Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:40, 17 cze 2011

Do góry
Witaj

Zielony Punkt - ogród Finki 21:31, 17 cze 2011

Do góry
anetawi napisał(a)
Widze, że na 4 zdjęciu masz trytomie , czy na dalszych to fioletowe to też ona?

nie, to Pierwiosnek kłosowy, Primula vialii. Kwitnie bardzo długo. I świetnie wygląda na cienistej i półcienistej rabacie.

Zielony Punkt - ogród Finki 21:25, 17 cze 2011

Do góry

Klaksusiowi dobrze na rozgrzanej starej studni...

Mój znak rozpoznawczy po wjeździe na dziedziniec podwórka to begonie posadzone w starych korytach z piaskowca. Koryta z chlewika.

Ta sama Begonia Solenia w kompozycji z Euphorbią 'Diamond Frost'

kotek śliczny też mam kota ,ale begonie boskie wręcz
Powojnik - Clematis 21:21, 17 cze 2011

Do góry
The President

Ogród na 300 metrach kwadratowych 21:21, 17 cze 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe słowa powitania.
Dziś pokażę jak zmieniała się jedna z moich rabatek bylinowych. Jest ona cały dzień w cieniu rzucanym przez domek (w stylu góralskim zresztą, ale to taka góralszczyzna rodem z prl-u).
Na początku posadziłam kilka fost i liliowce w miejscu, gdzie wydawało mi się, że jest trochę jaśniej. Hosty oczywiście dały sobie radę (nawet na przepuszczalnej słabej glebie). Gorzej z liliowcami, musiałam je przesadzić na słońce.
A w ich miejsce dosadzone zostały żurawki, też sobie dają świetnie radę. I co najważniejsze przy takich nasadzeniach odpada plewienie.

To zdjęcie chyba z pierwszego sezonu

A to zdjęcie sprzed tygodnia

Zielony Punkt - ogród Finki 21:21, 17 cze 2011

Do góry

witam wieczorkiem i ja patrzę na te iryski zdaję jakby roje motyli siadło
tulipanów tyle nie widziałam chyba masz najwięcej! śliczny ogród zadbany wypieszczony aż miło
U Kasi w ogrodzie ... 21:20, 17 cze 2011

Do góry
Wszystkiego najlepszego Kasiu!
Zielony Punkt - ogród Finki 21:16, 17 cze 2011

Do góry
a to część mojej "sezonówki"

Najbardziej cieszy biała surfinia z serii Conchita 'Grande White' o olbrzymich kwiatach. Gdy ją sadziłam wyglądała marnie, miała powybiegane pędy. Szybko się zagęściła, a po deszczu dużo szybciej się regeneruje niż pozostałe.

a to 'Priscilla' o pełnych żyłkowanych i mocno ładnie pachnących kwiatach.

Scevola - jedna z moich ulubionych roślin. W tym roku do misy posadziłam 4 niebieskie i 1 białą. Pod koniec lata studnia będzie zakryta przez Scevolę. Polecam bo nie lubią jej robale (mszyce, przędziorki i inne paskudztwa) oraz nie czepiają się choróbska. Do podłoża Bascote 6 miesieczny lub Osmocote Burza Kwiatów i więcej nic nie trzeba.

Klaksusiowi dobrze na rozgrzanej starej studni...

Mój znak rozpoznawczy po wjeździe na dziedziniec podwórka to begonie posadzone w starych korytach z piaskowca. Koryta z chlewika.

Ta sama Begonia Solenia w kompozycji z Euphorbią 'Diamond Frost'

i znów korytach tym razem Argyranthemum z serii Courtyard od. 'Citronelle' i 'Pacific Gold'

i jakaś pełna pelargonia

Agnieszkowy ogródek 21:16, 17 cze 2011

Do góry
Jest jeszcze mały drobiażdżek, z którego jestem bardzo zadowolona, chyba nawet dumna. Pamiętacie te smutne doniczki z wrzosami wykopanymi wiosną z nieudanego wrzosowiska? Bardzo się zastanawiałam co z nimi począć. Wyględne to one nie były, a wyrzucić było mi ich szkoda.
To te smętne roślinki:

Niesamowite jak rośliny odwdzięczają się za opiekę. Oczywiście zmiana warunków miała tu decydujące znaczenie (dużo słońca od rana do prawie zachodu i znacznie mniej wody).

Tak te same roślinki wyglądają dzisiaj:

Są zdrowe i (mam wrażenie) uśmiechnięte . Rosną pięknie. Przycięłam je, pogłaskałam, podsypałam nawozu i czekam na jesień. Wiecie dlaczego... .
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:06, 17 cze 2011

Do góry
Znowu trochę pozamęczam was zdjęciami. Bardzo lubię je robić
Znowu moja porcelanowa faworytka. Tym razem w innej odsłonie.

Ten widok zaczyna mi się podobać. Brakuje żywopłotów, krzewów i drzewek, ale przestaje przypominać żwirownię.

Rządek lawedny o zachodzie słońca.
Agnieszkowy ogródek 20:57, 17 cze 2011

Do góry
Kilka dni temu, w ramach rozrywki, zrobiłam dzieciom szałas w ogrodzie. Staram się wymyślać im takie różne formy zabawy, wprawiam się do wakacji :

Do wykonania użyłam kilku tyczek bambusowych i ścięte gałęzie z forsycji. Aha, no i trochę sznurka .
Dzieci natychmiast zrobiły sobie okienko, tajne wyjście z tyłu, poznosiły tam swoje skarby (szyszki, mchy i kamyczki) a na czubku powtykały flagi (każdy swoją ). Zabawa była na 102!!!
U Kasi w ogrodzie ... 20:56, 17 cze 2011

Do góry
Dziś Kasi urodziny, Kasiu wszystkiego co najlepsze, spełnienia marzeń wszelakich

Nasz mały świat 20:52, 17 cze 2011

Do góry
Kilka kolejnych różyczek zakwitło... Ponieważ są to małe roślinki, pokazuję tylko piękne kwiatki, a nie całe krzaczki.

Charles Austin

Fresia

Monica

New Dawn

Rosarium Uetersen

Scented Memory

Fisherman's Friend

i NN-ki

Zielony Punkt - ogród Finki 20:36, 17 cze 2011

Do góry
A to cienista rabatka. Rzadko cokolwiek tu robię. Chwasty tu prawie nie rosną.

i na koniec moja mała faworytka 'Pandora's Box'. Ma śliczne ciemnofioletowe kwiatuszki

Zielony Punkt - ogród Finki 20:28, 17 cze 2011

Do góry
helo, to ja... wracam powoli do ludzi...chociaż ciężko i słabo mi (dziś miałam temp. 35,9) powlokłam się niedawno na pół godzinki do ogrodu i trochę pocykałam. Nie wychodziłam z domu przez 4 dni i takie wielkie zmiany. Wszystko rośnie w oczach. Do tego trochę popadało -5mm- to mało ale zawsze coś.

Chciałam posiedziec trochę na ławce ale jeszcze za wcześnie. Jutro może hamak.

ogrodoweimpresjejolki 20:22, 17 cze 2011

Do góry
Danusza napisał(a)

naj...naj...

o to to jeju co to?

Hoja
W cieniu - zacieniona 20:10, 17 cze 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bogusiu i ode mnie kwiatki,wraz z podziękowaniem za miły czas z tobą w Meksyku i gdzie indziej,a przede wszystkim na forum.Dużo zdrowia!

Dziękuję za te osobiste miłe życzenia.
W cieniu - zacieniona 19:56, 17 cze 2011

Do góry
Bogusiu i ode mnie kwiatki,wraz z podziękowaniem za miły czas z tobą w Meksyku i gdzie indziej,a przede wszystkim na forum.Dużo zdrowia!

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:46, 17 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A pierwszą robótką dzisiaj było posadzenie anabelek. Tak było

Tak jest

Pozostaje tylko dosypanie kory i codzienne całowanie sposobem Bogdy co by dobrze rosły

mmmm miodzio
W cieniu - zacieniona 19:41, 17 cze 2011

Do góry
Danusza napisał(a)
o i masz 200 )to masz 2 kwiatki po jednym na setkę

Cudowne! Dziękuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies