Orliki z geranium mają się świetnie. Moje żałobne wyrosły w tym roku gigantycznie, brakuje im towarzystwa, bo panoszą się nad wyraz. Już właśnie wiem, co by to mogło być... Zuza, kolory łączysz świetnie! Frontowa szaleje.
Zainstalowałem na altanie rynnę i beczkę na deszczówkę na tyłach altany. Dach ma powierzchnię 20m2 więc jeden mocniejszy opad powinien zasilić beczkę w 265 L cennej deszczówki. A przy okazji nie będzie mi się robić takie błoto za altaną.
Róża Jive - niesamowicie rośnie, pędy sięgają już 3m wysokości. Dostała jesienią polifoskę, na wiosnę trochę granulowanego obornika i podsypałem popiołem po ognisku. Zobaczymy jakie będzie kwitnienie bo rok temu niepotrzebnie ją azotem szprycowałem i zamiast bujnie kwitnąć to poszła głównie w masę zieloną.
Po drugiej stronie pergoli winorośl, która rok temu też słabo owocowała bo jej nie przyciąłem i dostawała azot zamiast potasu. Tym razem ma potas, porządnie przycięta i już widać że ma dużo malutkich gron.
Wybór padł na jeżówki Delicious Nougat i kłosowiec Little Adder. Posadziłem je w środkowej częsci rabaty, pomiędzy Red Baronami a rozplenicami Hameln.
Tymczasem zakwitła pierwsza w tym roku róża która zimowała w doniczce w garażu. Odmiana miała być Erotika ale kolorystyka trochę się nie zgadza, aczkolwiek pachnie niesamowicie.
Mrokasiu, też nie miałam o takowych pojęcia, Google podpowiada, że Masterpiece jest ciemny, ale do czarnego mu brakuje. Może Justyna nam coś podpowie?
Dario, dziękuję, rok dużo zmienił.
Judith, hahaha, dzięki, plan był, ale kilka rozwiązań wyszło dość spontanicznie. Rok temu dokładnie (zdjęcie z 24.4) było ciut inaczej, duuuużo trawnika
Tiarella. Ta kwitnie nieco później niż biała.
Te kwitnące szczypiorki bardzo często w ogrodach angielskich sadzone są kępowo albo jako obwódki. Obcięte po kwitnieniu szybko odrastają i już nieco skromniej powtarzają kwitnienie.
Edit: Nabrałam wątpliwości, czy to jest różowa Tiarella, czy też może jakaś żuraweczka. Bardziej się skłaniam ku tej drugiej wersji. Być może to żuraweczka Pink Revolution.
Tu widać różnicę w budowie kwiatostanu. Tiarelle mają bardziej puchate.
Świetnie to wygląda! Czy naprawdę wcześniej tak nie było?
Gdy nie potrafisz sobie wyobrazić danego miejsca jako wyglądającego inaczej, wiedz, że plan był perfekcyjny .
Kupiłam 10 lawend. Przepiekne pachnące sadzonki po 6 PLN
Będę dosadzać bo kilka się wykończyło i chyba posadzę je zaraz przy rozchodnikach w rabacie z Hakuro - obecnie są tam żurawki jaskrawozielone. Na tyłach są hamelny i hortensje .
Te hortensje ogrodowe były już kwitnące i mi trochę zmarzły kwiaty w ostatni przymrozek
Jeśli chodzi o patyki z hortensji bukietowych chyba udało się ukorzenić kilka litlle lime
Reszta raczej nie przeżyła, ale czekam dalej.
Teraz potrzebuję pomocy z mikro warzywnikiem - zamówiłam u stolarza 4 niewielkie podwyższone grządki takie 1m na 50cm. Będą tam poziomki oraz zielenina do rosołu, może jakieś zioła. W jakim miejscu byście porponowały je postawić ?