Radośći i miłości dla wszystkich ogrodomaniaków i dobrych ludzi wspomagających i znoszących ogrodnicze kaprysy! Oczywiście życzenia nie tylko na świąteczny czas.
Choinkę ubierała prawie 5 latka... ogólnie spoko, ale ciężko jej się było zdecydować i ograniczyć liczbę ozdób .
Odrobina zimowego klimatu, ale to już sprzed jakiegoś mniej więcej tygodnia jest to zdjęcie. O chwilowym śniegu zapomniały nawet dzieci.
Ok, teraz moje (i mojego Działu T.) przemyślenia na temat powyższy. Super pomysły.
Chyba najbardziej pewnymi rozwiązaniami byłyby te (na czerwono)
Jedno i drugie u Was nie wchodzi jednak w rachubę w rachubę.
Dlatego myślę, że prawdopodobnie rozwiązanie A pod kątem 45 stopni (i chyba B) byłoby najlepsze. Kąt prosty się nie sprawdzi. Nie wszystkie, ale jednak wiele ślimaków pokonuje taką przeszkodę.
Panowie od dachów chyba jednak lepiej zrobią, jak posłuchają Was
Będziecie to robić z blachy metalowej ocynkowanej? Tak się zastanawiam, dlaczego moje blachy nie są rdzawe...
Są jeszcze takie plastikowe brzegi, pod kątem prostym właśnie, ale mają jakby podwójny brzeg i nie wiem, jak się sprawdzają.
Haniu u mnie na minimalizm nie można liczyć, wiecznie coś dostawiam. Ozdób mam bardzo dużo, nagromadziło się tego przez lata.
Zostawiam pierniczki na poczęstunek.
Moi wnukowie nie mają oporów, żeby coś sobie skubnąć. Pomimo tego, że pierniki leżą na stole, to te z wioski mówią że lepsze. Ja im wierzę...... też dawno temu byłam dzieckiem i wiadomo, że to co zakazane jest najlepsze.
Rany jakbłka jak bombki - super!
Kurcze ile u Ciebie nerwów z ludźmi, a wydawało sie że w takim zacisznym miejscu zyjesz... Współczuje bardzo i zycze duzo sił z walce z głupotą...
Elu, przepiękne zimowe widoki, bajkowe.
Masz rację, szadź wygląda rewelacyjnie, dobrze, że udało Ci się uchwycić te piękne obrazy.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Hanusiu, przepiękne niebo, dawno takiego nie widziałam (u nas dalej zachmurzenie).
A wracając do ogrodów, masz rację, bioróżnorodność jest bardzo ważna i coraz więcej zwraca się na to uwagę. W dzisiejszych czasach, gdzie na polach i w ogrodach niszczone są chemicznie chwasty i szkodniki, a przy okazji wiele pożytecznych stworzeń i roślin. Zresztą one też są ogniwem w łańcuchu pokarmowym. Myślę więc, że dobrze jest tworzyć miejsca i mamy zdrowe podejście do ogrodu.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.