u mnie w tym roku pomidory nie za bardzo ,bo póżno posadzone ,pierwsze zmarzły.Bez zarazy może dlatego ,że nie nawożę? podlewam raz na jakiś czas a porządnie i zawsze rano i nie moczę liści
Elu miłego wypoczynku życzę..jak wrócisz daj znać to wyslę paczuszkę
Aniu tez kiedyś nie za bardzo dostrzegałam co rośnie. Ot taki sobie rzut okiem.
Teraz chodzę i na każdą roślinę zaglądam. Ląka przetaczników przepiękna z żółtymi kolorami. Chyba zrobie sobie obraz już mówiłam eM aby mi zrobił taką dużą fotę.
Jadę jutro więc jestem przy pakowaniu. Najgorsza robota, aby czegoś nie zapomnieć wiesz jak to jest z naszymi dziećmi.
Aniu ja nie raz trafiam na takie niedorzeczności. Teraz ostatnio byłam w temacie jeżówek, każdy o wymiarach inaczej pisze.
Moje rudbekie wysiane miały mieć wysokość ok. 60 cm a mają ponad metr. Widzisz to wszytko zależy od ziemi.
Jeżeli chodzi o Koleus (ja nazywam kolorowa pokrzywa) różnych miejscach mam posadzone w cieniu i w słońcu i różnie rosną najlepiej te w dobrej ziemi.
Te z hostami mają dopiero popołudniu słońce.
U mnie z siewkami jest problem bo ja wszystko wiosną wyrywam a werbenę mogę nie rozpoznać. Musiałabym tak jak ty zimować w doniczce albo liczyć, że będzie łagodna zima.
Jest niesamowita i chcę ją mieć.
Ela Frombork jest bardzo klimatyczny, gdzie się nie odwrócisz jakaś baszta, stare kościoły oraz budynki. Uwielbiam takie klimaty.
Tak o taki efekt jak piszesz zabiegam. To pierwszy sezon gdy werbena u mnie przezimowała. Z każdym sezonem uczę się czegoś nowego.
Wam też życzę udanego wypoczynku. Buziaki :*
Werbena raz posiana w ogrodzie będzie w nim zawsze rosła.
Werbena się wysiewa i nasiona wschodzą wiosna. U mnie jest każdej wiosny zatrzęsienie. W zeszłym roku przesadziłam werbene do donicy i przechowywałam w zimnym pomieszczeniu.
Więc jednakowo rosła z siewkami jedyna różnica, że wyrosła bardzo gęsta. Ale śmiało można ją przechowywać w domu..
Nadmorskie miasteczka wszystkie ładne. Architektura wspaniała czerwone dachy z dachówki.
Aniu masz dużo werbeny on jednak najładniej wygląda jak jest jej dużo jest gęsta.
Ja w tym roku dużo siewek wyrzuciłam część dobrze rośnie a jakie wysokie.
Też jadę na urlop w poniedziałek wykanczam jeszcze co nie co aby po przyjeździe nie wejść w kierat.
Koniecznie musisz pryskać i zwalczyć mączniaka on żeruje na liściach opadłych później przez zimę bo pewnie nie wygrabiasz jest też na łodygach i wiosna przy najbliższej okazji znowu zaczyna wychodzić i osłabiać azalie.
Też kiedyś miałam.maczniaka, ale go wytepilam. Co nie oznacxa, że może przywędrować.
U mnie w tym roku problem z różami złapały niektóre czarna plamistość. I trzeba pryskać. Pogoda deszczowa i to powód.
Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce mają piękne jeżówki, ale nie napisałam się niech najpierw te co posadziłam urosną.
Dziękuję Elu za tyle miłych słów, u mnie też pełno komarów. Zapalam świece w altanie nawet w dzień, wtedy komary uciekają. Od świec dymnych na komary boli mnie głowa, ale te zwykłe mogą się palić.
W przyszłym roku raczej nie rzucę się na surfinie, zmarniały mi od deszczów mimo tego, że je chowałam do altany. Przez dużą ilość donic też robił się bałagan w altanie. Mam dość problematycznych roślin.
Pozdrawiam
Elu masz rację bo jakoś tak już machnęłam ręką na tego mączniaka na azaliach bo jest co roku a może trzeba by było pomyśleć co zrobić żeby go nie było.
Tylko Schneegold ma zdrowe liście reszta wygląda brzydko latem.
Muszę poszukać przepisu.
Dalie z ciemnymi listkami mam 2. Ciekawe i inne.Zawsze coś innego, nowego.
Kołnierzykową miałam 1.Ale nie wiem czy już kwitnie.
Elu, kolorowo to ja lubię.
Lilie kocham .Azjatki juz przekwitły i przeważanie teraz kwitną różne drzewiaste .A pachną z daleka cudnie
To twoje drzewiaste porosły wielkie. Może rożne. Ale też powyżej 1 m.
O to dobre wieści piszesz o trawie Memory.
Marzy mi się nad stawem. Może na drugi rok.
Najważniejsze to żyć w spokoju i zdrowiu.A pasja ogrodowa dodaje sił , energii i skrzydeł i radości
Dorotko pięknie wyglądasz jak dobrze ci z tym bukietem.
Wchodząc na twój wątek myślę co ty znowu wymysliłaś. Jak ja bym chciała mieć takie kompozycje kwiatowe, bukiety, wieńce.
Zagłądam na twój porządeczek w altanie u mnie to Sodoma i Gomoria ciągle bałagan teraz. Inna sprawa, że nie jesteśmy w stanie tam siedzieć ze względu na komary. Tak masz czysto u mnie to przechowalnia roślin.
Tyle lilii pięknych. Posadziłam w tym roku dosyć sporo lilii ale część mi coś zjadło jak wychodziły z ziemi. To samo miałam z daliami.
Też mam taką, posadziłam i inne, ale coś nie za bardzo wychodzą z ziemi takie mikre. Czerwone, różowe, białe wszystkie ładne na tle ciemnych liści.
Czekam na dalie kołnierzykowe. Też bardzo ładne
Aniu bardzo kolorowo u ciebie. Lilie piękne, u mnie trochę opóźnienia ale nie mam ich za dużo mają dużo pąków. Za to lillie drzewiastą mam już bardzo wyrośniętą ok. 1,5 metra. Ale jak zwykle będzie kwitła jak mnie nie będzie.
Jeszcze chciałam odnośnie trawy Memory bardzo szybko rośnie. Mam 2 sezon i bardzo urosła.
Mój eM mówi, że bedę żyła i żyła bo masz pasję ogrodową.