Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:28, 25 lip 2011

Do góry
Białe hortensje różowieją delikatnie

Niebieskie też, chociaż podlewałam nawozem "Niebieska Hortensja" i wodą deszczową

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:27, 25 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pienna hortensja Limelight

piękna jak moje marzenie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:26, 25 lip 2011

Do góry
Pienna hortensja Limelight

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:24, 25 lip 2011

Do góry
Tojad o niebieskim kolorze niezmordowany, biały już skończył kwitnienie aktualne

Nasienniki tojadu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:23, 25 lip 2011

Do góry
A ja się dziś przejechałam samochodem w sprawach służbowych i przy okazji nabyłam 3 naparstnice

Wiesia nabyła dwie i jeszcze 6 lawendy.

Verbena bonariensis - werbena patagońska 18:49, 25 lip 2011

Do góry
Patagońską dostałam od Danusi,teraz wyglądają tak:

A hastatowe nasionka chętnie przyjmę- zapisuję się w kolejkę.
Nasadzenia przed domem 18:47, 25 lip 2011

Do góry
Miejsce przed domem jest do zagospodarowania, włącznie z małymi zaniedbanymi rabatami pod oknami.

Ogród jest wzdłuż ulicy czyli na lewo, patrząc na przód domu.

To jest rozrysowany plan miejsca przed domem

Marzą mi się rośliny, które będą ładne przez cały rok, bez okrywania na zimę. Nie potrzebuję przed domem drzewka bożonarodzeniowego, wolę coś co nie przytłoczy nas swoją wielkością.
Myślałam o tym, żeby na prawo od ścieżki prowadzącej prostopadle do schodów wejściowych zrobić niski murek, a za nim podwyższona rabatę z nasadzeniami.
Czy jest szansa na Waszą pomoc?
Ogród zmyślony 18:36, 25 lip 2011

Do góry
Monteverde-dziękuję
Nie Isiu, ja takich zdolności nie posiadam niestety
Jedyne co, to skleciłam szkic rabaty lawendowej, wkleję i poczekam, co na to powiecie. Danusia podrzuciła pomysł z kulami na pniu i mowiła, żeby zrobić remanent roślin i rysować po kolei, co jest, czego brakuje i co należy z czym zgrupować. To będzie prawdziwa, choć bardzo powolna rewolucja. Myśle,że sporo będzie o tym, jak przeorganizować swój ogród, żeby stał się ogrodem, a nie skupiskiem roślin.Mam nadzieję, że ta i kolejne lekcje nauczą mnie czegoś

tymczasem papier zniesie wszystko, więc zaczynam nieudolnie trochę szkicować, bo ręka już dawno zapomniała jak sie rysuje Na rabacie
-lawenda,
- czosnek olbrzymi,
-miskant morning light,
-kule naziemne(albo i nie)-bo i to coś za gęsto wygląda
- kule na pniu
- macierzanka na wypełnienie(jeśli będzie jeszcze co wypełniac)

Po środku rabaty nie można za bardzo wstawiać cennych roślin-bo śnieg by połamał

Idę na chwilę, bo mąż grzecznie w rękawiczkach już czeka i liczy doniczki
Sierpień 2011 18:24, 25 lip 2011

Do góry
Bea napisał(a)
Cieszę się, że powstał ten wątek i od razu korzystając z okazji chciałam zapytać jak rozmnożyć wrzośce? Czy jeszcze można?

Szkoda,że nie znam się na wrzoścach mam nadzieję ,że znajdzie się pomocna dłoń Ja się cieszę ,że wątek się przyda Pozdrawiam Pierwszego Gościa !
Rabata pod oknem 18:09, 25 lip 2011

Do góry
Beatko dobry pomysł, tylko jest jeden problem. Nie mogę wysunąć się zbyt do przodu, ponieważ akurat tam spada śnieg z dachu i wszystko będzie połamane. Zastanawiam się nad bokiem domu, tam nie ma zbyt wiele miejsca.Chyba że zostawię tam tylko takie kręte i wąskie przejście.
Sierpień 2011 18:09, 25 lip 2011

Do góry
Nie mam pomysłu na tytuł wątku,może pomożecie...?
Nieuchronnie zbliża się sierpień piękny miesiąc ,bardzo kwiecisty i owocny to również bardzo dobra pora do dzielenia ,ukorzeniania ,rozmnażania naszych roślin .Sztuka niby prosta ,a jednak ...Proponuję by na tym wątku dzielić się wiedzą na ten temat by uniknąć błędów .Nie wszystkie rośliny dają się ukorzeniać,nie wszystkie lubią podziały i liczę bardzo na opisy Waszych doświadczeń ponieważ sama zamierzam wziąć się za tego typu działania w ogrodzie.
Proszę o wymienianie roślin ,które można dzielić o tej porze to już bardzo duża wskazówka uważam dla nas Wszystkich
Ja może zacznę od piwonii one głównie w sierpniu tolerują przeprowadzki i podziały ,wcześniejsze zabiegi mogą roślinę zmarnować lub zahamować jej kwitnienie na kilkanaście nawet lat
Można ukorzeniać wszelkie iglaki ,osobiście robiłam to tylko raz w życiu ,ale się udało
Ogród zmyślony 17:41, 25 lip 2011

Do góry
Ach udał się, udał dziękuję
Moi Rodzice latali po domu i ogrodzie jak perszingi, zachwyceni wszystkim. Nie tłumaczyłam nawet jak to wszystko będzie docelowo wyglądać, oni widzieli już to w głowach, tak jak ja widzę. Po raz pierwszy poczułam,że Rodzice są z nas dumni-bezcenne uczucie, dodaje skrzydeł Chyba sama poczułam się dumna z tego co mamy.Zaczynam na nowo odkrywać smak życia.
Wczoraj było oficjalne "sześciolecie posiadania córki"

a dzisiaj rano mniej oficjalne ponowne "dmuchanie świeczek".

Teraz czeka mnie trochę pracy, bo mam na tarasie 250 przepięknych sadzonek żurawek i za moment idę je przesadzać w doniczki. Odpukać, ale jestem bardzo szczęśliwa.Niech lato trwa wiecznie!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:51, 25 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wczoraj także była wycieczka rowerowa, ale bez efektów

Przmierzyliśmy różne bezdroża, aż trafiłam na pustą łakę porośnietą niesamowicie: dzikie róże i pałka wodna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:39, 25 lip 2011

Do góry
Niedaleko mojej ulicy jeszcze w sobotę stał sobie dom. A tu w niedzielę proszę jaki widoczek
Zauważcie cóż za precyzja, koparka nie tknęła nawet jednego kwiatka Wszystko ocalało.

Będzie bajka... 16:38, 25 lip 2011

Do góry
Koleżanka wróciła z wakacji z Włoch (COMO) i oglądając zdjecia z wyprawy urzekły mnie dwa szczegółnie:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:37, 25 lip 2011

Do góry
Wczoraj także była wycieczka rowerowa, ale bez efektów

Przmierzyliśmy różne bezdroża, aż trafiłam na pustą łakę porośnietą niesamowicie: dzikie róże i pałka wodna

Mój mały raj na ziemi :) 16:35, 25 lip 2011

Do góry
Kot Alex

Nowe przyrosty klonu w jaskrawych kolorach

Hortensje
Mój mały raj na ziemi :) 16:34, 25 lip 2011

Do góry
Aniu, spóźniłam się z relacją, a więc będzie od tyłu, idziemy do Ciebie

Po drodze nie sposób nie zauważyć świetnych kompozycji

Leżaczek
Mój mały raj na ziemi :) 15:51, 25 lip 2011

Do góry

zobaczcie jaką mi dzisiaj niespodziankę zrobiła Danusia z Wiesią
przyszły z życzeniami i citronelkami!
jestem b.wzruszona !

jeszcze raz b.b.Wam dziękuję !!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:52, 25 lip 2011

Do góry
Patrzcie jacy oni maleńcy przy tych wielkich wiśniach stoją-jak elfiki!!!

Witam się grzecznie po imprezowym weekendzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies