Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:57, 23 sty 2022

Do góry
Budujemy wielki, nawet ogromny kompostownik podzielony na pokoje. Musi pomieścić mnóstwo materiału. Kompost, obornik, ziemia w workach, kompost liściowy. Miejsce na mielenie i przerzucanie kompostu. Latem będzie tu pięknie, bo będziemy sypać płatki róż

Na razie smętnie, ale to się zmieni. U nas nawet tutaj musi być ładnie

Ranczo Edy 00:38, 23 sty 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Zimozielony dziurawiec - to ten na zdjęciach powyżej?

Tak tak Jolcia jest bardzo expansywny choć piękny

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 00:29, 23 sty 2022

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 00:22, 23 sty 2022

Do góry
To jest rabata pod sosną. Sosna odziedziczona, może mieć sporo lat i sporo też przyczynia mi kłopotu. Po pierwsze złamał się jej przewodnik po jakiejś nawałnicy i zaczęła rosnąć na boki. Sosnę i płot obsadziłam hortensją pnącą.
Wspięła się po pniu i kwitnie w miejscu po przewodniku, też rozrasta się po płocie. Każdego roku zgarniam spod drzewa ogromną ilość igieł i muszę podcinać gałęzie, bo by sięgnęły do ziemi. Robię to pokornie, bo sosna tworzy coś w rodzaju parasola i ochrania nasadzenia pod nią.

Mam tu dwie hortensje ogrodowe, Zorro, która jeszcze u mnie nie kwitła i podobno kwitnącą na jednorocznych pędach NN. Doskonalę metody ochrony hortensji ogrodowych, może w końcu będą u mnie kwitły?
Po środku w głębi to śliczna drzewiasta 'White Dome'. Jest tu jeszcze największa hosta świata 'Empress Wu'. W dole to już same najcenniejsze skarby, storczyki i trójlisty. W tym momencie widać tam fiołki, którym pozwalam rosnąc do maja.

Tu empress w całej okazałości. Jakoś nigdy nie wierzyłam, że to taka wielka hosta, ale tak jest wielka

Ptasi gaj 00:05, 23 sty 2022

Do góry
W mijającym tygodniu byłam z Mają (organ. Przez Ośrodek do którego chodzi córka) w Zamku na wystawie malarstwa Garavaccio (nie odmienia się podobno).

Przy okazji zrobiona fotka sali z obrazem króla Augusta Poniatowskiego i plafonu w tej sali

I choinka na dziedzińcu zamku

Ptasi gaj 23:33, 22 sty 2022

Do góry
Danusiu u nas też trochę śniegu ale szału nie ma. Najważniejsze, że przestało wiać bo głowę urywało. Ziemia trochę zmarznięta więc nie ma błota

Byłam dzisiaj na wsi nakarmilam ptaki. Po śniegu widać ślady chodzącego ptactwa. Ślady bazantiw górują nad innym ptactwem i kotami.
Zaglądałam do słoiczków z trutka na nornice. Część opróżniona część nie ruszona więc dosypałam.

Nie widać nowych dziur może dlatego, że ziemia przymarznięte albo buszują pod ziemią.

Wichura widać szalała mam mnóstwo opadłych gałązek brzozowych. Jak nie liście to chrust z brzozy. Dobra podpałka do kominka.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:46, 22 sty 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

Waśnie w programie Kasi je zobaczyłam Gdyby udało Ci się "wyżebrać" choć jedną sadzonkę...Jeżeli już będą. Nie pamiętam kiedy zaczynają wschodzić.
Piękne są, przyznasz? Taki delikatny pomarańcz.

Vilchenblau u mnie choruje i kwitła tylko raz. Kiedy ją sadziłam kierowałam się opiniami,że daje radę również w cieniu. U mnie nie daje...
Ciemiężyca u mnie jak zaklęta nie chce się rozrastać. Pewnie za sucho.

Siedziałam w Twoim wątku wczoraj do późnej nocy. Przeglądałam rośliny.Miałaś w 2012 rośliny, które ja zdobyłam i o których dowiedziałam się całkiem niedawno...Powiedziałam mężowi ,że jestem przy Tobie płotką ogrodniczą
Jest jeszcze coś czego szukasz ? Ja mam listę chciejstw na 2 kartki.

Spróbuję, u Kasi planuję być kilka razy w tym sezonie, więc może się uda.
Dobrze, że tylko rośliny przeglądałaś w moim wątku
Ja już nie szukam, musiałam się wyleczyć z zakupów. Rośliny z ostatniej mojej listy, szachownice od Bondarenki (nie przyznam się ile wydałam) nie dały u mnie rady. Została mi jedna na pocieszenie: F. minuta. Czasami coś tam kupię, najchętniej drzewa i krzewy, ale to już nie ta skala.

Vilchenblau u mnie w cieniu też średnio sobie radzi, nie wygląda koncertowo i ma blade kwiaty, ale nie choruje. Ostatnio coś albo ktoś mi ją stratował skacząc przez płot, więc jest jej połowa. Ale przynajmniej jako jedynej nie usypuję kopca.
Szczerze mówiąc wygląda jak róża rosnąca w cieniu.

Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:35, 22 sty 2022

Do góry
Ogród ciągłych zmian. 21:12, 22 sty 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

Basiu chciałam wstawić zdjęcie u Ciebie ale nie miałam jakiegoś ładnego. Dlatego wstawiam u siebie U siebie mogę śmiecić, w gościach nie wypada

Dzięki Kasiu, piękna ta Nova Zembla. Ile lat ona ma na tym zdjęciu? Pamiętasz?
Takie śmieci to nie śmieci.
Brązowienie iglaków 20:56, 22 sty 2022

Do góry
Dobry wieczór. Przeczytałam cały wątek i mam wątpliwości. Mój świerk serbski kupiony rok temu w OBI w sumie już na wiosnę mi jakoś słabo wyglądał. Na mój gust to jakiś grzyb. Rano sprawdzę pień przy ziemi. Może za głęboko wkopałam. Na moje oko to on już kaput. A na Wasze? Ratować czy wywalić i pryskać sąsiednie drzewa? Wcześniej w tym miejscu rósł klon, taki pospolity, chorował, pleśniał. Może coś w ziemi paskudnego zostało? Edit: WYJĘŁAM go z ziemi (tak, wyjęłam, nie trzeba było kopać). Bryła korzeniowa nie przyrosła ani ani, była wielkości dwóch dłoni. Po prostu korzenie opitolone niemal przy pniu. Nie kupujcie iglaków w OBI. Tego kupiłam bo mi zostało jedno miejsce na drzewko i wywalone 60 zł. Może zrobię zdjęcie.
Ogród z uśmiechem 20:40, 22 sty 2022

Do góry
To tak sikorkowo na wesoło

Szukam, szukam....

A tu cię mam

Dla mnie też zostawiłaś ?

Wizytówka - Truskolasy 20:39, 22 sty 2022

Do góry
Ogród ciągłych zmian. 20:23, 22 sty 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)
Kasiu, jeszcze raz przewertowałam cały Twój ogród. Ile zmian, planów. Podziwiam. Cudne miejsce, piękne detale i budowle. Gratulacje. Szklarenka w stylu angielskim czyli na murku ceglanym też mi się bardzo podoba.

Szukałam u Ciebie tego różanecznika Nova Zembla ale nie znalazłam go. Planuję go kupić wiosną. Będzie sadzenie.
Dziękuję za głos w sprawie różaneczników.
Pozdrawiam.

Basiu chciałam wstawić zdjęcie u Ciebie ale nie miałam jakiegoś ładnego. Dlatego wstawiam u siebie U siebie mogę śmiecić, w gościach nie wypada

Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:14, 22 sty 2022

Do góry
Wiosna.
Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:58, 22 sty 2022

Do góry
Przedwiośnie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:35, 22 sty 2022

Do góry
kasiek napisał(a)

Dzięki Sylwus, mnie też czas ucieka między palcami ale to przez prace zawodową.
Suche wycinam co jakiś czas, tak by sie poruszać bo biodra dają do wiwatu odkąd zmniejszyłam ruch w ogrodzie...
Wklejam Ci tą kładkę nad Jeziorem o która sie pytałaś

To jest to miejsce które znasz?

O tak to jest to miejsce Tyle, że most w między czasie chyba po drobnym remoncie. W mojej pamięci bardziej zardzewiały był i dziurawe niektóre deski. Pamiętam jak byłam w połowie drogi i wjechał na niego motocykl, boszsz jak się bałam tak trzęsło
Ogród ciągłych zmian. 19:30, 22 sty 2022

Do góry

Muszę też wrócić do uprawy chabra główkowatego

Ogród ciągłych zmian. 19:20, 22 sty 2022

Do góry
Domówiłam jeszcze irysy do swojej mini kolekcji. Ze dwie odmiany w pomarańczach. Ale mnie kręci ten kolor w tym sezonie

Ranczo Edy 19:20, 22 sty 2022

Do góry
eda napisał(a)

Fajny ten dziurawiec co to za odmiana? Jakie musi mieć watunki glebowe?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:06, 22 sty 2022

Do góry
Dzień dobry,

Proszę doradźcie czym zasłonić domy w tle.

Przy płocie są posadzone śwerki serbskie, z przodu derenie białe i trzmieliny.

Myślałam o dodaniu przed serbami drzewa lub drzewek, ale nie wiem jakie spełni swoją rolę i będzie pasowało.

Pozdrawiam,
Kasia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies