Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

horcia 08:45, 10 sty 2015

Masz talent. Warto do Ciebie zaglądać. Szkoda że mój brat tak nie potrafi. Zaznaczam.
Ewik 09:29, 10 sty 2015

Lukasz , wystarczy, wybiorę kilka napewno, a pomysł na nową rabatę super ( zresztą nie może być inaczej
boguslawa_ma... 11:13, 10 sty 2015

Luki napisał(a)
Żaden problem
To wymieniam kilka: Georgia Plum, Midnight Rose, Plum Pudding, Shanghai, Binoche, ciemniejsze Obsidian i Melting Fire, świetnie rosnąca żuraweczka Gunsmoke(ma ładne takie metaliczne liście), Shanghai (na całkowitcie nasłonecznionym miejscu może się troszke przypalić), Forever Purple (nowość na 2015, zapowiada się ciekawie) Spellbound.
Tak konkretnie fioletowych za dużo nie ma, bo część wpada w bordo, niektóre są bardziej srebrzyste, inne też są bardzo ciemne

Łukasz te nowości żurawkowe ,to w bylinowym ?
Luki 17:58, 10 sty 2015

Piotrku dziękuje, sam jestem ciekaw realizacji, ale to jeszcze troszke potrwa

Horcia witam w moich skromnych progach

Ewo cieszę się

Bogusiu oczywiście, że w bylinowym, już nie będe zamawiał żurawek przez internet Nie mam już miejsca np na 20 nowych odmian, ale tych kilka sztuk zmieszcze

Wracam do lektury gazetki Gardeners World, bardzo mi się podoba wydanie, tematy i oprawa graficzna
Viola 17:07, 11 sty 2015

Żywopłocik bukszpanowy, miskanty i róże pobudziły moją wyobraźnię, ale drzewa po obu stronach też fajnie dobrałeś. Łukasz, mam takie pytanko, bo nie pamiętam czy na Twoją buksikową rabatę kupowałeś te cudne stożki i kulki czy sam coś wyprodukowałeś z tych kupowanych bukszpanów (co tanio były i w dużej ilości)?
Luki 17:22, 11 sty 2015

Violu kiedyś liczyłem w centrum ogrodniczym ile musiałbym zapłacić za tą rabate gdybym nie miał własnych roślin i nie pojechałbym na plantacje. Duża kula bukszpanowa jest z mojego ogrodu i ma co najmniej 10 lat. Wszystkie mniejsze kule wycięte są z bukszpanów z plantacji oraz jeden stożek. Średni stożek kupiłem w markecie, a tak naprawdę największym kosztem rabaty był duży stożek za 150zł. Do tej pory to była najdroższa roślina do mojego ogrodu.

Wczoraj wieczorem wiał okropny wiatr, ale o dziwo termometr wskazywał aż 13 stopni. Nad ranem był jednostopniowy przymrozek, ale oznaki zimy znikły całkowicie, ściegu nic nie zostało, a jeszcze wczoraj na trawniku miałem jezioro z zaspami śniegu.
Siedzę i sobie pinsuje inspiracje na rabatę i już chyba wiem jak połączyć wszystkie byliny w całość, teraz trzeba to jakoś przenieść sobie na papier i policzyć ile czego trzeba.
Naczytałem się też sporo o brzozach i już na 90% są skreślone z planów, bo byliny i brzozy to złe połączenie na dłuższą metę.
AlKa 17:54, 11 sty 2015

Mam straszną ochotę na wyprawę po buksiki, już w zeszłym roku planowałam, ale nie wyszło.
Podziwiam za wytrwałośc w planowaniu u mnie rodzi się projekt mojej nieszczęśnej rabaty i już chyba 3 pomysł trawię.
Pozdrawiam u mnie też wietrznie.
Anabell 17:58, 11 sty 2015

Lukasz - kilka dni temu weszłam na Twój wątek,
trafiłam na zmiany i cofałam do tyłu z zainteresowaniem
Ogród Twój był do podziwiania, a teraz zmieniłeś na cudo.
Odważnie podszedłeś do przesadzania, wiem coś bo wiosną musiałam przesadzać i zupełnie brak wyobraźni miałam
Do wykopywania roślin i dołków miałam kogoś, ale nie miałam czasu na myślenie gdzie co?
a Twoje rabaty wyszły kolorowe i to najważniejsze o każdej porze roku

Mam pytanie czym podsadzić lilie, by zasłonić brzydki ich wygląd po kwitnieniu. w tym roku chcę zakupić i posadzić.
Madzenka 21:35, 11 sty 2015

Zmówiłam sobie prenumeratę GW papierowa i elektorniczną, bo bardzo mi się podoba
Luki 22:58, 11 sty 2015

Alka ja w tym roku chyba też się wybieram po buksiki, ale to się dopiero okaże w praniu. Zaplanować bylinową rabatę atrakcyjną od końca maja do jesieni nie jest łatwo i zapewne jak skończę plan, wszystko posadzę to w następnym roku wszystko będę zmieniać

Haniu ja i tak pozostane przy przy wersji, że przed zmianami było na granicy tragedii, a teraz przynajmniej jestem zadowolony ze zmian i czekam jak wszystkie nowe rośliny zaczną rosnąć w tym roku, plus kolejne zmiany.
Bardzo Ci dziękuje za wszystkie miłe słowa.
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Marzenko ja też sobie zamówię bo fajnie się czyta i ogląda. Większy problem mam z wiosennymi zakupami bo muszę się strasznie pilnować i na dodatek nie wiem na co się zdecydować. Zawartość koszyków zmienia się jak w kalejdoskopie