Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ryska 16:52, 08 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ryska, piękny Ci on jest ten sporobolus. ale wnętrze zakątka jest niewidoczne z ogrodu (zasłaniają je derenie). Czyli mamy tam cień i sucho ze względu na brzozy. Ta piękna trawka prawdopodobnie by tam nie przetrwała, bo lubi stanowiska słoneczne i półcieniste,

- nie ma wymagań co do gleby, ale preferuje ubogie i przepuszczalne,

- choć docenia wodę i rośnie znacznie wyższa na wilgotnych miejscach - to dobrze przystosowuje się do suszy, jest wyjątkowo tolerancyjna na suszę i ostre słońce, ale to w starszym wieku, kiedy dobrze zakorzeni się na stałym miejscu; należy zadbać, aby młode rośliny po posadzeniu miały odpowiednio wilgotno,

Kosztuje 12 zł, zalecają ją sadzić w ilości 4 sztuk/m2. Obawiam się, że eksperyment byłby nazbyt kosztowny. Ale nazwę zapamiętam, bo trawa warta uwagi. Dziękuję

Oczywiście, masz rację. Tak sobie myślę, że już teraz jest tam ładnie a zimą brzozy(biały) i derenie(buraczkowy) tworzą ciekawy kontrast.
Przyjemności w czytaniu
Gruszka_na_w... 21:12, 08 sie 2016

ryska napisał(a)

Oczywiście, masz rację. Tak sobie myślę, że już teraz jest tam ładnie a zimą brzozy(biały) i derenie(buraczkowy) tworzą ciekawy kontrast.
Przyjemności w czytaniu

Właśnie dlatego wsadziłam tam derenie. Nie pomyślałam tylko, że tam wewnątrz będzie tak sucho i cieniście.
Dzisiaj poeksperymentowałam z tym zakątkiem.

Widoki na boki i w górę były obiecujące Spędziłam tam całe popołudnie.

Jeszcze tylko trzeba zaplanować odpowiednie widoki na przyziemiu. Zauważyłam, że dobrze tam się trzyma wsadzony kilka lat temu goździk siny. Nie wiem jak u niego było z kwitnieniem, ale może udawać trawkę i pewnie nie będzie się tak rozrastał jak ten w słońcu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:13, 08 sie 2016

Basilikum napisał(a)
u nas tez skwar, siedze w domu wiec i czekam az cien przewedruje za dom. Ksiazki juz wybrane mam

Życie w rytmie słońca ma swoje uroki
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:36, 09 sie 2016

Taki hamak nie sprzyja czytaniu, od razu zaczęłabym marzyć a potem usnęłabym

U mnie komary się pokazały

poziomkówkę i ułudkę mogę Ci wysłać, może też być dąbrówka ciemna odmiana, chyba dałoby mi się gdzieś ją uskubać
ryska 07:54, 09 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie dlatego wsadziłam tam derenie. Nie pomyślałam tylko, że tam wewnątrz będzie tak sucho i cieniście.
Dzisiaj poeksperymentowałam z tym zakątkiem.

Widoki na boki i w górę były obiecujące Spędziłam tam całe popołudnie.

Jeszcze tylko trzeba zaplanować odpowiednie widoki na przyziemiu. Zauważyłam, że dobrze tam się trzyma wsadzony kilka lat temu goździk siny. Nie wiem jak u niego było z kwitnieniem, ale może udawać trawkę i pewnie nie będzie się tak rozrastał jak ten w słońcu.

Brzozy, hamaczek= pełen relaks, tu moja wyobraźnia działa z myślą o przyziemiu w inny sposób. Mianowicie piasek przychodzi mi do głowy i bose stopy Miłego dnia
Gruszka_na_w... 14:08, 09 sie 2016

Gosiek33 napisał(a)
Taki hamak nie sprzyja czytaniu, od razu zaczęłabym marzyć a potem usnęłabym

U mnie komary się pokazały

poziomkówkę i ułudkę mogę Ci wysłać, może też być dąbrówka ciemna odmiana, chyba dałoby mi się gdzieś ją uskubać

Komary chyba nie lubią suszy. U mnie ich nie ma. Marzenia i sen na hamaku też są potrzebne. Pozwalają na powrót do równowagi.

Chętnie przygarnę jesienią. Teraz nic nie da się tam wsadzić. Masz jakieś marzenia u mnie rosnące? Z miłą chęcią się zrewanżuję.
Gruszka_na_w... 14:12, 09 sie 2016

ryska napisał(a)

Brzozy, hamaczek= pełen relaks, tu moja wyobraźnia działa z myślą o przyziemiu w inny sposób. Mianowicie piasek przychodzi mi do głowy i bose stopy Miłego dnia

Proza życia odpowiada: podłoże to glina. Ona zawsze wylezie na wierzch
Bosych stóp używam na trawniczku. Pobudzam receptory !
Gruszka_na_w... 14:20, 09 sie 2016

Upał zelżał o 10 stopni. zachmurzyło się. Coś tam kropi. Deszcz jest potrzebny. Wszystko jakieś takie omdlałe. Na okolicznych polach żniwa. Żółte zboża kojarzą się z latem, a rżyska już niestety z jesienią. Ognik zaczyna się rumienić.

Gruszka_na_w... 14:28, 09 sie 2016

Zaczyna padać solidniej

Mary Rose widziana z dwóch stron.
Gruszka_na_w... 14:39, 09 sie 2016

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies