Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 12 sty 2015

Do góry
Violu z tym cięciem roślin to nawet pewna anegdotka o mnie w rodzinie krąży, najgorsze, że jest na faktach, ale dziecko przecież może się pomylić Lubie formować krzewy i robię to od 8 lat, więc troszkę wprawy chyba mam.
Z tymi brzozami to same problemy, płytko się korzenią przez co zabierają bardzo dużo wody, do tego mam piaszczystą glebę, a pod brzozami chciałem posadzić byliny, które w suszy nie dadzą racy, a ja może od przyszłego roku nie zawsze będę w ogrodzie. W tej kwestii muszę myśleć przyszłościowo, niestety nie wiem czym zastąpić brzozy.

Wojtku witam, muszę w końcu odwiedzić Twój wątek bo miesiąc temu cały przeczytałem, ale nic nie napisałem.
Moje projekty rysuje w programie AutoCad, całkowicie nie przeznaczonym do tego celu ale jak widać można wykorzystać.

Iwonko ja oczywiście nie wycinam od razu żółknących lili, czasem jednak mają brzydkie plamy to kilka zdarzy mi się wyciąć. Przedogródek z lili zawsze sprzątam sobie wcześniej bo jak nie chce nie muszę tam zaglądać to pustki na rabacie mi nie przeszkadzają W 2013 lilie zostały do zaschnięcia, w zeszłym musiałem się pozbyć dużo wcześniej z powodu różnych plam na liściach. Mój Pinterest jest skromny, ale zbieram tylko to co bardzo mi się podoba Zapraszam tutaj.

Uciekam kończyć projekt dachu... już mi się w oczach od kreseczek miesza.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:27, 12 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Alka

Haniu
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Ja czegoś nie rozumiem: lubimy podziwiać, jak trawy zółkną, hortensje brązowe zostawiamy na zimę, bo piękne, a żółte albo zielone liście liliowców też mogą robić za trawy Może warto zauważyć piękno w żółknących łodygach lilii? Wszystko ma przecież początek, rozkwit i koniec
Łukasz, jak Cię odnaleźć na Pincie?
Ogródek Iwony 22:16, 12 sty 2015

Do góry
Iwonko się nie przejmuj sąsiadami. Na początku też się przed nimi czaiłem, a teraz wszyscy wiedzą, że Łukasz z łopatą, latający z krzakami, doniczkami,aparatem itd to nic nadzwyczajnego ot taki codzienny widok
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:41, 12 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Violu kiedyś liczyłem w centrum ogrodniczym ile musiałbym zapłacić za tą rabate gdybym nie miał własnych roślin i nie pojechałbym na plantacje. Duża kula bukszpanowa jest z mojego ogrodu i ma co najmniej 10 lat. Wszystkie mniejsze kule wycięte są z bukszpanów z plantacji oraz jeden stożek. Średni stożek kupiłem w markecie, a tak naprawdę największym kosztem rabaty był duży stożek za 150zł. Do tej pory to była najdroższa roślina do mojego ogrodu.

Naczytałem się też sporo o brzozach i już na 90% są skreślone z planów, bo byliny i brzozy to złe połączenie na dłuższą metę.

To fajnie Ci wyszło to formowanie, ja też przymierzam się do własnej produkcji bo mam kilka bukszpanów, ale u mnie co najwyżej trzy kulki wyjdą. Stożek mi się marzy. Może od sąsiada bym wydębiła?

Jak to brzozy skreślone? A czemuż to ? Tak czekałam na rabatę brzozową, a Ty takiego psikusa zrobiłeś Foch.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 11 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jak strasznie mi się podoba, że masz tyle bylin na tych rabatach, pięknie to wygląda. Na zdjęciach całość zawsze elegancka, a kiedy pokazujesz pojedyncze rabaty widać to bogactwo roślin i zmienność
Utknąłem jednak na rabacie z brzozami, masz tam problem z wilgocią bo wszędzie czytam, że byliny pod brzozami na dłuższą metę się nie sprawdzą, a u Ciebie pełna paleta roślin, strasznie mi się to podoba.

Ha a ile bym jeszcze chciała mieć... tylko mnie miejsce ogranicza
u mnie wszędzie jest linia nawadniająca, nie wydaje mi się by przy brzozach była jakoś gęściej położona niż gdzie indziej, być może że jak brzozy jeszcze podrosną trzeba będzie dołożyć dodatkowe metry. Na razie chyba wystarcza.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:58, 11 sty 2015

Do góry
Alka ja w tym roku chyba też się wybieram po buksiki, ale to się dopiero okaże w praniu. Zaplanować bylinową rabatę atrakcyjną od końca maja do jesieni nie jest łatwo i zapewne jak skończę plan, wszystko posadzę to w następnym roku wszystko będę zmieniać

Haniu ja i tak pozostane przy przy wersji, że przed zmianami było na granicy tragedii, a teraz przynajmniej jestem zadowolony ze zmian i czekam jak wszystkie nowe rośliny zaczną rosnąć w tym roku, plus kolejne zmiany.
Bardzo Ci dziękuje za wszystkie miłe słowa.
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Marzenko ja też sobie zamówię bo fajnie się czyta i ogląda. Większy problem mam z wiosennymi zakupami bo muszę się strasznie pilnować i na dodatek nie wiem na co się zdecydować. Zawartość koszyków zmienia się jak w kalejdoskopie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:46, 11 sty 2015

Do góry
Jak strasznie mi się podoba, że masz tyle bylin na tych rabatach, pięknie to wygląda. Na zdjęciach całość zawsze elegancka, a kiedy pokazujesz pojedyncze rabaty widać to bogactwo roślin i zmienność
Utknąłem jednak na rabacie z brzozami, masz tam problem z wilgocią bo wszędzie czytam, że byliny pod brzozami na dłuższą metę się nie sprawdzą, a u Ciebie pełna paleta roślin, strasznie mi się to podoba.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:22, 11 sty 2015

Do góry
Violu kiedyś liczyłem w centrum ogrodniczym ile musiałbym zapłacić za tą rabate gdybym nie miał własnych roślin i nie pojechałbym na plantacje. Duża kula bukszpanowa jest z mojego ogrodu i ma co najmniej 10 lat. Wszystkie mniejsze kule wycięte są z bukszpanów z plantacji oraz jeden stożek. Średni stożek kupiłem w markecie, a tak naprawdę największym kosztem rabaty był duży stożek za 150zł. Do tej pory to była najdroższa roślina do mojego ogrodu.

Wczoraj wieczorem wiał okropny wiatr, ale o dziwo termometr wskazywał aż 13 stopni. Nad ranem był jednostopniowy przymrozek, ale oznaki zimy znikły całkowicie, ściegu nic nie zostało, a jeszcze wczoraj na trawniku miałem jezioro z zaspami śniegu.
Siedzę i sobie pinsuje inspiracje na rabatę i już chyba wiem jak połączyć wszystkie byliny w całość, teraz trzeba to jakoś przenieść sobie na papier i policzyć ile czego trzeba.
Naczytałem się też sporo o brzozach i już na 90% są skreślone z planów, bo byliny i brzozy to złe połączenie na dłuższą metę.
W kamiennym kręgu od początku 22:14, 10 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Znakomite rękodzieło, z bliska wygląda jak zdjęcie o małej rozdzielczości, a to oczywiście komplement. Niesamowite, podziwiam

Dziękuję Łukaszu....to właśnie zdjęcie przerobione na piksele....teraz szukam innego coby przetworzyć i wyfaftować
W kamiennym kręgu od początku 22:09, 10 sty 2015

Do góry
Znakomite rękodzieło, z bliska wygląda jak zdjęcie o małej rozdzielczości, a to oczywiście komplement. Niesamowite, podziwiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:58, 10 sty 2015

Do góry
Piotrku dziękuje, sam jestem ciekaw realizacji, ale to jeszcze troszke potrwa

Horcia witam w moich skromnych progach

Ewo cieszę się

Bogusiu oczywiście, że w bylinowym, już nie będe zamawiał żurawek przez internet Nie mam już miejsca np na 20 nowych odmian, ale tych kilka sztuk zmieszcze

Wracam do lektury gazetki Gardeners World, bardzo mi się podoba wydanie, tematy i oprawa graficzna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:13, 10 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Żaden problem
To wymieniam kilka: Georgia Plum, Midnight Rose, Plum Pudding, Shanghai, Binoche, ciemniejsze Obsidian i Melting Fire, świetnie rosnąca żuraweczka Gunsmoke(ma ładne takie metaliczne liście), Shanghai (na całkowitcie nasłonecznionym miejscu może się troszke przypalić), Forever Purple (nowość na 2015, zapowiada się ciekawie) Spellbound.
Tak konkretnie fioletowych za dużo nie ma, bo część wpada w bordo, niektóre są bardziej srebrzyste, inne też są bardzo ciemne

Łukasz te nowości żurawkowe ,to w bylinowym ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:20, 09 sty 2015

Do góry
Jagodo nie wiem czy czymś zaskoczę bo to ma być wielka bylinówka na której w ostateczności zrobi się na pewno busz, ale będę się trzymał twardo planowanej kolorystyki

Violu rozumiem, że komuś może się podobać, ale ideałem no bez przesady
Dziękuje, że tak piszesz, strasznie to miłe. Na dniach jak mnie olśni pokaże moją planowaną bylinówke, a teraz jeden zakątek u siostry.

Jestem ciekawy co sądzicie o takim zakątku z ławeczką, mnie osobiście ten pomysł się ogromnie podoba i już się nie mogę doczekać, kiedy uda się go zrealizować. Ławeczka planuje wykonać według własnego pomysłu. No i za ławeczką będzie żywopłot grabowy graniczący z moim ogrodem.
Ogródek Iwony 18:47, 09 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wczoraj nie dotrwałem do końca prezentacji Ja teraz tylko czekam jakie efekty będą w tym sezonie, bo rośliny dopiero zaczną rosnąć, a po tym co zostało posadzone widać, że będzie super Najbardziej ciekawi mnie jak będą wyglądały trawy z berberysami, chociaż 12 czerwonych róż też będzie zjawiskowym widokiem.
Nie ukrywam, że w poprzednim roku miałem dużo wolnego czasu, ale w jakimś stopniu udało się go wykorzystać. Nie wiem czy mam się bać bo ja troszkę starszy od Sebka
No i zapomniałem powiedzieć, że zostawiłem opisy rabat u siebie

Łukasz, wariactwem było moje siedzenie po nocy, ale fotki wolno się wgrywały na serwer. Jesteś rozgrzeszony. Noc przecież jest od spania
Też jestem ciekawa, jak roślinki się rozrosną. Będę focić, aby mieć porównanie.
e-Muś zameldował, ze róże nadal mają pączki, w sobotę odkrył to, i liście też mają.
Ciekawa jestem gracków, pamiętam, by berberysy przyciąć, jak radziłeś.
Opis rabat przeczytałam, muszę sobie do Worda skopiować i zaplanować moją bylinową. Nie wiem tylko, co z rudbekią zrobić. Mam ją i lubię, ale jest żółta. Może jakoś ją wkomponuję i zrobię rabatkę ognistą, do tego kanny ?
W przyszłym tygodniu pomyślę o tym. Za chwilę e-Muś wpadnie do domu, weekend się zaczyna, czas dla rodzinki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:36, 09 sty 2015

Do góry
Ewo to gdybyś nic nie wybrała z tych co napisałem to zapraszam po więcej

Epodlas ja w sumie nie lubie tylko tych żurawek, które źle rosną i wolno się rozrastają, ale to mniejszość na szczęście. No i fakt, że opuchalki się w nich lubują też nie jest fajny, ale w tym ogrodzie nadal będę je mieć, ale już nie w takim szaleństwie zbieranie odmian. Ok 140 mi wystarczy

Gosiu jeżeli się mocno rozrastają to można i co rok dzielić. Niektóre odmiany też zdarzyło mi się dzielić co roku i nie zauważyłem ich osłabienia. Oczywiste jest, że nie urosła jedna wielka kępa, ale za to ile mniejszych i równie ładnych miałem
Ja dzięki rozmnażaniu w tym roku nie musiałbym już nic dokupić, ale nie odmówię sobie 6 nowych odmian

Zabieram się w końcu za moją ostatnią rabatę. Niby wiem co chce i jak ma wyglądać, ale mam problem z rozstawieniem i rozmieszczeniem roślin No i pozostaje nadal problem z drzewami, ale w tej kwestii liczę na pomoc jak już ogarnę plan i będę mógł zaprezentować problem
Ogródek Iwony 18:24, 09 sty 2015

Do góry
Wczoraj nie dotrwałem do końca prezentacji Ja teraz tylko czekam jakie efekty będą w tym sezonie, bo rośliny dopiero zaczną rosnąć, a po tym co zostało posadzone widać, że będzie super Najbardziej ciekawi mnie jak będą wyglądały trawy z berberysami, chociaż 12 czerwonych róż też będzie zjawiskowym widokiem.
Nie ukrywam, że w poprzednim roku miałem dużo wolnego czasu, ale w jakimś stopniu udało się go wykorzystać. Nie wiem czy mam się bać bo ja troszkę starszy od Sebka
No i zapomniałem powiedzieć, że zostawiłem opisy rabat u siebie
Ogródek Iwony 17:59, 09 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
W pierwszy roku zamiast coś robić rozpaczałem jak to mój ogród mi się nie podoba, dopiero od kolejnego sezonu zabrałem się do roboty

Łukasz, ty masz więcej czasu. Młodszy jesteś. Choć ostatnio Sebek pisał, jak to rozprawiał, że odkąd skończył 21 lat, to jest jedną nogą w grobie. To co ja mam powiedzieć ? Nie miałam czasu na rozpaczanie, trzeba było zakasać rękawy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:41, 09 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Żurawki trzeba odmładzać co najmniej co 3 lata, ja odmładzam co 2. Polega to po prostu na wykopaniu, podzieleniu na kilka roślin i wsadzeniu na nowo. Równoważne z rozmnażaniem

Łukasz, a czy mozna dzielić żurawki co rok ? chodzi mi o w miarę szybkie rozmnożenie ich . Kupiłam w zeszłym roku wiosną duże sadzonki, które podzieliłam, ale na jesieni one znów były duże. Wiec tak się zastanawiam, czy teraz wiosną znów się do nich dobrać . Ale tez nie chciałabym ich zniszczyć czy tez nadmiernie osłabić.
Ogródek Iwony 23:25, 08 sty 2015

Do góry
W pierwszy roku zamiast coś robić rozpaczałem jak to mój ogród mi się nie podoba, dopiero od kolejnego sezonu zabrałem się do roboty
Ogródek Iwony 23:09, 08 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja tyle w pierwszym roku obecności na ogrodowisku nie zrobiłem Czekam na kolejne relacje bo przecież więcej się działo

Łukasz, jesteś bardzo skromny. Popatrz tylko na swoje fotki
Ja miałam pomocnika, ty musiałeś sam

Fotki już posegregowałam, za chwilę spróbuję wstawić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies