Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:01, 12 sie 2011

Do góry
Powinien, bo on wszędzie, gdzie patrzę - powtarza kwitnienie, u Wiesi też - dlatego go tak lubię i dodatkowo ma niesamowicie zwarty pokrój

Dzisiejszy kwiatek

Przesadzanie piwonii 21:50, 12 sie 2011

Do góry
Jeżeli łączyć z piwoniami inne rośliny, a chcemy by było bardzo widowiskowo wiosną, to może irysy syberyjskie

i irysy bródkowe

Jeśli chcesz, aby coś działo się późnym latem i jesienią, to trawy, ja mam rozplenicę japońską.
Poniżej rozplenica w zupełnie innym towarzystwie, bo jakoś nie potrafię znależć jej zdjęcia wśród piwonii.

Na innej rabacie posadziłam rozchodniki wśród piwonii. Wkrótce powinny rozkwitnąć.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:46, 12 sie 2011

Do góry
Tak, tak jeszcze są daleko, ale jadą

na poprawienie humoru wklejam zdjęcia, świeżutkie z dziś

ogrodoweimpresjejolki 21:35, 12 sie 2011

Do góry
Żeby zatrzeć smutne wrażenie po kradzieży pokaże Wam trochę kwitnących roślinek, chociaż przy deszczowej pogodzie nie prezentują się najokazalej

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:34, 12 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Aniu koncepcja fajna ale bierz pod uwagę, że hortensje bukietowe dorastają do 1,8 a nawet więcej na rysunku wchodzą centralnie w okno zacieniują ci pomieszczenia. A dla giganteusa to za mało miejsca tam zostawiłaś a jak chcesz go czymś dodatkowo podsadzić to zupełnie zagłuszy co byś tam nie posadziła. To taka drobna rada odnośnie projektu

Przemku - chciałabym prowadzić hortensje nisko, tzn wiem, ze one pójda w górę, ale chodzi mi o ścinanie nisko, zeby rosła na boki bardziej niz w gorę. zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce - moga troszkę zaslonić okna - to jest boczne w kuchni (i tak częściowo zaslonięte bokiem kredensu), a drugie na wprost jadalni - zaglądające kwiaty będą umilać posiłki

A ile miejsca muszę zostawić giganteusowi? I jak go sadzić, w donicy bez dna? Czy robić obrzeża?? I jak z resztą miskantów???

Aniu to jeśli chcesz taki efekt to wybór świetny, jeśli chodzi o miscanta to sam z nim nie mam doświadczenia ze względu na wielkość, ale jak czytałem i widziałem zdjęcia to miejsca mu sporo potrzeba Popatrz sobie na Miscanthus "Profesor Richard Hansen" jeden z wyższych z kwiatostanami ponoć do 3m trzyma się mocno kępy Ja u siebie posadziłem na ulicy przed słupem sadzony był na jesieni a w tej chwili ma wysokość 1,8m załączyłem zdjęcie a dodatkowo ma fajny jasny pasek przez środek
Pozostałe z tego co mi wiadomo trzymają się kępy ")

A to mój Miscanthus "Profesor Richard Hansen"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:33, 12 sie 2011

Do góry
Bea napisał(a)

A pod świerkami mam schowany "skarb"

Danusiu, a co to za "skarb"?

To takie zwieńczenie pieca, tzw. korona - mam zamiar kiedyś użyć go przy przebudowie kuchni i wbudować gdzieś nad wyciągiem albo oknem

tak wygląda na piecu http://www.mapofpoland.pl/Besia,zdjecie,2,32094,Zabytkowy-pa%C5%82ac-piec.html#galeria
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:29, 12 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A pod świerkami mam schowany "skarb"

Danusiu, a co to za "skarb"?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:26, 12 sie 2011

Do góry
Na koniec chore kaczory - leczone, ale tych zniszczeń nie da się już odrobić

Miejscami jest nawet tak źle

Klon palmowy - Acer palmatum 21:26, 12 sie 2011

Do góry
Sebku, Aniu:

donice są takie:

Raczej ich nie zadołuję. Zresztą nie mam gdzie, chyba, że na środku trawnika i patrzeć na takiego chochoła.

Piwnicy nie mam.

W garażu może by się i miejsce znalazło, ale on jest ogrzewany. Jest prawie tak ciepło jak w domu, na pewno nie 10 stopni.

Mam strych, ale tam ciężko wnieść doniczkę i niewygodnie wchodzić do podlewania. No i zupełnie ciemno jest.

Rośliny muszą zostawać na zewnątrz.
Chyba będę musiała sezonowe w donice sadzić, lub coś takiego, co nie będzie szkoda wyrzucić, jak nie da rady.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:24, 12 sie 2011

Do góry
Miłorzęby Pawełku były cięte na samym początku sadzenia, teraz same tak rosną. Mają rzadkie gałęzie, ale najlepszy jest miłorząb Pendula. Szkoda, że mam na niego tak mało miejsca Muszę mu obcinać nieco gałęzi.

To właśnie tu 21:19, 12 sie 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

I ciąg dalszy

Z lewej hydrangea aspera, w głębi aspera sargentiana / wielkość 1,5 m/ .

Kwiat aspery.

Popieram Twój zachwyt sam mam asperę i bardzo z niej się cieszę nie jest tak kapryśna jak pozostałe hortensje nawet lekką suszę dobrze znosi
Latarenki, lampiony i ... 21:18, 12 sie 2011

Do góry
...i jeszcze 2 w Wysowej Zdroju...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:17, 12 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Poprostowane miłorzęby

kurcze jakie one są ładne W ogóle cały ogród wygląda jak z bajki, piękny, chyba teraz jest jego
najlepsza pora chyba też spróbuję z tymi miłorzębami. Tylko nie wiem czy można np. taką boczną
gałąź przygiąć i próbować dać na przewodnik. No cóż, ryzyk fizyk
To właśnie tu 21:13, 12 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)
Czy moje westchnięcie było słychać na Śląsku??? Roczna rabata? to ja chcę umieć tak komponować rośliny żeby moje pięcioletnie rabaty tak wyglądały.

A słyszałaś mój śmiech?. Potrafisz mnie rozbawić.
Na szczęście lub nie, jestem z tych, co to co i rusz muszą coś przesadzać, dosadzać i zmieniać.
Na tę rabatę wykorzystałam już mocno rozrośnię rośliny.
Ale tu, musi upłynąć jeszcze trochę czasu, by rośliny zakryły ziemię.

Niwaki z cyprysika 21:03, 12 sie 2011

Do góry
Jedno zdjęcie pokażę, ale całość będzie w realizacjach
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:02, 12 sie 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Na działce u znajomej

Cudo
ogrodoweimpresjejolki 20:19, 12 sie 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Pogoda nie sprzyja ogrodnikom i właścicielom ogrodów, ale sprzyja złodziejom - złodziej wrócił po moją trzecią borówkę !!!!
Straszny widok te puste dołki

Płakać mi się chce i nie pomogło nawet przekleństwo, które wyrwało się nie tylko z moich ust ale i z głębi duszy ....

Pada znowu i nic już mnie nie cieszy

Jolu, jestem zbulwersowana , jak tak można. Grasuje pod nieobecność właścicieli działek, paskudny człowiek. Niech mu uschną te borówki, bo kradzione nie tuczy.
ogrodoweimpresjejolki 20:00, 12 sie 2011

Do góry
jotka napisał(a)
"Czekaj tatka latka"powiedziałam do siebie i pomimo wiatru i przelotnych acz intensywnych opadów pojechałam na działkę. Czegóż się nie robi dla przyjemności

No i warto było

wilec pokazuje swoje kwiatki

ponownie zakwitła żółta róża pnaca - zasłużyła na lepszą podporę (muszę powiedzieć to mojemu M.)

kolejne dalie kwitną

ojjjj ta dalia pierwsza to cuuudoo, cuuuudo i jeszcze raz cuuuudo
ogrodoweimpresjejolki 19:57, 12 sie 2011

Do góry
Pogoda nie sprzyja ogrodnikom i właścicielom ogrodów, ale sprzyja złodziejom - złodziej wrócił po moją trzecią borówkę !!!!
Straszny widok te puste dołki

Płakać mi się chce i nie pomogło nawet przekleństwo, które wyrwało się nie tylko z moich ust ale i z głębi duszy ....

Pada znowu i nic już mnie nie cieszy

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:52, 12 sie 2011

Do góry
Już się pogubiłam - kolejna wersja projektu - proszę pomóżcie!

nie widac po lewej ciurkadełka jeszcze.

Czymś podsadzić wszystko? szpaler z bukszpanu? Mam jeszcze małe sadzonki trzmieliny płozącej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies