Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

anula_wn 21:28, 12 sie 2011

aaaa, nie obraź się, ale mi się te trawy między hortensjami nie podobają ;/ chyba, ze będa jak u Danusi tak od tyłu i po bokach...nie wiem dokładnie jak planujesz ale z projektu wygląda, że z przodu!
shrekol 21:34, 12 sie 2011

Ana napisał(a)

Aniu koncepcja fajna ale bierz pod uwagę, że hortensje bukietowe dorastają do 1,8 a nawet więcej na rysunku wchodzą centralnie w okno zacieniują ci pomieszczenia. A dla giganteusa to za mało miejsca tam zostawiłaś a jak chcesz go czymś dodatkowo podsadzić to zupełnie zagłuszy co byś tam nie posadziła. To taka drobna rada odnośnie projektu

Przemku - chciałabym prowadzić hortensje nisko, tzn wiem, ze one pójda w górę, ale chodzi mi o ścinanie nisko, zeby rosła na boki bardziej niz w gorę. zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce - moga troszkę zaslonić okna - to jest boczne w kuchni (i tak częściowo zaslonięte bokiem kredensu), a drugie na wprost jadalni - zaglądające kwiaty będą umilać posiłki

A ile miejsca muszę zostawić giganteusowi? I jak go sadzić, w donicy bez dna? Czy robić obrzeża?? I jak z resztą miskantów???

Aniu to jeśli chcesz taki efekt to wybór świetny, jeśli chodzi o miscanta to sam z nim nie mam doświadczenia ze względu na wielkość, ale jak czytałem i widziałem zdjęcia to miejsca mu sporo potrzeba Popatrz sobie na Miscanthus "Profesor Richard Hansen" jeden z wyższych z kwiatostanami ponoć do 3m trzyma się mocno kępy Ja u siebie posadziłem na ulicy przed słupem sadzony był na jesieni a w tej chwili ma wysokość 1,8m załączyłem zdjęcie a dodatkowo ma fajny jasny pasek przez środek
Pozostałe z tego co mi wiadomo trzymają się kępy ")

A to mój Miscanthus "Profesor Richard Hansen"

Ewa 21:50, 12 sie 2011

Ana, jak tu kreatywnie u Ciebie
Domi 22:04, 12 sie 2011

Tak sobie patrzę na tę hortensjową rabatkę i bardzo żałuję, że nie chcesz tam dać żadnego iglaczka lub czegoś zimozielonego. Ta rabatka (w obecnej formie z projektu) całkowicie zniknie na zimę i będzie widać gołą ścianę domu. Hortensje zrzucą listki, zostaną same gałązki, trawy (oprócz kostrzew) zżółkną i jak zacznie Ci wiatr rozwiewać po działce suche źdźbła, to je szybko przytniesz, żeby nie śmieciły. Proszę, przemyśl sobie jeszcze wygląd ogrodu o różnych porach roku.
isia33 22:18, 12 sie 2011

Aniu, modrzew w zimie nie wygląda ciekawie, tak jak pisze Dominika, daj coś zimozielonego. Mam u siebie Annabelle, ładne są, ale już teraz kwiaty nie wyglądają ciekawie. A Limelight nadal kwitną, co więcej, wciąż są nowe pąki
Domi 22:25, 12 sie 2011

Ana napisał(a)

A ile miejsca muszę zostawić giganteusowi? I jak go sadzić, w donicy bez dna? Czy robić obrzeża?? I jak z resztą miskantów???

To bardzo mocna, ekspansywna trawa.Ten miskant przyrasta koliście (tworzy taką fontannę). Po 2 latach musiałam go wykopać z samodzielnego stanowiska, bo jego korzenie wysadziły mi obwódkę z kostki granitowej w górę.Wykopanie go też było sporym wysiłkiem. Korzenie tak przerosły linię nawodnienia, że trzeba było nawodnienie rozciąć, bo nie dało się wyrwać rurki z korzeni. Po wykopaniu podzieliłam kępę na kilka mniejszych i wsadziłam obok płotu by stworzyć podziemną barierę dla nornic. W ciągu kilku miesięcy rozsady stworzyły wysoki parawan. Rośnie bardzo szybko. Korzenie są tak mocne, że nornice już tamtędy nie chodzą (niestety znalazły inną drogę pielgrzymkową).
Ana 22:41, 12 sie 2011

no to klops - im dalej w las tym gorzej....pogubiłam się kochani, oj pogubiłam

Mam w tej chwili 5 szt hortensji na stanie:
2 x annabelle
2 x NN, tę z kwiatami plodnymi i plonnymi
1 x Limelight

i jednego miskanta karlowego Little Silver Spider

Tak myślę, że Annabelllki moglabym jeszcze dać na skarpę japońską, a dokupić do tej hortensjowej rabaty 2 Limelight. Juz nic nie wiem....albo skrócić ten pas hortensji do okien i dalej dac coś niskiego? Tylko nie mam pojęcia co
Muszę się przespać, trochę odpocząć, może jutro coś wymyślę innego....

Anula - no pewnie, ze się nie bedę obrazac - po to pytam, żeby uzyskać Wasze szczere opinie i coś z nich wyciągnąć....idę poogladac serial, bo mi mózg paruje
isia33 22:46, 12 sie 2011

Serial to dobrył pomysł. Osobiście polecam coś innego. Mój A. kupił pewną wódkę z takimi małymi buteleczkami. Właśnie testujemy drinki polecane na pudełku. Fajna zabawa
Ana 00:14, 13 sie 2011

Iwonko - nooo, też miły sposób na wieczór - zwłaszcza, że moja corcia dziś nocuje poza domem no aleM odpadl i zasnął

Nic już dziś nie wymyslę, pora iść spać, jutro tez jest dzień

Dobranoc!
justi 00:48, 13 sie 2011

Isia chyba wiem, o którą chodzi, też miałam kiedyś. Teraz wolę drinki w kolorze herbaty
Ana ja bym dokupiła Limelight, fajne są, mimo, że kwiaty duże i ciężkie dobrze trzymają się na sztywnych łodygach.
Dobrej nocy!