Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi po zimie 19:45, 24 sie 2011

Do góry
Jakby ktoś się znudził ,może poszukać ustronnego miejsca w górzystym terenie

przy okazji,mogłam skorzystać z grzybków,i zaopatrzyć się w składniki grzybowej....
Ogródek Hanusi po zimie 19:40, 24 sie 2011

Do góry
Jest i oczko wodne,a jakże! Wielkości boiska do piłki nożnej!

gospodarze próbują wprowadzić tu co nieco porządku,ale mnie to miejsce urzekło!
Ogródek Hanusi po zimie 19:35, 24 sie 2011

Do góry
A dalej....... zieloność.......przeplatana kolorami dalii,rudbekii,ostróżek ,jeżówek!

Ogródek Hanusi po zimie 19:30, 24 sie 2011

Do góry
Miał być deszcz ......i nie było!
Miało byc30 stopni w cieniu.... i też nie było!
Ale spotkanie u Krysi w ogrodzie? Niby zapowiedziane,ale nie do końca umówione.........ODBYŁO SIĘ !!!!
Obejrzyjcie kilka zdjęć......

Tuz przy wejściu wita mnie tajemnicza postać ze swoim kotem!!!!!

I jak na prawdziwą gospodynię przystało,pilnuje swego zapasu drewna do kominka

i wąchając dalie ,czeka na niegrzeczne dzieci!
Ogród w budowie - nieustającej 19:17, 24 sie 2011

Do góry
To miałaś na myśli
Żywotnik albo grab. Oczywiście że jest inny nakład pracy. Nie brała bym innych ewentualności pod uwagę.
Droga do mojego małego raju 19:08, 24 sie 2011

Do góry
I jeszcze kilka ujęć
Moje nabytki z tego tygodnia- czekają na odpowiednie miejsce w ogrodzie

między szmaragdami rododendrony i dwie funkie

Droga do mojego małego raju 19:03, 24 sie 2011

Do góry
No i skarpa, z którą chcialabym się zaprzyjaźnić i ją trochę ujarzmić

Ogród Sylwii od początku :) 19:02, 24 sie 2011

Do góry
Syla napisał(a)

mój ulubiony widoczek pięknie!
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:00, 24 sie 2011

Do góry
ell napisał(a)

nie mam obiadu !!!!

kot - odkrywca
Ogród w budowie - nieustającej 18:59, 24 sie 2011

Do góry
No i nie umiałam wkleić tego zdjęcia z artykułu Danusi, o który mi chodziło, to jest na tej stronie na której się otwiera, pierwsze w czwartym rzędzie od lewej strony.
A tu moja alejka:
Droga do mojego małego raju 18:58, 24 sie 2011

Do góry
Widok na drugą działkę-za tymi drzewami stojącymi za domami w tyle zdjęcia, po drugiej stronie ulicy jest jezioro

Ogród zmyślony 18:54, 24 sie 2011

Do góry
No własnie dumałam, czy to dobrze, że sie będą zlewać, czy nie dobrze, ale chyba lepiej żeby się przez chwilę zlewały, a rabata była pełna, niż żeby było pustawo.
Właśnie sobie u Dany westchnełam do różyczek i już pomysł i już będą zmiany, jeszcze szpadel nie ostygł.Jak ja siebie kocham normalnie,ech, szkoda gadać
Danuś, jeśli tu zajrzysz, to powiedz proszę, czy to wewnętrzne zakole nie będzie czasem idealne dla róż? Czy lepiej bliżej tarasu i bardziej reprezentatywnej części ogrodu?

Droga do mojego małego raju 18:52, 24 sie 2011

Do góry
W przyszłości planuję mały warzywniaczek na drugiej działce, ostatnio teściowa proponowała mi krzaki malin ale ja zupełnie nie wiem gdzie byłoby im dobrze. Od strony drugiego sąsiada chcemy jeszcze w tym roku posadzić drzewa owocowe.
Nad skarpą i pod domem marzą mi się rabaty z wiosennymi kwiatami, które po przekwitnięciu nie straszyłyby wyglądem. pomiędzy nimi pasek trawnika. Pod tarasem myślałam by posadzić jałowiec strzelisty a pod nim jakieś rośliny.
Z tyłu po prawej stronie tam gdzie rosną brzozy w przyszłości powstanie chyba oczko wodne. Jest to dość problemowe miejsce gdyż tam ma odpływ rura odprowadzająca wodę z rynien. Gdy mocno pada tuje są zalewane.
Na lewo od brzózek można byłoby postawić altankę.

Droga do mojego małego raju 18:47, 24 sie 2011

Do góry
Ok, więc wrzucam kilka zdjęć zrobionych na szybko przed chwilką-tylko błagam, nie potępiajcie mnie za masę zielska,które pokrywa naszą działkę. Jestem zdana na własne siły a na tej skarpie poradzi sobie jedynie glebogryzarka.
To tak.
Po prawej stronie schodów dobrze sobie radzi bergenia, przegorzan, kosaćce(?) i róża. Ostatnio dosadziłam do nich trzmielinę na pniu. Ale z całą pewnością nie wygląda to zbyt reprezentatywnie.
Po lewej stronie jest szmaragd, goździki, lilia(?) i mieczyki z którymi nie miałam co zrobić.

Po obu stronach chodnika są dwa świerki Conica, bukszpan i Danica, na prawo jakiś jałowiec płożący (który chyba tam nie pasuje) a po lewej sumaki octowce (mimo, że to odmiana wypuszczająca odnogi to bardzo mi się podoba) i dwie forsycje. Dalej czyściec, żurawka, jakiś iglak (nie znam nazwy). Myślałam o tym by bukszpany i tuje Danica podkreślić białymi kamykami ale zupełnie nie wiem co zrobić w środku. W przyszłym roku może uda się zrobić elewację. Marzy mi się jakiś ciepły kolor, coś z brzoskwiniowego.

Arboretum w Wirtach 18:41, 24 sie 2011

Do góry
Zdjęcie tej parczeliny też zrobiłam:

A widziałaś, a zwłaszcza wąchałaś kwiaty tego krzewu - są niesamowite:
Arboretum w Wirtach 18:36, 24 sie 2011

Do góry
Byłam tam niecały tydzień temu. Pięknie też musi być wiosną, gdy kwitną różaneczniki! Jestem zachwycona tym świetnie utrzymanym ogrodem i różnorodnością roślin, krzewów i drzew, z których wiele po raz pierwszy widziałam n.p. Parczelinę Trólistkową/Ptelea trifoliata/. Nie wiedziałam także, że cyprysik groszkowy może wyróść na taaakie drzewo!

Fragment jeziora na prawo od tarasu widokowego

Przedogródek - tragedia - pomocy :) 18:21, 24 sie 2011

Do góry
hej Ewo,
czyli gryza się juki i hortensje... o tym nie pomyślałam... :/

Popracowałam trochę w tym miejscu (prawie 2h wywalałam te trawę!... i gadałam z sąsiadką która większość przygarnęła ). Wyrzuciłam mozgę zupełnie, przesadziłam największą jukę bo rosła na rzędzie bukszpanów - uzupełniłam ich rzad, w tej chwili liczy 43 sadzonki.
Porozsadzałam trawę niedźwiedzie futro. Wyszło tak. Może być? Pewnie nie... tylko czemu mi się podoba? :/

Podobają mi się te juki, dobrze sobie tam radzą, ale jeśli nie one, to je wykopsam...w to miejsce liliowce, przed nimi bergenie i będzie ok? Z hortensjami do kupy? Albo irysy zamiast liliowców? Chociaż pewnie nie, bo średnio reprezentacyjne...

Wygląda teraz tak:
z góry - średniej jakości, bo słonce zachodzi niedługo:

Od furtki patrząc:
nie wgrywa mi się ta fotka, spróbuję za chwile...

I dalej:

Spomiędzy juk lawendę i resztę traw poprzesadzam, ale chyba już nie dzisiaj

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 18:08, 24 sie 2011

Do góry
Myślę że koleżanka się nie obrazi Wydawnictwo SGGW dla ułatwienia poszukiwań fotka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:04, 24 sie 2011

Do góry
Pozostało tylko wyglądać przez okno.

Ten złoty ptaszek to pamiątka z Marle Place

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:02, 24 sie 2011

Do góry
Moja burza też była groźna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies