Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Pszczelarnia 13:53, 12 sie 2011

I ja się zawsze czegoś nowego (jeśli chodzi o konstrukcje i planowanie to jestem tępa) dowiem!
Pszczelarnia 13:53, 12 sie 2011

A Danusia nie pisała, żeby nie mieszać hortensji? Nie było tej wskazówki na wątku hortensjowym?
Ana 19:52, 12 sie 2011

Już się pogubiłam - kolejna wersja projektu - proszę pomóżcie!

nie widac po lewej ciurkadełka jeszcze.

Czymś podsadzić wszystko? szpaler z bukszpanu? Mam jeszcze małe sadzonki trzmieliny płozącej...
monteverde 20:14, 12 sie 2011

teraz fajnie, to po całości posadź kostrzewę, tylko wiesz ,że ona nie znosi ziemi zasadowej?
Sebek 20:30, 12 sie 2011

Teraz jest też fajnie, ale chyba nie dawaj tej obwódki. Jednak według mnie powinny się tu znaleźć cebulki kwiatów - może już zimowitów
monteverde 20:31, 12 sie 2011

Sebek cebulki może dać za kostrzewą tam dużo miejsca
shrekol 20:56, 12 sie 2011

Aniu koncepcja fajna ale bierz pod uwagę, że hortensje bukietowe dorastają do 1,8 a nawet więcej na rysunku wchodzą centralnie w okno zacieniują ci pomieszczenia. A dla giganteusa to za mało miejsca tam zostawiłaś a jak chcesz go czymś dodatkowo podsadzić to zupełnie zagłuszy co byś tam nie posadziła. To taka drobna rada odnośnie projektu
Gardenarium 20:56, 12 sie 2011

Teraz le[piej, pod miskantmai i hortensjami możesz posadzić pachysandrę a w niej cebulki, kostrzewa wyginie pod krzewami, wyłysieje, w żwirku może być.

Instagram Ogrodowiska
Ana 21:17, 12 sie 2011

shrekol napisał(a)
Aniu koncepcja fajna ale bierz pod uwagę, że hortensje bukietowe dorastają do 1,8 a nawet więcej na rysunku wchodzą centralnie w okno zacieniują ci pomieszczenia. A dla giganteusa to za mało miejsca tam zostawiłaś a jak chcesz go czymś dodatkowo podsadzić to zupełnie zagłuszy co byś tam nie posadziła. To taka drobna rada odnośnie projektu

Przemku - chciałabym prowadzić hortensje nisko, tzn wiem, ze one pójda w górę, ale chodzi mi o ścinanie nisko, zeby rosła na boki bardziej niz w gorę. zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce - moga troszkę zaslonić okna - to jest boczne w kuchni (i tak częściowo zaslonięte bokiem kredensu), a drugie na wprost jadalni - zaglądające kwiaty będą umilać posiłki

A ile miejsca muszę zostawić giganteusowi? I jak go sadzić, w donicy bez dna? Czy robić obrzeża?? I jak z resztą miskantów???

Danusiu, to rozgladnę się za pachysandrą, bo u mnie jej nie ma w całej okolicy ile sadzonek potrzebuję na taki szpaler?? I jakie cebulowe doradzicie? Bo myslałam o krokusach i tulipanach tutaj...
anula_wn 21:27, 12 sie 2011

Ana , ja mam u siebie hortensję bukietową po poprzedniej właścicielce i ścinam ją na wiosnę b.nisko, no i ..... ma teraz jakieś 160-170cm ! jest wielka co mnie cieszy ale rozważ czy u Ciebie będzie oki