jak nie można z nawierzchnią, to można odwrócić trawnik- tzn trawnik zrobic wypełnieniem.
Wkleję swój rysunek sugerowałam się trochę tym projektem. Może będzie dobry.
Po prawej tam gdzie nie ma rabat można przed ogrodzeniem postawić pergolę. Koło i brzegi to rabata, a łuk przy tarasie to grys do chodzenia w którym mogą rosnąc rośliny ( nawet narysowałam jakieś kulki tam). Można zrezygnować z grysu, tez będzie dobrze.
Jeśli to najstarsze igły - to normalne. Sosny je zaczynają gubić od sierpnia.
Żeby ładniej wyglądały można je zdejmować. Ja to nazywam "czesaniem sosny" - póki jest niska.
Potem nie da rady, trzeba czekać aż same spadną..i dlatego nie przepadam za sosnami.
Jeśli to najstarsze igły - to normalne. Sosny je zaczynają gubic od sierpnia.
Żeby ładniej wyglądały można je zdejmować. Ja to nazywam "czesaniem sosny" - póki jest niska.
Potem nie da rady, trzeba czekać aż same spadną..i dlatego nie przepadam za sosnami.
Witam,
Udało mi się w końcu wyszperać zdjęcie zbocza, które najlepiej przedstawia ukształtownaie terenu
Zdjecie zrobione wczesną wiosną kiedy chwasty dopiero zaczynały rosnąć.
Bardzo wdzięczna będę za rady spostrzeżenia i Wasze doświadczenia w zagospodarowaniu tej górki.
Marzą mi się trawniki i drzewka na poziomych tarasach a na skarpach roślinność zadarniająca.
Ja tak patrzę z góry i myślę, że ta rabata niepoytrzebnie jest pociągnięta tak daleko.
Wąski pasek trawnika nie wygląda proporcjonalnie. Takie mam odczucie
To się powinno skończyć wcześniej, wtedy trawnik w przejściu byłby szerszy.
Nie byłoby problemem w zakomponowaniu rabaty. Tyle kul na pniu to jednak za dużo.
Miłorząb i kulki telko z jednej strony,
Na dole można dodać zamiast jakiejś żurawki lawendę- będzie kwitło i będzie zimozielono.
A propos żurawek, to liście zamiast kwiatów - kolor przez cały sezon, poka żonie grafikę pod hasłem "Heuchera" a zmieni zdanie. Jeśli nie i chce, żeby "coś kwitło" to nie innej rośliny, która by się równała z żurawkami. Poza tym, że one także kwitną, to jeszcze są ozdobne cały rok, nawet zimą spod śniegu wystają kolorowe liście.
A teraz taki zarys. Proszę się nie śmiać
Myślałam, aby połączyć je płytami kamiennymi ułożonymi w trawie w ten sposób jak zaznaczyłam
Te 3 kulki pod sosną to może rhododendrony białe , a te mniejsze kuleczki kulki bukszpanowe?
Proszę... pomóżcie
Kochani, próbuję na wszystkie sposoby ale brakuje mi weny w obmyśleniu planu nasadzeń tej rabaty. Znajduje się ona niejako w centrum ogrodu. Rośnie na niej sosna, ostatnio posadziłam też cyprysika nutkajskiego. W związku z tym, że w przyszłości raczej wytniemy sosnę. Wiem, wiem... że szkoda, ale nie jest ona jakoś szczególnej urody, sypią sie igły itp. Myślałam, aby zrobić z niej jakieś bonsai, bo jest lekko krzywa i mogłoby to dobrze wyglądać,a le póki co zaniechałam tego pomysłu.
Ale wracając do rzeczy..... Tuż obok tej rabaty jest wysypane koło żwirowe (pod basen, trampolinę dla dzieci). Aby to wyglądało lepiej myślałam też, aby je połączyć np takimi kamiennymi płytami, ale to ewentalnie nastąpi później. Teraz najważniejsze są nasadzenia.
Chciałabym ograniczyć tam ilość roślin - najwyżej 5 gatunków. To zdjęcie jest starsze. Nie ma już thuji smaragdów. W tym miejscu rośnie Cyprysik nutkajski.
Reszta roślin będzie przesadzona w inne miejsce. Zostaje tylko sosna i Cyprysik.