Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 23:51, 20 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka współczuję tego zalewania. Wiem co to znaczy też tak kiedyś miałam. Zrobiłam melioracje wewnętrzna i już mnie nie zalewa. Trzeba robić trawnik ze spadkiem , albo ziemi nawiew.
Mam prawie wszystko posadzone na wzniesieniach a trawnik ze spadkiem.
Po tej suszy zeszłorocznej teraz wiosna żeśmy rynny pootwierali i nam płynie na trawnik tam niech wsiąka.

Te horty bardzo dorodne wszystkie będą kwitły. Ta o ciemnych pędach to wanilia zielone to mogą być różne jak zakwitną będzie wiadomo.

Spokojnej nocy

Elu u mnie piach i woda szybko wsiąka.Hortek mam ze 20 sztuk i wszystkie mega pięknie kwitną z.
Teraz to szukam już tylko kolekcjonersko Hortensji.
Ostatnio kupiłam Wims Red.Ciekawa jestem czy zakwitnie.m

Po tygodniu chyba troszkę urosła
Mirkowy ogród (początki) 23:46, 20 cze 2020

Do góry
Mirka napisał(a)

Tak zrobię
Dobrej nocy Jaosiu

O której Hani piszecie. Anabell?
Ptasi gaj 23:42, 20 cze 2020

Do góry
CD

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:38, 20 cze 2020

Do góry
JoannA napisał(a)

Zbieraj te ślimaki bo Ci wszystkie rośliny zjedzą w ogrodzie.
Może jakieś deseczki porozkładaj to on tam się schronią i łatwiej je zebrać.
U mnie tylko te w skorupkach a one raczej większych szkód nie czynią. Wyrzucam je na nieużytkowaną działkę obok.

Witam Joanna

Zaglądam piękny duzy ogród.
Od początku nie miałam ślimaków tzw gołych oprocz tych w skorupkach które są nie groźne. W tym roku musiałam przynieść z jakąś roślina i znalazłam 6 szt gołych ale mniejszych ok 3 cm. Liście pogryzione.

Piękna hortensja pnąca piszesz że w tym roku tak kwitnie widocznie dojrzała na tyle że kwitnie ladnie. Kwitnąca pnąca to moje marzenie. Mam już 4 sezon w tym roku ma 4 kwiaty więc coś drgnelo mam nadzieję, że przyszły rok będzie obfitszy w kwiaty. Jest oparta o sosnę i sie po niej pnie na drugą pędy puszcza. Nawet bez kwiatów jest bardzo dekoracyjna.

Też lubię naparstnice są piękne zasiadłam może w przyszłym roku będą kwitły

Pozdrawiam

Mirkowy ogród (początki) 23:13, 20 cze 2020

Do góry
Mirka współczuję tego zalewania. Wiem co to znaczy też tak kiedyś miałam. Zrobiłam melioracje wewnętrzna i już mnie nie zalewa. Trzeba robić trawnik ze spadkiem , albo ziemi nawiew.
Mam prawie wszystko posadzone na wzniesieniach a trawnik ze spadkiem.
Po tej suszy zeszłorocznej teraz wiosna żeśmy rynny pootwierali i nam płynie na trawnik tam niech wsiąka.

Te horty bardzo dorodne wszystkie będą kwitły. Ta o ciemnych pędach to wanilia zielone to mogą być różne jak zakwitną będzie wiadomo.

Spokojnej nocy
Ptasi gaj 23:06, 20 cze 2020

Do góry

Jak wyjeżdżałam to właśnie od Grójca i Tarczyna szły czarne chmury zawsze jak z tej strony chmury idą to myślę o Tobie.
Jutro będę wiedziała czy u mnie też popadało. Dzisiaj pani u której kupowałam truskawki mówiła, że już za dużo tej dobroci z nieba. W radlinach ziemniaczanych woda stoi to zaczyna być nie dobrze.
Cieszę się ze o mnie myślisz Elu deszcz pada źle nie pada jeszcze gorzej ja tam wolę żeby padało.Trawka mi w tydzień wykiełkowała.
Ptasi gaj 23:02, 20 cze 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu u mnie właśnie po ulewie jest. Zalało mnie znów okropnie.

Jak wyjeżdżałam to właśnie od Grójca i Tarczyna szły czarne chmury zawsze jak z tej strony chmury idą to myślę o Tobie.
Jutro będę wiedziała czy u mnie też popadało. Dzisiaj pani u której kupowałam truskawki mówiła, że już za dużo tej dobroci z nieba. W radlinach ziemniaczanych woda stoi to zaczyna być nie dobrze.
Ptasi gaj 22:48, 20 cze 2020

Do góry
Dzisiaj przechodziły chmury, ale u mnie nie padalo. W Wawie leje.
Ulewne deszcze wypłukują dopiero co posadzone i zasiewy.
Tak gorąco, że pracy specjalnej nie było więcej siedzenia nad oczkiem.
Po tygodniu znowu wszystko urosło najbardziej chwasty.

Mirkowy ogród (początki) 22:02, 20 cze 2020

Do góry
Mirka jestem przerażona to co widzę u ciebie takie opady i prawie grzęzawisko.
Jadę zaraz do siebie tydzień nie byłam. Pewnie rośliny posadzone wypłukane. Nigdzie nie oszczędziło przed wczoraj tak lało przez półtorej godziny. Prawie każdy dzień po 2, 3 burze przechodzą nad Ursynowem Wisła ściąga.

Mam dużo kocimiętki 3 rodzaje, jedna ścięłam bo tak wysoka, że burza lub koty ja zmaltretowany.

Też bym chciała takie poletko truskawek po sasiedzku.

Pozdrawiam

Elu właśnie przed chwilą przeszła nawałnica i powódź znów mam.Napisało wody jak wczoraj wszystko zalane.
Mirkowy ogród (początki) 10:05, 20 cze 2020

Do góry
Mirka jestem przerażona to co widzę u ciebie takie opady i prawie grzęzawisko.
Jadę zaraz do siebie tydzień nie byłam. Pewnie rośliny posadzone wypłukane. Nigdzie nie oszczędziło przed wczoraj tak lało przez półtorej godziny. Prawie każdy dzień po 2, 3 burze przechodzą nad Ursynowem Wisła ściąga.

Mam dużo kocimiętki 3 rodzaje, jedna ścięłam bo tak wysoka, że burza lub koty ja zmaltretowany.

Też bym chciała takie poletko truskawek po sasiedzku.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 22:03, 19 cze 2020

Do góry
Gosiu dobrze że cię popędziłam abyś zrobiła foty.
Pięknie wszystko wygląda. Ta dzika łąka nie samiwita przypomniałam sobie dziecięce lata.
U nas dzisiaj przeszly 3 burze. Trzecia tak lało ściana wody bardzo długo bo wiatru nie było i powoli przechodziła. Widzę na horyzoncie że 4 nadchodzi. W mieście kałużę trzeba uważać aby ktoś nie ochlapał.

Tak żeśmy narzekali na suszę i już chyba nie ma.
Wszystko rośnie jak na drożdżach. EM mi kupił kalafiora na bazarku (już nie wiem czy się powtarzam) miał 39 cm średnicy mówię czy zgłupiałem. Mówi wszędzie takie same bo wszystko rośnie bez opamiętania.

Kompostowniki dobra rzecz widzę, że 2-komorowy. Swój nawóz będziesz miała za 2 lata już dobrze przekompostowany. Po roku to nieprawda. Możesz jeszcze właśnie folia tzw szmata go obić wewnątrz aby mniejsze części nie uciekały.
Też tak mam. Jeszcze mogłaś pomalować jakimś impregnatem będzie trwalszy.

Dziękuję za doping. Fakt, że przy takich opadach rośliny bujają w ekspresowym tempie. Ale deszczu mam już dość. Zlewa nas przynajmniej raz dziennie. Raj dla ślimaków, które wylazły w ogromnych ilościach.
Kompostownik już od dawna chciałam sobie zrobić. Jeszcze tam dobuduję trzecią komorę.
LeŚnicZaNka 13:49, 19 cze 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Eluniu o ktora ci chodzi to ci powiem nazwe ❤

Mnie się wszystkie podobają więc podpisuj kochana.
LeŚnicZaNka 13:46, 19 cze 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

A ta to Pastela?
LeŚnicZaNka 13:44, 19 cze 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Ta roza
LeŚnicZaNka 13:42, 19 cze 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Kasiu ponieważ masz dużo tych róż pięknych np ta ponizej.
Pokazujesz je pięknie proszę podpisz jak się która nazywa.
LeŚnicZaNka 11:07, 19 cze 2020

Do góry
Kasiu jeżeli chodzi o róże Oliwia mam 3 krzaki posadzone każda w innym miejscu i kazdy inaczej rośnie. Żeby to był szał to nie powiem u mnie 3 sezon jeszcze poczekam.
Podobno Austiny dopiero dobrze wyglądają jak się dobrze ukorzenia.
Np ta co w zeszłym roku (w półcieniu) rosła ładnie wyglądała miala dużo kwiatów teraz nie za bardzo wygląda. Inna sprawa, że upały zeszłoroczne cień dla nich był zbawieniem.
Więc nie masz czego żałować przynajmniej wg mnie.

Już nie pamiętam jak te twoje się nazywają mają bardzo ładny kwiat.
LeŚnicZaNka 09:17, 19 cze 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Witam Kasiu

Czy na tej focie na obwódce to cisy czy bukszpany nie mogę dojrzeć. Jeżeli cisy to jak się nazywają.

Już kwitną będzie pięknie mowa o różach. Warzywnik spory a jaki urodzaj oko cieszy.
8 rocznica ślubu to młoda żona jesteś
Życzę dalszych długich w zdrowiu bez zawirowań.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:48, 18 cze 2020

Do góry
Witam Dorotka

Przeglądam wątek i tak sobie myślę, że to mistrzostwo aby tak upchać wszystko i aby tak ładnie wygladali. Naparstnice z innymi roślinami robią wrażenie.
Róże piękne.
Chętnie bym jeszcze dokupiła, ale wstrzymuje zakupy różane mam za dużo pracy. Jeszcze ten rok obfitujący w mszyce to ręce opadają jak to widzę. Nigdy nie miałam tyle robactwa już widzę po tej burzy 2 roze mają czarna plamistość.

Na szczęście są to róże dawno kupione jak nie miałam pojęcia o kupowaniu ładna podoba się to kupiłam nie patrząc o jej zdrowotność.

Niezapominajki już wykopałam pewnie się rozsialy. Zrobiłam kilka błędów przy sadzeniu niezapominajek nie przypuszczałam, że aż tak wyrosną na 0,5 metra i zagłusza inne rośliny. No ale człowiek się uczy.

Pozdrawiam
Jestem mistrzynią upychania roślin, ja dosłownie sadzę jedne na drugich, dlatego jak coś przekwita muszę szybko to wycinać, żeby zrobić miejsce następnym do kwitnienia.
Z różami jest sporo roboty, wiosny nie cierpię, bo wtedy trzeba je ciąć. Wiadomo ręce podrapane do krwi, ale jak zakwitną to o wszystkim zapominam .
Robactwa pełno i takiego gryzącego.

MARY ROSE

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:45, 18 cze 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Troche ogrodu, bo ostatnio tylko o szyciu i Danusia mnie wygonie na inne forum

Kwitnie facelia, wyobrazcie sobie co tam sie dzieje

a i dachu naszej nowej altany chyba nie pokazywalam. Teraz kolej na dachowke ale troche przerwy bedzie zanim sie dalej prace posuna.Emus juz do pracy musi a jak sie pogoda poprawi to rzeba siano robic.

A ja sobie wyobrażam kiedyś sialam na górce gdzie obecnie jest skalniak aby chwasty nie rosły. Więcej bzykow niż kwiatow. Tak się rozpanoszyła, że potem rosła w całym ogrodzie jeszcze nieraz się trafia - ptaki rozniosły nasiona. Więc uważaj.

Singer ja nie do zdarcia moja mama teraz siostra na niej co nieco przeszywa.
Ja miałam singerke kaletnicza taka kobyla. Kiedyś coś tam robiłam że skórą.

Bardzo ładnie Iza razem z oczkiem i otoczenie wygląda.
U nas burza za burza. Wczoraj przeszły trzy. Dzisiaj lało przez 2 godziny dawno nie widziałam aby desz padał w poziomie. Ja mam balkon oszklony ale sąsiedzi nie mieli cały zalany.
U nas bardzo ciepło i parno nie ma czym oddychać.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 19:40, 18 cze 2020

Do góry
Witam Aniu

Też jestem miłośniczką bluszczu do cienia wspaniala roslina. Widzę że masz też kopytnika też mi się podoba za te błyszczące liście.

Byłam w poniedziałek w Łazienkach gdzie króluje bluszcz pod drzewami. Jak idziesz od Pomaranczarni pod górkę w Stronę Belwederu przepiękny widok bluszczu. Nasadze pod brzozami.
Zrobilam kilka fotek bluszczu jak chcesz to zobacz jak pięknie wygląda.

Dzięki za inspiracje Elu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies