Haniu nie ma sprawy. Jak masz nadwyżkę to wszystko przyjmę. Te co mam to od Sylwii też ładne. Mam dużo miejsca to mogę wysiewać. Zaczekam wiem, że po okwitnieciu i muszą ciut wyschnac
Ja dostałam dzisiaj maila od Barcikowskich ws moich paczek, że czas realizacji na ten moment to miniumum 3 tygodnie, minęły już dwa.. Mam w zamówieniu m.in. orliki, serduszka white gold, chyba nic już z nich nie będzie
Basiu ja dziękuję za takie byle jak.
To Hania dzieli takimi pięknymi orlikami to z nasion tak. Też mam sporo ale ten różowy po lewej stronie ładny.
Basiu powiedz mi, czy ta biała roślinka przy drodze zapomniałam jak się nazywa długo kwitnie. Chyba mam tylko u mnie marnie rośnie muszę jutro zobaczyć.
Te hortensje ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach zobacz czy na tych rzekomo suchych nie ma Paczków i z tych będą kwiaty.
Jeżeli nie kwitnie na "starych pędach - zeszłorocznych" to jest jakaś przyczyną albo wczesną wiosną przemarza albo nie dobre miejsce ma i wiatr ja obsiewa.
Też mam taki problem, ale trzymam ja bo nie mam jej gdzie przesadzić. Więc rosnie. Jedynie kwit?a pięknie w 2018 roku była piękna wiosna nie było przymrozków nie wiem czy pamiętasz.
Te zielone co wyrastają to będą kwitły w przyszłym roku jeżeli nie przymarzna.
Najgorszy dla nich jest wiosenny przymrozek bo już maja zalążki kwiatów chociaż maleńki ale są.
Więc wątpię czy w tym miejscu jaka kolejek odmiana będzie kwitnąć przy przymrozkach.
Kup bukietowe jest tyle odmian, że głowa boli. Po co się denerwować. Te wykop gdzieś pod płot może zaczną kwitnąć.
Bardzo się cieszę szczególnie z gaury która ma dorodne krzaczki.
Też jestem ciekawa kocimiętki bo mam jej dużo ale inne odmiany. Kocimiętką nie zastąpiona na suche miejsca.
Nachyłek też taki nie typowy. Mam duzo krzaków a nie mam właśnie dużo bylin i trzeba teraz się za kupno wziąć.
Napisałam do ciebie abyś zobaczył jakie rośliny i jak zapakowane moze przesyla doświadczona i powazna szkółka. Bo to co ty dostałeś to jakieś śmieci, ale małe szybciej się przyjmują i dobrze potem rosną.
Różnie to bywa z tymi dostawami. Ten rok jest wyjątkowy szkółki mają dużo zamówień i nie mają pracowników którzy wyjechali na Ukrainę.
Też jest taka sprawa, że mają wystawione rośliny których jeszcze nie mają lub są za małe aby wysyłać w paczce nie są na tyle ukorzenione aby przetrwały podróż. Przeważnie paczka od nadania do kuriera idzie do adresata 48 godzin.
Na początku też miałam problemy z różnymi szkółkami teraz jestem wierna firmie Albamar (to nie reklama) bo ich reklamować nie trzeba. Mają ładne rośliny i bardzo solidnie zawsze u nich kupuje jeżeli nie ma tych roślin w pobliskiej szkółce.
Miałam problem nigdy nie zamawiałam cebul lilii ale podobała mi się jedną lilia i skusiłam się na kupno przez internet. Otrzymałam odpowiedź że w związku z sytuacją.... Trzeba czekać 3 tygodnie 4 tygodnie mija i ani słychu ani dychu telefon nie odpowiadał. Napisałam do nich że rezygnuje i wiele przykrych słów nawet że dziadowska firma. Tego samego dnia miałam e-maila i w ciągu 3 następnych dni otrzymałam paczkę. Przeżyłam szok jakie cebulę przyszły przepiękne każda owinięta w papier korzenie i górki wyrośnięte. Tak sobie myślałam chyba wyrywali z ziemi.
Więc nieraz trzeba pięścią walnąć o stół.
Odnośnie jeżowek to specjalistka od nich jest Anabell ma piękne jeżówki takie rasowe i bardzo dużo. Też zamówiłam razem z nią i w szklarence dochodzą do siebie bo u nas zimno.
Tak paczka dobrze zabezpieczona. To Albamar na stronie mają mnóstwo roślin i bardzo dobrze opisane. Czekałam ponad 2 tygodnie ale uprzedzają o tym. Dużo roślin mam od nich na skalniaku i traw np Rosi w zeszłym roku otrzymałam. Pięknie odbiły.
Nie wolno zamawiać roślin wczesną wiosną nigdzie bo te rosliny dopiero z ziemi wychodzą. Roślina musi mieć już nad korzeniem czuprynę to oznacza, że dobrze ukorzeniona.
Warszawa jest "zarośnięta" dopiero zaczynają kosić. Kaczki to prawda jest ich dużo. Najładniejsze te osiedlowe bo zadbane.
Grzesiu oglądam twoje cuda zobacz u mnie jaka paczuszkę dostałam jakie piękne rośliny i jak zabezpieczone. Przy okazji cennik nawet pusta doniczka która zabezpiecza paczkę.
Łąka inna ale też bardzo ładna. Wszystko kwitnie u nas jeszcze trochę zastoju. Dzisiaj znowu chłodno i pada deszczyk.
Pomysł z tymi gwoździami a tyle tego.mam jeszcze z budowy juz zardzewiałe.
Orliki na tej obwódce te różowe ładnie wyglądają. A chciałam je wyrzucić bardzo się rozsiewają. Kiedyś dała mi już kępy taka pani więc brałam teraz rosną wszędzie.
Sąsiad złota raczka inny ogród ale bardzo pomyslowy.
To bardzo Cię przepraszam ale mam tyle zaległości w moich ulubionych wątkach, że nie zawsze daję radę wszystko przeczytać. Skupiam sie na zdjęciach. No i nie pomyślałabym, że to może być łąka osiedlowa. U nas w okolicy jeszcze się takich nie robi. Wszędzie trawa po kolana nie koszona.
Rybki są, kaczki je przyniosły na nogach Żab są "miliony", miliony kijanek już pływają, a zielone żaby jeziorkowe rechoczą i mają gody obecnie. Mamy na co patrzeć, i ptaków chmary są.
Bobry teraz wszędzie grasują. Nie daleko mojej działki jest duży rów melioracyjny ile tam zeremii bobrowych. Tamy budują woda się spiętrza las dokoła zdemolowany. Nawet w sadzie drzewa podgryzaja. To plaga pod ochroną.
Będę śledzić nasadzenia, rybki i żabki pewnie też się pojawia.