Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:31, 05 lip 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

Witaj Ano,

w jakiej odległości od tuj rosną u Ciebie brzozy (brzoza pożyteczna, jaka?)? Szczególnie interesuje mnie to ostanie zdjęcie..
Moja bajka 23:40, 04 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Fajny prezencik pasuje bardzo
Rabata wrzosowa śliczna piękne połączenia roślin.
Dzisiaj przenosiłam moje 3 wrzosy kolosy pod brzozy z każdego zrobiłam okłady, podobno ukorzeniają się 4 tygodnie, ukorzeniałaś swoje sama?

Nie Kamis, nigdy nie próbowałam ukorzeniac wrzosow.
Moja bajka 23:38, 04 lip 2016

Do góry
Fajny prezencik pasuje bardzo
Rabata wrzosowa śliczna piękne połączenia roślin.
Dzisiaj przenosiłam moje 3 wrzosy kolosy pod brzozy z każdego zrobiłam okłady, podobno ukorzeniają się 4 tygodnie, ukorzeniałaś swoje sama?
Makowo na Kociewiu 22:12, 04 lip 2016

Do góry
zaglądacie dziękuję
Makowo obfocone o najgorszej porze bo choć świeciło słońce to jednak długie cienie robią swoje.
Dzisiaj kupiłam 2 bukszpany bo miałam dziury w "żywopłocie" i kupiłam żurawki nn za 5 zł sztuka z pięknymi czarnymi łodygami.
Posadziłam wszystkie zakupy, przesadziłam do końca Wielkie first love spod brzozy na różanką i polałam połowę ogrodu gnojówką...
foty ale zastrzegam, że ze Makowo się wiele nie zmieniło i wieje nuuudą

Wejściowa z wyciętymi szałwiami nie wygląda tak jak powinna ale szałwie znowu tłoczą i zaczynają być widoczne stipy

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:42, 04 lip 2016

Do góry
Aaa...o brzozy chodzi To jest tak jak się pobieżnie czyta...Na ten temat nie mam nic do powiedzenia

U mnie mrówy sobie mszyce na daliach wyhodowały...i jakoś trza oprysk zrobić, a tam kwitną też róże, lilie, jeżówy...chyba bym musiała kapturki kwiatom pozakładać...w związku z tym mszyce w dalszym ciągu żrą...
NewLife w ogrodzie 08:37, 04 lip 2016

Do góry
Zakupy świetne, zwłaszcza brzozy. Też planuję kupić kilka takich samych. Mogłabyś w wolnej chwili napisać mi na priv gdzie i po ile kupiłaś?
A poza tym rabata rozrasta się cudnie. A traweczka zielona. Jeszcze trochę i się ukorzeni a wtedy żadne burze nie będą jej straszne.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:37, 03 lip 2016

Do góry
Marzenko czy mogłabym poprosić o namiary na sklep w którym kupiłaś brzozy long trunk szczepione wysoko? Będę wdzięczna. Dzięki. Twój wątek czytam na bieżąco-piękne zdjęcia. Jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości i zaangażowania jeśli chodzi o ogród. To wraz z wyczuciem piękna sprawia, że Twój ogród robi takie wrażenie. Pozdrawiam cieplutko !!
Do raju daleko - u Ewy 18:49, 02 lip 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Dzięki Ewciu za zmobilizowanie do wycieczki zakupowej. Fajne rzeczy kupiłaś, werbenę kiedyś na pewno też przygarnę, jak będą się rozrastać rabatki. Hortensje na razie omijałam wielkim łukiem chociaż kusiły, oj kusiły....Ty i Gosia pojechałyście, ja jeszcze się cofnęłam, bo pan mi powiedział, że przyszły brzozy pożyteczne Dorenbos. No i okazało się że miskanty LM też są, tylko z Gracillimusami pomieszane, to nie wypatrzyłyśmy.
Też zakupy uważam za baaardzo udane. Zaraz będę się chwalić

Beatko, ja na zakupy ogrodowe zawsze jestem chętna Po tę białą hortensję chyba się wybiorę Już wymyśliłam dla niej miejsce

A ja jeszcze wpadłam do mojej szkółki Nowe Ogrody w poszukiwaniu hortensji Magical Canndle, ale nie było takich ładnych jak mam, wiec by się wyróżniała. Ale za to udało mi się kupić 6 miskantów Morning Ligt I już rosną Udało nam się wszystko posadzić przed deszczem. Od razu mam podlane
Do raju daleko - u Ewy 15:53, 02 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Moje dzisiejsze zakupy:
5 hortensji Diamantino
7 werben Little One
3 kichawce
4 petunie

Dzięki Ewciu za zmobilizowanie do wycieczki zakupowej. Fajne rzeczy kupiłaś, werbenę kiedyś na pewno też przygarnę, jak będą się rozrastać rabatki. Hortensje na razie omijałam wielkim łukiem chociaż kusiły, oj kusiły....Ty i Gosia pojechałyście, ja jeszcze się cofnęłam, bo pan mi powiedział, że przyszły brzozy pożyteczne Dorenbos. No i okazało się że miskanty LM też są, tylko z Gracillimusami pomieszane, to nie wypatrzyłyśmy.
Też zakupy uważam za baaardzo udane. Zaraz będę się chwalić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:50, 01 lip 2016

Do góry
wiunia napisał(a)
Marzenko brzozy cięłaś teraz? Piękne im sukienki przycięłaś
Mimo przebytego "tornado" ogród masz bardzo elegancki!

Tak wg mnie lipiec do bezpieczny termin na delikatne przycinanie brzóz. Podkreslam DELIKATNE
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:39, 01 lip 2016

Do góry
Marzenko brzozy cięłaś teraz? Piękne im sukienki przycięłaś
Mimo przebytego "tornado" ogród masz bardzo elegancki!
Ogród z widokiem na jezioro 22:15, 30 cze 2016

Do góry
Cudne róże na altanie ale i pozostałe które pokazujesz. Liliowce o u mnie zaczynają. Czy to hortensja już u ciebie ? U mnie do kwiatów jeszcze daleko.
Piękne plony masz marchew i maliny imponujących rozmiarów. A warzywnik w ogóle pierwszoklaśny, jaki porządek....
I ta rabatka z hostami i trawkami pod brzozą też ładna. Ja bym chciała mieć brzozy ale miejsca brak.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:23, 30 cze 2016

Do góry
Ivo, u mnie rosną w cieniu, wykorzystałam cień rzucany przez garaż i posadziłam tam też hosty, hacone i hortensje Strong Annabell
Sadziłam rok temu i wtedy chyba nawet nie zdążyły zakwitnąć.
One potrzebują wilgotnej gleby (chociaz ja nie specjalnie je podlewam, wykorzystuję to ze jest tam więcej cienia, jedynie rano świeci słońce), brzozy będą zabirać każda krople więc chyba nie za dobry pomysł...

Sama dziś puściłam węża z wodą pod jarzmianki, bo raz upały niemiłosierne, dwa że w pobliżu brzozy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:39, 30 cze 2016

Do góry
Nie patrzymy na liscie na tarwniku...wyzbierałam gałęzie , odkurzac nie będę...

Przycięte brzozy
Kamienny ogród patykiem malowany 14:36, 30 cze 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Cudowne zdjecia, szczegolne wrażenie zrobiły na mnie brzozy wsrod traw.

Dzięki Karolu...wyszła taka niespodzianka z braku czasu i teraz się zastanawiam czy co roku nie hodować takiego buszu w tym miejscu
Kamienny ogród patykiem malowany 14:32, 30 cze 2016

Do góry
Cudowne zdjecia, szczegolne wrażenie zrobiły na mnie brzozy wsrod traw.
Co i jak? Nowicjuszka 14:17, 30 cze 2016

Do góry
Aguś co ja mogę chcieć to co ogrodowiskowe brzozy himalajskie, umbry grujeczniki, a ostatnio to zamiast klonu ambrowiec, a i myślę jeszcze o towarzystwie dla wiązu wierzba płacząca Curly Locks i buk czerwony
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:36, 30 cze 2016

Do góry

Vision in red

[img size=360x480]

Piekna ta tawułka !

Mam u siebie kilka tawułek ale niestety kilka wyschło i nie zakwitły trochę je zaniedbałam. A u Ciebie rosną w słońcu czy w cieniu ? I ogólnie jak się sprawują ? Bo myślę je posadzić na brzozowej tylko się boję że jak brzozy będą większe to czy nie będą tam podsychać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:25, 30 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

może ja pomogę?
Anabelka jest tam sliczna, pewnie że warto ją zostawić/
Akurat masz tam poza nią gatunki wysoce światłolubne, faktycznie lepiej je stamtąd zabrać.
Może zamiast goździków daj plamy żurawki i w nich kępy np Hakonehloa, lub jeśli jest tam mało wody to selerię heuflerianę albo jesienną ( ta byłaby najlepsza ale mus mieć dość sporo słońca, jednak nei tyle co lawenda czy stipa. Gdześ dalej od hortensji gromadkę ciemierników, albo brunnery wielkolistnej ( tej to nawet kilka punktów po 3 szt).
a bliżej sciany świecznice brunette- tak z 5szt i jarzmianka większa pomiędzy czy lekko przed nią- sporo jej.
Zakładam że nie masz tam bardzo sucho

Bardzo dziękuje za pomoc i sugestieI co tu zrobić ,żeby wykorzystać rady Twoje i Danusi ?
Chyba trochę wprowadziłam Was w błąd bo tam aż tak ciemno nie jest. Drzewo rzuca cień na skraj rabaty gdzie są goździki i tylko przez krótki czas w ciągu dnia a reszta rabaty ma słońce. Stad te światłolubne rosliny.Anabelki mają cień od brzozy i od sosen ,które rosną dalej a których nie ma na zdjęciu. Smutno na rabacie bo tak jednostajnie zielono i jak przekwitnie lawenda to nic nie kwitnie a zioła na dodatek są nieporządne i nie zdobia.Pod ściana jest najwięcej słońca stąd w tym miejscu zioła. Gdy je usune to jednak coś swiatłolubnego by się tu przydało .Na rabacie jest linia kroplujaca.
Może zamiast gożdzików dać żurawki i Hakonehloa( zawsze o niej marzyłam)a za nimi to już muszą być światłolubne .Polubiłam tą Stipe może jednak zostawic skoro jest tam słońce? Pasowałyby jeszcze jarzmianki?
Te trzmieliny co proponowała Danusia dadzą radę pod nagrzewającą się ścianą?Bo świecznice chyba nie...?

Chyba bałaganu narobiłam tymi pytaniami, ale chciałabym skorzystać ze wszystkich rad naraz skoro tyle pomocy dostałam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:40, 30 cze 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Marzenko, rabata z białymi różami przepiekna
A odnośnie cięcia brzóz to korygowałas im kształt ?

Wyłacznie przycinam im teraz końce gałęzi. Poniewaz mam wersje zwisjąca gałęzie rosna do samej ziemi i zarastają mi rabaty pod nimi. W lipcu mozna bez obaw korygować brzozy, ja w licpu nie będe miała na to czasu, dlatego musiałam to teraz wykonac. W styczniu ucięłam gałęzie, ktore deformowały ich kształt i przerzedzałam je ale nie wykonuję zadnych radykalnych kroków, bo brzozom zamieraja pędy. Juz dwie brzozy nieumiejętnym cięciem zmarnowałam, kolejny raz takiego będe nie popełnie. Moja sąsiadka probowala zageszczać brzozy, wyglada to po kilku latach bardoz brzydko. Zatem nie polecam radykalnych zabiegów cięcia na brzozach, to nie graby ani buki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies