Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

myszorek 15:53, 24 sie 2011

tu z przodu jest oja własna zabiedzona lawendka z siewu, ale jest sobie

królowa sierpnia

dokupiłam kilka krwawnic, ale takie tycie, choć sadzonki wydawały się dorodne w sklepie.Ułożyłam z nich "wstążkę" co by nie robić mocnej plamy, tylko rozrzedzić ten mocny kolor. Przetaczniki pogrupowane i dosadzone, a pomiędzy nimi a krwawnicą biała odętka, sporo jej sie nasiało i jest teraz mało atrakcyjna-nie wiem, czy nie zamienię jej na coś innego-może krwawnik kichawiec/białe floksy?Z tyłu zostało miejsce na serba, albo dwa

Chyba dosadzę do perovskii lawendę na przód, co by od czerwca się niebieściło
monteverde 18:23, 24 sie 2011

dobry pomysł z lawendą
myszorek 18:54, 24 sie 2011

No własnie dumałam, czy to dobrze, że sie będą zlewać, czy nie dobrze, ale chyba lepiej żeby się przez chwilę zlewały, a rabata była pełna, niż żeby było pustawo.
Właśnie sobie u Dany westchnełam do różyczek i już pomysł i już będą zmiany, jeszcze szpadel nie ostygł.Jak ja siebie kocham normalnie,ech, szkoda gadać
Danuś, jeśli tu zajrzysz, to powiedz proszę, czy to wewnętrzne zakole nie będzie czasem idealne dla róż? Czy lepiej bliżej tarasu i bardziej reprezentatywnej części ogrodu?

Sebek 20:19, 24 sie 2011

Zawsze możesz zrobić dwie różanki, hehe

Ale masz pięknie, werbeny przeurocze
myszorek 22:34, 24 sie 2011

Sebek, nie kuś. Już ochłonełam, odgoniłam swoją wyobraźnię w kąt. Za Chiny Ludowe nie dałabym rady utrzymać tylu róż w dobrej formie, opryski, okrywanie, zasilanie, cięcie, usuwanie starych kwiatów. Lepiej jednak zostawić to koneserom. Zapewne nabędę kilka sztuk na pergolę i może na kawałek muru, dla powtórzenia i żeby przy ławeczkach było pachnąco, ale z wielością odmian w tym wypadku już nie poszaleję, bo galimatias murowany, a ja właśnie próbuję z niego wyjść przecież
Pszczelarnia 08:01, 25 sie 2011

myszorek napisał(a)

Chyba dosadzę do perovskii lawendę na przód, co by od czerwca się niebieściło

I dołóż stachysa, ona ma takie mięsiste srebrne liście. Wymagania glebowe i słoneczne takie same jak lawenda i perwoskia.
myszorek 08:15, 25 sie 2011

A wiesz, ze może i tak, tylko, czy czyściec nie rozlezie się nadto po rabacie?
Zrobię dzisiaj przymiarki, bo mam kilka w żłobku
Pszczelarnia 08:19, 25 sie 2011

Nie, nad tym można zapanować. Danusia go na rabacie hidcotowej troszkę podpierała, bo się wyciągnął. I jest jeszcze bylica piołun - mnie się ona też podoba w tych zestawach - jest sztywna i wyprostowana.
myszorek 08:25, 25 sie 2011

też ją mam-dostałam od sąsiadki i stoi w kącie, ale jakoś tak słabo do mnie przemawia.Podoba mi się z koloru liści, ale ona nie nadaje się na przód i też późno kwitnie
BEATA_S 08:46, 25 sie 2011

myszorek napisał(a)
Właśnie sobie u Dany westchnełam do różyczek i już pomysł i już będą zmiany, jeszcze szpadel nie ostygł.Jak ja siebie kocham normalnie,ech, szkoda gadać

Ojj, skądś to znam