Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 09:19, 06 wrz 2011

Do góry

Pogaduchy skowronków 09:11, 06 wrz 2011

Do góry
A na wschodnich rubieżach deszcz i jesienna aura na poprawienie humoru pozostają wspomnienia ciepłego dnia

Nasz mały, zielony świat. 08:47, 06 wrz 2011

Do góry
W moim ogródku chwilowo nic się nie dzieje, teraz rozmyślam aż się mózg przegrzewa jak wykorzystać bezcenne porady, jakie dostałam w moim wątku w projektowaniu ogrodów na temat rabaty przy pergoli, ale za chwilę będzie znowu łopata w garść i ruszę do pracy.
Dzisiaj chyba wyrwę ogórki w szklarni, nadszedł ich kres, niestety.

Przeglądałam swoje zasoby zdjęciowe i natrafiłam na osobistą postać uwiecznioną rok temu w Dobrzycy, w Hortulusie. Wyglądam mniej więcej tak samo, w końcu rok to nie wieczność, więc niech tam, ujawnię się
Funkiowe zacisze 08:45, 06 wrz 2011

Do góry
annka napisał(a)
I zdjęcie pod tytułem: " pocałunek"

U Justyny 08:40, 06 wrz 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Pierwszy podobny do "Cosmic Eye" i drugi egzemplarz o innych rurkowych płatkach....

PRZEPIĘKNY!!!
ogrodoweimpresjejolki 08:15, 06 wrz 2011

Do góry
Basiaw napisał(a)

Jedno zdjęcie mojej aktindii jest na pierwszej stronie mojego wątku (drugie w kolejności). Obiecałam wtedy pochwalić się nią jak przebarwi ona swoje listki w tym roku, ale pierwszy raz majowy przymrozek dokuczyła tej roślince tak, ze wszystkie listki które zaczęły sie przebarwiać zmarzły i opadły.

To pierwsze zdjęcie widziałam, przepiękne kolory i dlatego zaczęłam szukać na kolejnych stronach obiecanych nowych, ale już wszystko jasne, dlaczego nie mogłam ich znaleźć

Jolu, dziękuję za świeże zdjęcia i macham na powitanie miłym paniom złapanym pod aktinidią
Powiedz mi proszę, czy ty ją przycinasz, prowadzisz po jakiś kratkach, czy owija się wokół słupa i rosnie jak chce?
Doczytałam już, że to roślina rozdzielnopłciowa i pomyślałam, że mogę wsadzić 3 sztuki, chłopaka, Adama, na środkowy a po bokach dwie panny

Basiu, ja dotychczas mało przycinałam, dopiero na Ogrodowisku dowiedziałam się, że służy to roślinom. Moją kiwi przycinałam jedynie wtedy, gdy miałam uszkodzone gałązki, przemarznięte lub gdy mi przeszkadzały (rośnie przy przejściu na taras). Aktindia w przeciwieństwie do innych pnączy sama się nie bardzo czepia, więc ja jej w tym pomagam. Ten okaz, który widoczny jest na zdjęciu to jest prawdopodobnie ON, a dokupiłam 2 lata temu do niego JĄ i .... czekam na efekty

ogrodoweimpresjejolki 08:05, 06 wrz 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
fajne miałyście spotkanko

Fajne, fajne
U Ciebie też będzie super tylko pewnie na większą skalę

ogrodoweimpresjejolki 07:59, 06 wrz 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Jola, widzę że twoje piękne żeniszki nadal mają się dobrze. Nie widziałam nigdy takich ładnych jak twoje.
Pozdrawiam.

Dziękuję Jolu, wysiewam je co roku i nigdy mnie nie zawiodły
wycinam przekwitnięte kwiaty i tym sposobem cieszę się nimi do późnej jesieni...

pozdrawiam
Mój ogród - co dalej? 01:20, 06 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wydaje mi się, że aby uatrakcyjnić Twój obsadzony już ogróð, można by było dokomponować kolorowe rośliny na pniu, nie tylko iglaki ale też liściaste zimozielone np. trzmieliny, ostrokrzewy, a jako niższe pięytro byliny o kolorowych liściach np. żurawki, może gdzieś hortensje "LImelight".

Całkowicie zgadzam się z Tobą. Uatrakcyjnianie to kolejny etap
Powiedz mi tylko proszę, o jakim pniu myślałaś? Gdzie te kolorowe rośliny miałabym umieścić? Przy drzewach owocowych, przy wierzbie mandżurskiej, a może inne pnie miałaś na myśli? Jest jeszcze pień od bzu rosnącego przy tarasie.

Pnie drzew owocowych są dość niskie.

Motyle - fruwające kwiaty 01:00, 06 wrz 2011

Do góry
Mój ogród - co dalej? 00:58, 06 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Sebku, to nie żywopłot, tylko gałąź drzewa.

Jeśli macie na myśli pierwszy plan, to nie jest ani żywopłot, ani drzewo, tylko jałowce o nazwie Horstmann (mam nadzieję, że właściwie napisałam).
Może na tym zdjęciu więcej widać.

Ja też zaczynam:) 00:32, 06 wrz 2011

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów.
Całkiem niedawno ja również rozpoczęłam prace w moim ogrodzie. Bardzo się cieszę,bo mimo,że w ogrodzie panuje ciągle bałagan - rozbudowa domu jeszcze trwa,nie ma ścieżek i trawnika to nie mogłam się powstrzymać i zaczęłam obsadzać przedogródek. Nie chciałam żywopłotu, chciałam aby głównie były to rośliny zimozielone i tworzyły kaskadę.Padło na kolorowe jałowce i cyprysy. Powstały dwie rabatki przedzielone ścieżką.Pod ścianą domu posadziłam trzy hortensje,po drugiej stronie przy ogrodzeniu do jałowców dosadziłam rozchodnik okazały. Nie jestem pewna czy dobrze to zaaranżowałam,co o tym myślicie? Poradźcie czy coś odjąć,dodać,zamienić? Rozchodnik okazały jest w dwóch kępach,może dosadzić jeszcze jedną? Gdzie wsadzić tulipany i jakimi ewentualnie bylinami uzupełnić rabaty? Przy ścianie domu myślałam o dosadzeniu tawułek Arendsa i żurawek. Proszę o rady Dodam jeszcze,że słońce jest do południa(wschodnia wystawa),rabatki mają szerokość ok 1m-1,15.
Biały domek pod lasem 23:34, 05 wrz 2011

Do góry
Taki mam widok z tarasu - to co zaorane, ta cała szerokość to nasz teren:
a to widok ze schodów wejściowych:

Jak widać pole do popisu z ogrodem mamy szerokie, albo raczej długie

Zdjęcia zeszłoroczne, ale zmieniło się niewiele. Tzn. do dziś, bo dziś przed domem pracowała koparka, więc troszkę inaczej wygląda ten krajobraz

Mam też parę drobnych rabatek, po bokach domu. Nie są to miejsca docelowe roślin, większość do przeniesienia, ale tak eksperymentalnie coś pokombinowałam. To już jutro pokażę, bo zdjęcia się wolno jakoś wgrywają, a jutro trzeba o 6 do pracy wstać.
Zinnia - cynia 23:21, 05 wrz 2011

Do góry
Nieodwołalnie idzie jesień...

Biały domek pod lasem 23:14, 05 wrz 2011

Do góry
Wstawiałam zdjęcie domku w pierwszym poście... albo tylko mi się wydawało, że wstawiłam

To widok z drogi, ogrodzenia nadal brak.
Działka ma jakieś 30 metrów szerokości i jest bardzo długa, sięga prawie do lasu.
Na razie część oddaliśmy w opiekę i rośnie tam zboże, tzn rosło.
Rajski ogród Ani 23:12, 05 wrz 2011

Do góry

...pszczółki przy pracy

Ogród na rozstajach - Młodzawy Małe 23:12, 05 wrz 2011

Do góry

Rajski ogród Ani 23:07, 05 wrz 2011

Do góry
Na dobranoc

Ogród na rozstajach - Młodzawy Małe 23:01, 05 wrz 2011

Do góry
Kto tylko ma szanse powinien zobaczyć ten ogród
. Młodzawy Małe -malutka miejscowość ,bardzo prosty dojazd z Miechowa.
ogród o naturalistycznym charakterze zajmuje ok. 4 ha. duża różnica poziomów w ogrodzie powoduję ,że jest bardzo różnorodny. wspaniały efekt daje duża ilość cieków wodnych -oczka ,wodospady, strumienie . są właściwie na każdym kroku . Przez to utworzył się też mikroklimat z dobrą wilgotnością ,co sprawia że rośliny nie są sztucznie nawadniane, w ogrodzie dominują drzewa i krzewy , ale widać też kobiecą rękę ,bo pojawiają się nowe nabytki w postaci bylin . nasadzenia są bardzo naturalistyczne . ma się wrażenie że ręka ludzka mało tu działa . to jednak tylko złudzenie . pielęgnacja tu jest bardzo pracochłonna , bo właściciele nie ściółkują podłoża ani korą ,ani żadnym innym materiałem . ziemia widać że jest na bieżąco plewiona i spulchniana .

ogromne wrażenie zrobiła na mnie kolekcja ptaków i drobiu z całego świata . czarny łabędź , piękne pawie , kolorowe bażanty i duża ilość kaczek przyciąga wzrok zwiedzających .

zapraszam na fotorelacje

Ogród moich marzeń 23:00, 05 wrz 2011

Do góry
I jak zwykle Sebuś na straży!
Fajnie, że jesteś!

A dwa dni temu kupiłam takie cudeńko

Liście blado zielone, na słońcu mają wybarwiać sie na żółto prawie, młode przyrosty bordowe

Kwiaty bordowe i tego samego koloru jagody

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies