No chyba wszyscy ogrodnicy czują taki niepokój ogrodniczy, takie niespełnienie, pewien stały brak satysfakcji, który jest pozytywny, bo nakręca kreatywność. Cały czas sobie powtarzam, że ładnie dopiero będzie jak wprowadzę wszystkie zaplanowane zmiany, ale wiem, że później będą kolejne zmiany i kolejne...Na szczęście ogród jest plastyczny, można go łatwo modyfikować, tzn. o wiele łatwiej niż np. wnętrza. Można wlasnoręcznie coś przesadzić, dosadzić, przyciąć, przesunąć i już jest zmiana Maja Popielarska powiedziała kiedyś, że bardzo rzadko można spotkać ogrodnika, który uważa swój ogród za skończony. Zgadzam się z tą opinią całkowicie.
GabiK, zobaczysz będzie cudnie, ale rośliny potrzebują czasu na rozwój. Trzeba cierpliwie poczekać na efekt dojrzałego ogrodu. Ja na początku byłam załamana łysymi polami miedzy roślinami, ale po 2 latach zaczęło robić się fajnie. Rośliny bardzo urosły, zagęściły się, zaczęły zakrywać całkowicie podłoże.
Ten niepokój ogrodniczy jest mi bardzo dobrze znany Czasami taka jestem zmęczona tym wymyślaniem ciągłym, najbardziej wtedy kiedy kończy się na poziomie myślenia, a działania brak bo na nic nie mogę się zdecydować. Trudności decyzyjne w moim przypadku to norma. Zamiast się cieszyć z tego co już jest, myślę ustawicznie o tym czego nie ma, lub jest ale nie dość dobre
Bo w tym zakręceniu ogrodowym i domowym czasami trudno się zatrzymać i popatrzeć. I myślę sobie, nie jest źle jak na moje możliwości czasowe i siłowe, kiedy sąsiedzi podziwiają, zapytają o roślinkę albo goście domowi i przydrożni się zatrzymają. To cieszy. W tym roku zdarzyły mi się takie miłe chwile (po 10 latach pracy "w domu i w zagrodzie").
Wieloszko, pozdrawiam! Jestem bardzo ciekawa jak wygląda u Ciebie ogród o tej porze roku? Pokażesz jakieś fotki?
Domi, nie ma co pokazywać. Smutno u mnie i pustawo w wielu miejscach - dopiero o tej porze roku widać ile mam liściastych roślinek - nie zimozielonych, bez których nie jest już tak ładnie Ale przynajmniej widzę teraz dokładniej, że potrzebuję więcej zimozielonych. Dlatego tak się zachwycam Twoim ogrodem, Danusi, Richiegio, Oli i wielu innych - które pięknie wyglądają o każdej porze roku. Więc codziennie zaglądam do tej bajki pt. "Ogród Dominiki" i marzę...