Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród kwiatowy

Ogród kwiatowy

violaskom 21:32, 22 lip 2020

Helen napisał(a)

A ten floks to nie jest early cerise? Kolor mi się wydaje bardzo podobny do mojego na str. 267. Wys. około 30 cm. U mnie do wydania, bo mi jakoś nie gra z resztą

Nie to nie on. Early cerise mam i jest niższy. Jak chcesz się go pozbyć to chętnie go przygarnę bo mam tylko 2 szt.
Helen 21:43, 22 lip 2020

violaskom napisał(a)

Nie to nie on. Early cerise mam i jest niższy. Jak chcesz się go pozbyć to chętnie go przygarnę bo mam tylko 2 szt.

Bardzo chętnie zapraszam
ElzbietaFranka 23:47, 22 lip 2020

violaskom napisał(a)

Wiolu pięknie lubie wpadać patrząc na tak ukwiecone rabaty. Może i ja się doczekam koloru zaczynam byliny kupować więc jest nadzieja.

Wszystko ładne

Pozdrawiam
Helen 05:09, 23 lip 2020

Viola, chciałam Ci napisać, że widziałam wczoraj w LM Swadzim floksy po 15,99 zł (jako byliny mix, zero identyfikacji). Jedne kwitły na fioletowo, drugie na różowo z kropką białego i były wysokie tak na oko 50-70 cm. Ale w doniczce tylko 4-5 pędów, więc wyglądały na "chude" sadzonki
Gosiek33 07:49, 23 lip 2020

violaskom napisał(a)
Na mojej doświadczalni zakwitł pierwszy raz Ipomopsis. Wysiany w ubiegłym roku i dopiero teraz pokazał na co go stać. Jest ogromny i mało fotogeniczny, ale mi się w naturze bardzo podoba.

To o te koperkowe liście pytałaś wiosną? Nie pamiętałaś co Ci wyrosło. Właśnie się dokształcam - to krótkowieczna bylina kwitnąca w drugim roku z palowym korzeniem. Bardzo mi się podoba, gdzie nasiona kupiłaś? Nie jest o nie łatwo. Wysiewałaś w domu?
antracyt 07:49, 23 lip 2020

Bardzo mi się floksy u innych podobają. U mnie nie bardzo chcą rosnąć i do tego nie potrafię ich odpowiednio z towarzystwem skomponować. Chyba się kiedyś do Ciebie na floksowe szkolenie wproszę
anabuko1 08:01, 23 lip 2020

violaskom napisał(a)

Chodzi o tego? Nie mam pojęcia NN. Chętnie bym go dokupiła, ale nie mam nazwy. Jest dość niski.

Pięknie, kolorowo na rabatach.
A ten floks śliczny. Jak będziesz znała już jego odmianę.
To daj znać.
z chęcią i ja takiego sprawiałabym sobie
violaskom 09:15, 23 lip 2020

Helen napisał(a)
Viola, chciałam Ci napisać, że widziałam wczoraj w LM Swadzim floksy po 15,99 zł (jako byliny mix, zero identyfikacji). Jedne kwitły na fioletowo, drugie na różowo z kropką białego i były wysokie tak na oko 50-70 cm. Ale w doniczce tylko 4-5 pędów, więc wyglądały na "chude" sadzonki

Byłam i widziałam je już ze dwa tygodnie temu. 16 zł za parę nieopisanych kikutów wydawało mi się za drogo i nie kupiłam. Ja te floksy potrzebuję na przyszły rok, więc mam jeszcze czas na decyzję. Znalazłam kontakt na szkółkę, gdzie będę mogła pojechać na pole i coś sobie wybrać. We wrześniu floksy powtarzają kwitnienie. A jak nie, to mam jeszcze wiosnę.
violaskom 09:18, 23 lip 2020

anabuko1 napisał(a)

Pięknie, kolorowo na rabatach.
A ten floks śliczny. Jak będziesz znała już jego odmianę.
To daj znać.
z chęcią i ja takiego sprawiałabym sobie

Aniu zawsze mogę Cię podratować sadzoneczką. Ale zdaję sobie sprawę, że lepiej kupić więcej sztuk i mieć od razu ładną kępkę, niż czekać aż sadzonka nabierze masy.
violaskom 09:25, 23 lip 2020

antracyt napisał(a)
Bardzo mi się floksy u innych podobają. U mnie nie bardzo chcą rosnąć i do tego nie potrafię ich odpowiednio z towarzystwem skomponować. Chyba się kiedyś do Ciebie na floksowe szkolenie wproszę

Zuza ja wprost rzucam się na wszystkie kolory floksów, bo nie ma lepszej byliny w ogrodzie. Tworzy zwartą, wyrównaną kępę, która pasuje do wszystkiego. I do tych spiczastych, kłosowych i innych kulistych kształtów. Kwitnie długo i jeszcze powtarza kwitnienie. Jest w różnych wysokościach. I jeszcze pachnie! Wpraszaj się kiedy masz ochotę!