Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 09:26, 24 lip 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Koniecznie musisz pryskać i zwalczyć mączniaka on żeruje na liściach opadłych później przez zimę bo pewnie nie wygrabiasz jest też na łodygach i wiosna przy najbliższej okazji znowu zaczyna wychodzić i osłabiać azalie.
Też kiedyś miałam.maczniaka, ale go wytepilam. Co nie oznacxa, że może przywędrować.

U mnie w tym roku problem z różami złapały niektóre czarna plamistość. I trzeba pryskać. Pogoda deszczowa i to powód.

Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce mają piękne jeżówki, ale nie napisałam się niech najpierw te co posadziłam urosną.

Pozdrawiam

A możesz napisać jak go wytępiłaś? Ja znalazłam tylko żeby roztworem z mleka pryskać.
Nowa12 09:28, 24 lip 2020

Helen napisał(a)
U mnie werbena to najbardziej żelazna roślina, więc nic jej nie powinno być

Też takie założenie przyjęłam ale jak zaraz po posadzeniu w nowym miejscu główki im opadły to się trochę zdziwiłam .
Mocno podlałam i chyba się na razie zebrały.
KasiaLangier 14:11, 24 lip 2020

Ależ masz niesamowity wybór jeżówek i wszystkie "rasowe". U mnie rosną i robią co chcą, tylko te zwykłe. Szlachetne są albo zeżarte przez ślimaki, albo coś im nie pasuje Niestety mam niewiele słonecznych miejsc w ogrodzie, więc takie rarytasiki mogę tylko podziwiać u innych. Pozdrawiam
Nowa12 21:27, 24 lip 2020

KasiaLangier napisał(a)
Ależ masz niesamowity wybór jeżówek i wszystkie "rasowe". U mnie rosną i robią co chcą, tylko te zwykłe. Szlachetne są albo zeżarte przez ślimaki, albo coś im nie pasuje Niestety mam niewiele słonecznych miejsc w ogrodzie, więc takie rarytasiki mogę tylko podziwiać u innych. Pozdrawiam

Jeżówki do słońca to pewnie dlatego słabo w cieniu rosną. A propos rarytasów to widziałam dzisiaj pierwszy raz na żywo heliotropy po 65 złotych za sadzonkę. Czemu te rośliny są tak drogie?
Ewa777 13:19, 25 lip 2020

Nowa12 napisał(a)
Przesadziłam werbenę i stwierdzam, że z Limkami jej do twarzy. Liczę, że tym przesadzaniem jej nie zabiłam . Musiałam, żeby zrobić miejsce cisom, które dzisiaj posadziłam.

Udało się? Też mam werbeny, które się same wysiały, a widziałbym je w zupełnie innym miejscu - właśnie z hortensjami bukietowymi na tle tuj Też spróbuję je przesadzić. Dziś dobry dzień, bo dużo chmurek
Nowa12 20:05, 25 lip 2020

Ewa777 napisał(a)

Udało się? Też mam werbeny, które się same wysiały, a widziałbym je w zupełnie innym miejscu - właśnie z hortensjami bukietowymi na tle tuj Też spróbuję je przesadzić. Dziś dobry dzień, bo dużo chmurek

Wystarczyło solidnie podlać i wstały. Jak masz miejsce przy hortkach to się nawet nie zastanawiaj. To jest mega zestawienie.
Nowa12 20:45, 25 lip 2020

Hurra. Dzisiaj piękna pogoda. Posadziłam wreszcie biednego derenia, który od paru miesięcy wegetował w donicy. I poleniuchowałam .
Rabata skarpowa. Diva Fiore jak zawsze niefioletowa. Sesleria jesienna kwitnie.

Nowa12 21:17, 25 lip 2020

Pogoda jak malowana to i ogród lepiej wygląda .

Helen 21:19, 25 lip 2020

Kochana, Twój ogród zawsze dobrze wygląda
Nowa12 21:20, 25 lip 2020

Ciąg dalszy dolnej rabaty.