Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzoza - Betula 12:49, 21 lip 2011

Do góry
Chciałam posadzić w ogrodzie brzozy w bliskim sąsiedztwie aby w przyszłości móc zawiesić hamak i aby trawa nie była tak mocno wystawiona na działanie słońca.
Przeraża mnie trochę rozmiar dorosłego drzewa. Czy są odmiany, które nie pędzą tak mocno w górę i nie rosną zbyt szeroko?
W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 12:36, 21 lip 2011

Do góry
A to irga "Major". Lubię ją, bo jest zimozielona i niska. Jakby co zastępuje trawnik gdzieś za domem.

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 12:33, 21 lip 2011

Do góry
Nawet więcej około 21. Ale nie wiem jak on w żwirku grubym. W drobnym nieźle się ma. Tylko wiosną trzeba czekać aż odbije. Ale wiesz, można tojeść rozesłaną "Aurea" posadzić, albo zimozieloną irgę np. "Major" żeby niskie zielone poduchy stworzyła.

Po lewej karmnik a po prawej tojeść Aurea

Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 11:29, 21 lip 2011

Do góry

Pozwoliłam sobie wkleić swoje zdjęcie dla zobrazowania problemu stromej skarpy lub rowu .dołem jest wyłożony bruk ,albo można specjalne kształtki odwadniające,a na kratownicach niskie byliny nie wymagające cięcia latem.Ładnie to wyglądało.Tu jest tylko fragment zrobiony z góry.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:22, 21 lip 2011

Do góry
Ciągle pada i pada, nic się nie da popracować w ogródku. Choć po wizycie w ogrodzie Danusi, Wiesi i Anuli chciałabym zmieniać i sadzić !
Połamana kanna i hortensje znalazły się w wazonikach. Chyba trzeba zająć się kiszeniem ogórków

Rajski ogród Ani 11:19, 21 lip 2011

Do góry
Jeżówka przyciąga motylki

i kosmos też

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 11:05, 21 lip 2011

Do góry
Jak mnie się taki sposób prowadzenia roślin podoba

Będzie bajka... 11:01, 21 lip 2011

Do góry
Mniej więcej naszkicowałam linię trawnika. w głowie mam po lewej stronie za domem, priorytetowo:

1. warzywnik
2. drzewka owocowe
3. drewutnię
4. kompostownik
5. mały plac z piasownicą.

Myślałam o szachownicy z drzewek owocowych i warzywnika, albo o długich pasach grządowych mam gdzieś projekt, ale muszę wygrzebać. Wiem że drzewka owocowe niskie na podkładkach mają płykie korzenie ale plusem jest, że można je gęsto sadzić, wiec nie wiem czy wziąc takie.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 11:00, 21 lip 2011

Do góry

Jest minimalistycznie, ascetycznie - i o to chodzi.

Między tymi wielkimi głazami potrzeba jakiegoś mchowatego czegoś (skalnice, karmnik ościsty, konwalnik - trawiaste). Rozumiem że żółty perukowiec (dobrze zauważyłam?) gra rolę główną?
Bo jeśli kiedyś będzie do wymiany, to w tych głazach mógłby być bonsai duży, albo klon palmowy.

Czerwony krzew bym cięła w płaski talerz-kulę zatopioną w gruncie, aby osiągnąć takie efekty

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 10:41, 21 lip 2011

Do góry
Jagna napisał(a)

Jaguś - to może być Twój maluszek Catawbiense grandiflorum

poznasz go po pomarańczowej plamce w gardzieli kwiatu - jak zakwitnie

ja też uchowałam się niedaleko Noteci

Już wiem jak rozkrzewiłam tego mojego Rh. Mi czubek zmarzł zima i odpadł....hahah przypomniało mi się, to napeweno był ten moment kiedy roślina postanowiła sie obronić i na wszelki wypadek wydać na świat dwa czubki

Czyli prawdę pisałaś - że nic mu nie zrobiłaś))

Sprawdź czy pozbył się tego grzybka /zobacz wątek rh/ - chyba to był grzybek - dziurka + plamka na niższym listku - aleeeee pewności nie mam. Sama musisz sprawdzić. Jest fatalna pogoda - będą atakowały grzybice. Raczej nie dawaj mu już żadnego nawozu z azotem.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 10:30, 21 lip 2011

Do góry
Teraz kolejna:

Było:

Jest:

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 10:18, 21 lip 2011

Do góry
Kochani
Miałam pracowity początek wakacji, przerabiałam rabaty, które projektowaliśmy zimą.
Teraz chciałabym pokazać wam efekt.
Formę zgapiłam od Agnieszki

Było:

Jest:

ogrodoweimpresjejolki 10:08, 21 lip 2011

Do góry
Haniu, musimy u mnie jak najszybciej się spotkać
Naradzimy się wtedy co z tą pogodą zrobić!
Mam nadzieję, że wybierzemy słoneczny dzień i tak to już zostanie
Czekam na wiadomość, czy Tobie pasowałby 30 lipca, bo wtedy roześlę wici o spotkaniu, może ktoś jeszcze zawita do mnie

Kwiaty w skrzynkach balkonowych wysmagane przez wiatry i zbesztane przez ulewne deszcze nie nadają sie do prezentowania na forum.Jedynie wrzośce na parapecie jeszcze względnie się trzymają

Będzie bajka... 10:06, 21 lip 2011

Do góry
Teraz patrzę, a pod domem nie dałoby się od tyłu garażu zrobić szerszej nawierzchni i tam ułożyć?
Widać wnękę. Jednak chyba nie bo tam jest wejście chyba do garażu od tyłu.

Będzie bajka... 10:04, 21 lip 2011

Do góry
Słuchajcie, ale też się wtrącę w sprawie drewutni
Po drewno chodzi się późną jesienią lub zimą, więc raczej powinna się znaleźć bliżej domu, tarasu przy garażu. Drzewo powinno być ładnie ułożone, wtedy będzie wręcz zdobiło pięknie, a zawsze można też wysłonić ekranem z roślin.

Pomyślmy jeszcze raz i podpowiedzmy coś ponownie. Może ktoś narysuje rozkład rabat? Linię trawnika?

Miniaturowy ogródek 09:57, 21 lip 2011

Do góry
Albo tak, z płytami z kamienia, poprzerastanymi trawą.

Róże w naszych ogrodach 09:55, 21 lip 2011

Do góry
Monika

Graham Thomas

Walztime

Kronenburg

The Fairy

Ingrid Bergman
Miniaturowy ogródek 09:52, 21 lip 2011

Do góry
Tak Gabik, ja też się przyłaczam do apelu o poszerzenie rabat z lewej przynajmniej. A w rogu np też lewym dodałabym okrągły pacyk wyżwirowany, żeby proporcje były lepsze no i więcej, luźniej dla roślin.

Rabatki są zbyt wąskie, ale ogródek zadbany brawo Bardzo ładnie. Masz szansę zostać ogrodniczką.

Coś takiego, a w trawniku też można dać drzewko np. Prunus "Umbraculifera" lub Prunus cerasifera "Nigra" na kiju szczepiona.

Cis popieram na kiju także, Narysuj sobie jakąś mapkę jak jest teraz z linią trawnika.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 09:32, 21 lip 2011

Do góry
Formowanie miłorzębów z wątku Mój ogródek

Co do miłorzębów, te odmianowe, karłowe to tylko formuj to, co wyrasta poza obrys i robi zamieszanie. Miłorząb ma tendencję do takiego nieregularnego rośnięcia, mój jednen zaczyna się także krzywić.

Nie da się podpowiedzieć, które gałązki bo to bardzo trudno jest. Rób to z wyczuciem, na rozgałęzieniach pędów.

Ginkgo biloba 'Troll'
Tutaj zrób proporcjonalny i równy kształt, albo coś na kształt bonsai, bo widać że nieregularnie rośnie.
Albo tę lewą gałązkę wyrównaj do tych prawych i prowadź na kulę.

Ginkgo biloba 'Tubifolia'
Ten, jak widać, ma tendencję do wypuszczania długich pędów, to chyba na zwisająco go trzeba prowadzić, skracać pędy, żeby się zagęszczały.

Ginkgo biloba 'Mariken'
Ten jest dziwny, bo ja mam kulkę na kiju. Twój jest chyba nie szczepiony. Wygląda na kolumnę.
I tak go chyba trzeba prowadzić.

Ginkgo biloba na ulicy
Ten zaczyna Ci się krzywić już. Przywiąż przewodnik do dłuższego bambusa (wymień kij na dużo dłuższy) i skracaj równo galązki z każdej strony. Uważaj, żeby nie uszkodzić przewodnika, bo potem będzie rósł nieładnie, pokrzywiony.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:22, 21 lip 2011

Do góry
Brak słońca nad Warszawą odbija się od razu na odbiorze ogrodu, ale mimo to podobało mi się.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies