Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pergola z przyległościami 20:14, 03 wrz 2011

Do góry
widziałam ostatnio taka pergolę i była nietypowo super obsadzona .
- pnącze - to była glicynia
-przy słupkach były thuje podsadzone jałowcem
- a miedzy słupkami pod jałowcem tawuły gold mund.

masz tu fotki

żeby było śmiesznie to ogród osiedlowy. przepięknie skomponowane
Ogród Sylwii od początku :) 20:05, 03 wrz 2011

Do góry
jesiennie i nie tylko .... pelargonie jeszcze ładnie kwitną ...

Ogród Sylwii od początku :) 20:04, 03 wrz 2011

Do góry
Wow jak cudnie
Ogród Sylwii od początku :) 20:00, 03 wrz 2011

Do góry
Przyszedł czas aby dokupić odrobinę dekoracji jesiennych .....oto one

Mój mały raj na ziemi :) 19:48, 03 wrz 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

moje nowe hostowisko - w miejsce lawendy, dużo lepiej, a jak się rozrośnie..... mniamu !

Anula, ale się u Ciebie zmieniło! Dostojny kącik zrobiłaś! Hortensja mnie powala, obok jest dereń pstry? No ładnie, ładnie i rośliny wielkie!!!!

To wypowiem się na temat masek. Uważam , że są OK. Pasują mi do Ciebie i Twojego kompleciku ogrodowego (na niego od razu zwróciłam uwagę, jak byłam u Ciebie, może dlatego, że ja nigdy nie widziałam takich mebelków i tak ustawionych? Ale u nas na wiosce to ja w ogóle mało widzę .... ). Coś wspólnego mają w sobie ale nie wiem co? Możesz je zestawić zdjęciowo na wątku?

a kiedy ja to przegapiłam!!!!!
Maska na ciurkadło świetna, fantastyczna, nic innego jak nowoczesny diabeł(Kasiorek by mnie zganiła, że niby faun)!!! Nie wiem dlaczego, ale nie kojarzy mi się z Afryką wcale.Lubię takie kontrastowe formy
Rudbekia (Rudbeckia L.) 19:48, 03 wrz 2011

Do góry
Martek napisał(a)

rudbekie są jednak niezmordowane . deszcze im nie straszne słońce zresztą też

Alinak ,ale te nie są bylinami ?One nie przezimują w gruncie ???

Martuś ależ są mam je już drugi rok i już rozdałam koleżankom siewki

Pergola z przyległościami 19:48, 03 wrz 2011

Do góry
Dorzucę jeszcze jedno zdjęcie lotnicze, lepiej widać rośliny, które tam rosną, zwłaszcza oliwnika przy płocie.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:48, 03 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

W radiu różne rzeczy mówią, no ale chyba tym razem mają rację - wszystko kwitnie

A pewnie, że wszystko kwitnie.

A jesień niech sobie jeszcze trochę poczeka za drzwiami

Sebku miodzio letnie, a jesień niech weźmie na wstrzymanie )))
Ogród zmyślony 19:44, 03 wrz 2011

Do góry
myszorek napisał(a)

Myszorku ale się zeszłyśmy ty u mnie a ja u ciebie jak to nazwać? telepatią

Pergola z przyległościami 19:33, 03 wrz 2011

Do góry
Odgrażałam się w swoim wątku, że będę Was dręczyć, no i zaczynam. Obiecuję, ze to mój jedyny wątek tego typu, ale temat dręczy mnie od dawna, jeszcze budynku garażowego nie było a ja już się martwiłam, jak rozwiążę rozdzielenie strefy warzywnej od ozdobnej.
Na ten rok prace przy pergoli uważamy za zamknięte, w przyszłym roku przy tych dwu bokach, gdzie postawilismy nasze emerytowane meble ogrodowe zrobimy takie a'la tarasowe barierki , żeby optycznie zamknąć całość. Z brukowanego placyku na ogród będzie się wychodzić albo ta brukową ścieżką albo ścieżką, której jeszcze nie ma na razie jej zarys, taki mniej-więcej narysowałam na ziemi, chyba go widać na zdjęciu.
No i teraz zaczyna się mój problem, jak to obsadzić. Przy słupach pergoli chce puścić pnącze, które po słupach wejdzie do góry i będzie się swobodnie rozrastało na belkach dachowych tworząc zielony dach.
Boków nie chcę zasłaniać kratownicami, chcę patrzeć na moje roślinki pijąc kawę na tym tarasie.
Przy słupie od strony warzywnika rośnie jaśminowiec i on mógłby tam zostać, będzie pięknie pachniał wiosną. Druga roślina, która chciałabym zostawić, to rosnący bliżej ogrodzenia oliwnik, od biedy go widac na jednym zdjeciu, jest widoczny na tle skraju szklarni od prawej strony.
W tym miejscu w ogóle była przechowalnia roslinek, spokojnie moga wywędrować.
Przed oliwnikiem rosnie tawuła wczesna, są też dwie już spore irgi, ale nie upieram się, że muszą tam zostać. Ten wąziutki jałowiec też jest na przechowaniu, gdzieś go muszę przesadzić.
Jedno jest pewne, ze względu na kierunki świata - szklarnia jest na wschodzie działki, nie mogę jako granicę warzywniak - ogród ozdobny posadzić czegoś wysokiego i zwartego, bo za szybko będzie rzucało cień na grządki.
Teren do zagospodarowania, to wystawa południowa, z ta myślą wysiałam lawendę i na wysadzenie czeka 20 malutkich krzaczków, może przy tej ścieżce (też nie wiem z czego ją zrobić...) na razie narysowanej kijem je posadzić?
Kwestią do uwzględnienia jest tez ostra granica - trawka (nędzna) - goła ziemia, jakoś muszę to ostre wrażenie złagodzić...
Wklejam tu zdjecia, które dziś zrobiłam, jeśli potrzebne jakies inne ujecie, to zrobie i dorzucę.

Jesli ktoś doczytał to do końca, to szczerze podziwiam...

Pierwsze zdjęcie, lotnicze

I dwa ujęcia po wylądowaniu:
Ogród zmyślony 19:29, 03 wrz 2011

Do góry
A więc tak: mówcie co chcecie, żelazna lista roślin jest wspaniała!!!Nie wiem, czy dobry zrobiłam rozstaw itd, ale wstępnie jestem zadowolona z tych kolorów.No i jeszcze dosadzanie przede mną, ale już nie dziś.
Oczywiście poranny plan nasadzeń uległ modyfikacji. Nie wiem, czy na lepsze, okaże się jak skończę. I jeszcze jedno-to wielki komfort wsadzać w ziemię rośliny, które już jakkolwiek widać, a nie jak miałam dotąd, że tylko badyle wystawały z lekka

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:57, 03 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
W radiu różne rzeczy mówią, no ale chyba tym razem mają rację - wszystko kwitnie

A pewnie, że wszystko kwitnie.

A jesień niech sobie jeszcze trochę poczeka za drzwiami
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 18:10, 03 wrz 2011

Do góry
Później jeszcze sporo wyzwań w rodzaju- podłączenie kanalizacji, wywiezienie kilkunastu ton gruzu, usunięcie obłędnego kurniczka z ogródka i takie tam.
Próbowałam ratować roślinki wszystkie, które nie rosły przed samym wejściem albo na środku posesji, albo nie zasłaniały wszystkich okien. Skalniak był jednym wielkim gruzowiskiem, zresztą drugi też, więc naprawdę było ciężko uzyskać taki efekt:
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 18:10, 03 wrz 2011

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:52, 03 wrz 2011

Do góry
Mieczyk

Żurawki
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:52, 03 wrz 2011

Do góry
Dodaję zdjęcia teraz, bo wieczorem (chyba) nie będę siedzieć na kompie na poczet jednego z moich ulubionych filmów - Sposób na Teściową

Lawenda rozkwita i rozkwita

Lobelie
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:46, 03 wrz 2011

Do góry
Dziś piękny, słoneczny i pracowity dzień

Dla Danusi i Witka

wrzosy zakupione

i zurawki też

i róża w całej krasie

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:44, 03 wrz 2011

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:35, 03 wrz 2011

Do góry
Jesień ????- a co to?
Skoro rozkwitają hortensje

I hosty

Rajski ogród Ani 17:05, 03 wrz 2011

Do góry
Zabawny kotek Pusia chciała posmakować brzoskwiń albo pobawić się z motylkiem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies