 134, 170.

Jesień 2023

Wiosna 2024 - Pierwsze nasadzenia.

Na brzozowej nareszcie znalazły się 3 brzozy.

Lato 2024

Jesień 2024

Jesień 2025

Patrycja_KG_Lu 10:51, 13 lut 2026

Układ jeszcze do dopracowania, ale będzie wyglądał mniej więcej tak:

Wiosna 2024

TRÓJKĄT FRONTOWY DUŻY
Na froncie mam 3 trójkątne rabaty. Planowanie i opisy rabat znajdują się na tej stronie, na dole.

Finalnie rabata nr 2 - mały trójkąt - dostała motyw przewodni biały i niedawno zostały ukończone na niej niemal wszystkie nasadzenia. Zostało do ogarnięcia wypielnie, zerwanie maty i wyściókowanie - powinnam się z tym wyrobić w tym tygodniu i wtedy wrzucę zdjęcia. Rabata nr 4 to rabata z amanogawami, jest już niemal skończona, jeszcze tylko zawilce mają dojechać w tym tygodniu do posadzenia (dzięki TAR za polecajkę). Rabata nr 3 i wąski pasek przy rabacie nr 2 zakończyłam w zeszłym tygodniu.

Kłopot pojawia się przy rabacie nr 1. Zaplanowane tam nasadzenia się nie do końca sprawdzają. Hakonki ledwo zipią lub wyginęły, ciemierniki tracą korzenie - wyciągam zwiędnięte liście, miskanty nie chcą rosnąć (ale tym dam jeszcze szanse). Świdośliwy leciutko podrosły (te zostają). W tym roku posadziłam tam 7 hortensji Limelight, które jako jedyne gwiazdorzą na tej rabacie o tej porze roku. To haniebny wygląd na jaki nie przystało rabacie na froncie. Potrzebuję natchnienia, inspiracji, porady co można tutaj zadziałać.

Tak wyglądała 14 sierpnia (widok sprzed drzwi znad rabaty kuchennej):

Tak wyglądała 25 sierpnia (nieodchwaszczona, w zbliżeniach):

To mapka w skali (dwie kratki to metr) z zaznaczonymi najważniejszymi roślinami:

Proszę o sugestie, inspiracje, rysunki i co tylko Wam przyjdzie do głowy. Chętnie powtórzę jakieś rośliny, dokupię nowe odmiany czy gatunki.

Chciałabym jedynie, żeby ŚŚ zostały tam gdzie rosną, hortki najchętniej też lub z lekkim przesadzaniem. Kulki tujowe bez presji, mogą wylecieć. Co do ozdób to myślałam dać 2 kule betonowe w kolorze elewacji - białym i jedną kulę świecącą w nocy. Prąd na rabacie jest do reflektorków, które kiedyś mogą podświetlać ŚŚ od dołu.

Inspirka z kulami - https://pl.pinterest.com/pin/405253666485608155/[
FRONTOWY TRÓJKĄT MAŁY BIAŁY (wiosna 2024-lato 2025)
Pierwotne założenie dla tego trójkąta z opisem znajduje się na tej stronie i wyglądało tak:

W 2024 roku miałam na niej świdośliwę, kulkę tujową, przesadziłam i podzieliłam miskanta, posadziłam ciemierniki od Muszelki. W tym roku lekko zmieniłam koncepcję, bo hakone na innym trojkącie nie chcą rosnąć. Finalnie rabata dostała motyw białego koloru. Na ten moment mam już wsadzone niemal wszystkie rośliny. Zakończyły się prace z płotem = skrzynka z elektryką nie jest tak duża jak myślałam, że będzie więc przy płocie na wiosnę wcisnę jeszcze jednego miskanta, czyli będą trzy.

Lista roślin na ten moment prezentuje się tak:
* Świdośliwa lamarcka - 1 szt.
* Miskant chiński Silver Charm - 1 szt. kupiona - podzielony na 2 szt.
* Miskant chiński Ruby Cute - 1 szt. od Gosi
* Hortensja drzewiasta Annabelle Strong Abetwo- 3 szt. od Agi Boso
* Tuja Danica - 1 szt.
* Szałwia omszona Adrian - 1 szt. podzielona na 2 szt.
* Jeżówka purpurowa Alba 2 sztuki podzielone na 4 szt.
* Przetacznik kłosowy biały NN - 2 szt.
* Zawilec niski wiosenny NN od Eli - 1 szt.
* Rozchodnik okazały Stardust - 1 szt. podzielona na 2 szt.
* Sesleria jesienna - 7 szt. (własne)
* Ciemiernik Niger (Muszelkowe)

Brakuje:
+ Kule szaszłykowe i inne ozdoby
+ dołożyć czarne lub białe klocki z drewna?
+ białe mieczyki?
+ Białe narcyzy? Tulipany?
+ Czosnki białe? Szafirki białe?
+ Krokusy pod ŚŚ?
+ rozmnożyć szałwię, przetaczniki, rozchodniki i zagęścić nasadzenia
+ ściągnąć matę i wysypać ściółką

RABATA WSCHODNIA BORDOWO-BIAŁA
Wiosna 2024

Inspiracja: https://pin.it/PS1zFMYdk

Jesień 2025

RABATA Z ELEMENTEM WODNYM

Jesień 2025
Pęcherznice posadzone. Zbliżam się coraz bardziej do wykonania planu.

Rabata z elementem wodnym jeszcze nieskończona, ale już trochę rzeczy na niej rośnie. Koloru nabierają miłorzęby i nowe pęcherznice.

WIOSNA 2024 - Na trzcinnikowej z pergolą trafiły dziś trzcinniki Overdam. Z dwóch doniczek powstało 8 sztuk sadzonek.

Lato 2024

Wiosna 2025

Lato 2025

Kupiłam m.in. hortensje bukietowe Skyfall, bergenie Rotblum oraz Hakonechloa Aureola na kawałek rabaty zachodniej. Inspirowałam się rabatą Asi Rojodziejowej.

W zeszłym roku w sierpniu robiłam podsumowanie każdej rabaty oraz rozpisywałam dalsze plany i prosiłam o pomoc przy kolejnych rabatach. Czas na kolejną odsłonę tym razem z roku 2025.

Zacznę od rabaty zachodniej za domem z hortensjami Skyfall. Pomysł na tą rabatę narodził się na stronie 337. Został zaczerpnięty od Asi Rojodziejowej. Tak to wyglądało zaraz przed sadzeniem (hortensje bukietowe Skyfall, bergenie Rotblum oraz Hakonechloa Aureola):

Potem doszły jeszcze zawilce Honorine Jobert oraz laurowiśnia jako żywopłot, a także ciemierniki od Anpi.
Tak wyglądała po jakimś czasie:

Niestety hakonki nie chcą tutaj współpracować dlatego jakieś 2 tygodnie temu podmieniłam je na rozplenicę Hameln Gold.
Tutaj widać dobrze to biedne Hakone.

16 lipca 2025

22 lipca 2025 podmienione trawy

Dosadzać niczego na razie nie planuję. Poczekam, aż obecne rośliny podrosną, zawilce podzielę. W sumie poza 4xP (pielenie, podlewanie, pokarm, postrzyżyny wiosenne) to nie ma innej roboty przy niej. Kancika brakuje, bo od wiosennego już za dużo czasu minęło. Może na jesieni uda się już sciągnąć matę i wyłożyć ściółką.