Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:32, 03 cze 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Elu, jak chcesz nasiona orlików ode mnie to masz zapewnione. Tylko musisz poczekać na nasiona, aż dojrzeją. No i będzie większy luz na poczcie.

Haniu nie ma sprawy. Jak masz nadwyżkę to wszystko przyjmę. Te co mam to od Sylwii też ładne. Mam dużo miejsca to mogę wysiewać. Zaczekam wiem, że po okwitnieciu i muszą ciut wyschnac
Jeżówkowe-Love 21:29, 03 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Różnie to bywa z tymi dostawami. Ten rok jest wyjątkowy szkółki mają dużo zamówień i nie mają pracowników którzy wyjechali na Ukrainę.
Też jest taka sprawa, że mają wystawione rośliny których jeszcze nie mają lub są za małe aby wysyłać w paczce nie są na tyle ukorzenione aby przetrwały podróż. Przeważnie paczka od nadania do kuriera idzie do adresata 48 godzin.

Ja dostałam dzisiaj maila od Barcikowskich ws moich paczek, że czas realizacji na ten moment to miniumum 3 tygodnie, minęły już dwa.. Mam w zamówieniu m.in. orliki, serduszka white gold, chyba nic już z nich nie będzie
Sezon 2017 u Hanusi 21:17, 03 cze 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Były ławeczki na posiedzenie, były ustronne zakątki i.... był uśmiech lasu!

Witam Haniu

Na pierwszej fotce takiego rocka mam jest bardzo piękny

Na drugiej fotce siedzisz jak w raju. Pięknie ci w tych kwiatach.

Haniu już złożyłam podpis.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:11, 03 cze 2020

Do góry
Basiu ja dziękuję za takie byle jak.
To Hania dzieli takimi pięknymi orlikami to z nasion tak. Też mam sporo ale ten różowy po lewej stronie ładny.

Basiu powiedz mi, czy ta biała roślinka przy drodze zapomniałam jak się nazywa długo kwitnie. Chyba mam tylko u mnie marnie rośnie muszę jutro zobaczyć.

Chrzan to wszystko weź kotle w razie czego.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 20:56, 03 cze 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Doradźcie mi hortensję ogrodową która kwitnie na jednorocznych pędach czyli kwiaty są co roku.
Mam dwie ale co roku wypuszcza nowe pędy po zimie bo ubiegłoroczne wymarzają i przez to prawie nie kwitnie.

Te hortensje ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach zobacz czy na tych rzekomo suchych nie ma Paczków i z tych będą kwiaty.
Jeżeli nie kwitnie na "starych pędach - zeszłorocznych" to jest jakaś przyczyną albo wczesną wiosną przemarza albo nie dobre miejsce ma i wiatr ja obsiewa.
Też mam taki problem, ale trzymam ja bo nie mam jej gdzie przesadzić. Więc rosnie. Jedynie kwit?a pięknie w 2018 roku była piękna wiosna nie było przymrozków nie wiem czy pamiętasz.

Te zielone co wyrastają to będą kwitły w przyszłym roku jeżeli nie przymarzna.
Najgorszy dla nich jest wiosenny przymrozek bo już maja zalążki kwiatów chociaż maleńki ale są.

Więc wątpię czy w tym miejscu jaka kolejek odmiana będzie kwitnąć przy przymrozkach.

Kup bukietowe jest tyle odmian, że głowa boli. Po co się denerwować. Te wykop gdzieś pod płot może zaczną kwitnąć.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:34, 03 cze 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Elu na widok takich zakupów aż serce się cieszy
Ach łączki

Bardzo się cieszę szczególnie z gaury która ma dorodne krzaczki.
Też jestem ciekawa kocimiętki bo mam jej dużo ale inne odmiany. Kocimiętką nie zastąpiona na suche miejsca.
Nachyłek też taki nie typowy. Mam duzo krzaków a nie mam właśnie dużo bylin i trzeba teraz się za kupno wziąć.
Ptasi gaj 20:30, 03 cze 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Ela no zacny zakup

Napisałam do ciebie abyś zobaczył jakie rośliny i jak zapakowane moze przesyla doświadczona i powazna szkółka. Bo to co ty dostałeś to jakieś śmieci, ale małe szybciej się przyjmują i dobrze potem rosną.

Jutro jadę sądzić jeszcze mam pielenie.
Jeżówkowe-Love 20:20, 03 cze 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

No właśnie wieczorem dostałam sms ,że paczka ma być jutro nie rozumiem tego ,rano piszą co innego po południu też coś innego
Chyba wysyłają automatycznie tą samą wiadomość do każdego , że wysyłka za 2-3tyg. a i że rośliny jeszcze są w produkcji ..

Różnie to bywa z tymi dostawami. Ten rok jest wyjątkowy szkółki mają dużo zamówień i nie mają pracowników którzy wyjechali na Ukrainę.
Też jest taka sprawa, że mają wystawione rośliny których jeszcze nie mają lub są za małe aby wysyłać w paczce nie są na tyle ukorzenione aby przetrwały podróż. Przeważnie paczka od nadania do kuriera idzie do adresata 48 godzin.

Na początku też miałam problemy z różnymi szkółkami teraz jestem wierna firmie Albamar (to nie reklama) bo ich reklamować nie trzeba. Mają ładne rośliny i bardzo solidnie zawsze u nich kupuje jeżeli nie ma tych roślin w pobliskiej szkółce.

Miałam problem nigdy nie zamawiałam cebul lilii ale podobała mi się jedną lilia i skusiłam się na kupno przez internet. Otrzymałam odpowiedź że w związku z sytuacją.... Trzeba czekać 3 tygodnie 4 tygodnie mija i ani słychu ani dychu telefon nie odpowiadał. Napisałam do nich że rezygnuje i wiele przykrych słów nawet że dziadowska firma. Tego samego dnia miałam e-maila i w ciągu 3 następnych dni otrzymałam paczkę. Przeżyłam szok jakie cebulę przyszły przepiękne każda owinięta w papier korzenie i górki wyrośnięte. Tak sobie myślałam chyba wyrywali z ziemi.
Więc nieraz trzeba pięścią walnąć o stół.

Odnośnie jeżowek to specjalistka od nich jest Anabell ma piękne jeżówki takie rasowe i bardzo dużo. Też zamówiłam razem z nią i w szklarence dochodzą do siebie bo u nas zimno.

Rozpisalam się ale i życzeń nie potrafię.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:50, 03 cze 2020

Do góry
Otrzymałam przed chwilą paczkę jestem bardzo zadowolona z roślinek i jak zapakowane perfekcja za każdym razem.

Elu zacne zakupy
W A. zamawiałaś?
Piękna ta łączka
Ja teraz lasek brzozowy obsadzam hostami. Co tam jeszcze będzie rosło?
Ptasi gaj 15:32, 03 cze 2020

Do góry
gobasia napisał(a)
Paczka dobrze zapakowana ,roślinki też chyba dorodne.Gdzie zamawiałaś?

Łaczka jest wyjatkowa ..Elu odwoziłam corke ,i tych łączek w Warszawie jest coraz więcej? czy tylko tak mi się wydawało?

Tak paczka dobrze zabezpieczona. To Albamar na stronie mają mnóstwo roślin i bardzo dobrze opisane. Czekałam ponad 2 tygodnie ale uprzedzają o tym. Dużo roślin mam od nich na skalniaku i traw np Rosi w zeszłym roku otrzymałam. Pięknie odbiły.
Nie wolno zamawiać roślin wczesną wiosną nigdzie bo te rosliny dopiero z ziemi wychodzą. Roślina musi mieć już nad korzeniem czuprynę to oznacza, że dobrze ukorzeniona.

Warszawa jest "zarośnięta" dopiero zaczynają kosić. Kaczki to prawda jest ich dużo. Najładniejsze te osiedlowe bo zadbane.

Basiu pozdrawiam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:02, 03 cze 2020

Do góry
Witam

Łąka inna ale też bardzo ładna. Wszystko kwitnie u nas jeszcze trochę zastoju. Dzisiaj znowu chłodno i pada deszczyk.
Pomysł z tymi gwoździami a tyle tego.mam jeszcze z budowy juz zardzewiałe.
Orliki na tej obwódce te różowe ładnie wyglądają. A chciałam je wyrzucić bardzo się rozsiewają. Kiedyś dała mi już kępy taka pani więc brałam teraz rosną wszędzie.

Sąsiad złota raczka inny ogród ale bardzo pomyslowy.

Pozdrawiam

Tak te orliki się chętnie sieją, ta obwódka zrobiła się samoistnie, ale zostawiłam bo lubię
Tak bardzo pomysłowy
Pamiętajcie o ogrodach 12:30, 03 cze 2020

Do góry
Grzesiu oglądam twoje cuda zobacz u mnie jaka paczuszkę dostałam jakie piękne rośliny i jak zabezpieczone. Przy okazji cennik nawet pusta doniczka która zabezpiecza paczkę.
Ptasi gaj 12:22, 03 cze 2020

Do góry
Otrzymałam przed chwilą paczkę jestem bardzo zadowolona z roślinek i jak zapakowane perfekcja za każdym razem.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:18, 03 cze 2020

Do góry
Witam

Łąka inna ale też bardzo ładna. Wszystko kwitnie u nas jeszcze trochę zastoju. Dzisiaj znowu chłodno i pada deszczyk.
Pomysł z tymi gwoździami a tyle tego.mam jeszcze z budowy juz zardzewiałe.
Orliki na tej obwódce te różowe ładnie wyglądają. A chciałam je wyrzucić bardzo się rozsiewają. Kiedyś dała mi już kępy taka pani więc brałam teraz rosną wszędzie.

Sąsiad złota raczka inny ogród ale bardzo pomyslowy.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 23:43, 02 cze 2020

Do góry
Witam Agata

Jakbyś przeczytała chociaż ostatnią stronę mojego wątku to byś się zorientowała, że to nie moja łączka tylko z sąsiedniego osiedla a moje foty.

Pozdrawiam

To bardzo Cię przepraszam ale mam tyle zaległości w moich ulubionych wątkach, że nie zawsze daję radę wszystko przeczytać. Skupiam sie na zdjęciach. No i nie pomyślałabym, że to może być łąka osiedlowa. U nas w okolicy jeszcze się takich nie robi. Wszędzie trawa po kolana nie koszona.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:10, 02 cze 2020

Do góry

Bobry teraz wszędzie grasują. Nie daleko mojej działki jest duży rów melioracyjny ile tam zeremii bobrowych. Tamy budują woda się spiętrza las dokoła zdemolowany. Nawet w sadzie drzewa podgryzaja. To plaga pod ochroną.

Będę śledzić nasadzenia, rybki i żabki pewnie też się pojawia.

Pozdrawiam

Rybki są, kaczki je przyniosły na nogach Żab są "miliony", miliony kijanek już pływają, a zielone żaby jeziorkowe rechoczą i mają gody obecnie. Mamy na co patrzeć, i ptaków chmary są.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:55, 02 cze 2020

Do góry
Witam Agata

Jakbyś przeczytała chociaż ostatnią stronę mojego wątku to byś się zorientowała, że to nie moja łączka tylko z sąsiedniego osiedla a moje foty.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:48, 02 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak właśnie zamierzam robić, idę w coś nowego, wanny już mi się znudziły no i ciężkie są, nie mogę sama ich transportować
Nowy zbiornik wodny zwany "jeziorkiem" nabiera mocy, bo już posadziliśmy wyspy grzybieni. Witek kolory ustawiał, więc ciekawa jestem jak mu wyjdzie. Za kilka dni wyjdą liście na wierzch. Roślinność rodzima także zaczyna zasiedlać zbiornik, widzę jakieś rybki małe. Raz wpłynął do jeziorka nawet bóbr z pobliskiego uroczyska olszowego. Założyliśmy kratki, bo boimy się o drzewa.

Bobry teraz wszędzie grasują. Nie daleko mojej działki jest duży rów melioracyjny ile tam zeremii bobrowych. Tamy budują woda się spiętrza las dokoła zdemolowany. Nawet w sadzie drzewa podgryzaja. To plaga pod ochroną.

Będę śledzić nasadzenia, rybki i żabki pewnie też się pojawia.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:02, 02 cze 2020

Do góry
To młode trzmieliny z nasion po zimie tak się pokazały trzeba było posadzić do doniczek. Jeszcze mam dużo tylko nie mam czasu na rozsady.

Ptasi gaj 08:52, 02 cze 2020

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies