Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zimowanie bukszpanów w donicach 17:55, 10 cze 2011

Do góry
I w takiej kondycji rośliny powinny być w sprzedaży na bieżąco. Widać wkład pracy aby uzyskać takie egzemplarze . Piękne okazy
Rajski ogród Ani 17:50, 10 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
widać, widać, jakie pustawo, ale nasadzaj, będzie czym oczy cieszyć)

Aniu moje środowe zakupy

Rajski ogród Ani 17:45, 10 cze 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Anna ,u Ciebie coraz więcej i więcej -kiedy odpoczywasz?

Bogusiu wczoraj wałśnie odpoczywałam cały dzień padało, a ja po pracy, po 15 z M wyjechaliśmy do Gdańska dosłownie na chwilę do córki i po syna na lotnisko całą drogę do aż za Pruszcz Gdański padało, a przed obwodnicą deszczu niet nie wiem czy dostałyście na wybrzeżu swoją dawkę wilgoci do domu wróciliśmy ok. 23 i nie miałam sił pojawiać się na forum
Dzisiaj zrobiłam obchód moich roślinek
zakwitła pierwsza lilia

Łubiny

zakwitły młode krzaczki lawendy

Coś mi zjada żółtą różyczkę

Raczkujący ogród Iwony 17:31, 10 cze 2011

Do góry
Coś takiego:

lub takiego:
Dwa czerwone dęby 17:15, 10 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pięknie z tym głazem i grajkiem, jak go "ubierzesz" w rośliny?

Moim zdaniem plastry są ok. Nie ma takiego sposobu, żeby się połamały, tak mi się wydaje.

Wstępne przymiarki do tej rabaty robiłam zimą , takie bazgrołki

na pewno będzie iglak i niższa choina kanadyjska Jeddeloh oraz kępa trawy przy samym kamieniu , dalej chyba tak jak na rysunku dwie duże plamy wrzośców dla kontrastu Golden Starlet i Vivellii
Raczkujący ogród Iwony 17:13, 10 cze 2011

Do góry

Oto 1 z 3 rabat, które zrobiłam. Nic wielkiego, ale mnie cieszy Jest trochę pusto, w rogu ma być 5 świerków serbskich, niestety w mojej okolicy nieosiągalnych. Pod murem jest śliwa wiśniowa, hosty, 5 hortensji Annabelle, pod samym murem bluszcz. Nie jestem pewna, dać tutaj te 2 kulki bukszpanu? I chyba pachysandra jako wypełnienie. Po lewej stronie są choina kanadyjska Jeddeloh, 3 hortensje Limelight, miskant Arabeque i będą jeszcze 3 tuje Smaragd. To początek, będę tam jeszcze coś dodawać, np żurawki, ale jak uda mi się coś zdobyć, będę polować

Danusiu, właśnie myślę nad tą rabatą. Chcę dodać coś zimozielonego. Na pewno dodam jeszcze 2 hortensje obok tej środkowej, żeby było gęściej. Przed nimi nie wiem co wyglądałoby lepiej, kilka kul z bukszpanu czy ekranik bukszpanowy a przed nim żurawki Obsidian. Natomiast z drugiej strony, przed Limelight wymyśliłam kilka kul bukszpanu przechodzących w kule z żółtej trzmieliny przed tujami (będą pod płotem za miskantem)
Proszę o radę 16:53, 10 cze 2011

Do góry
Zimowity mogą rosnąć w pachysandrze, albo niskich hostach, tak żeby było potem widać kwiaty.
A najlepiej gdzieś je wyekspediować pod drzewa, w kółka, tak jak w ogr, Bressingham, popatrz w galerii zdjęciowej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia

Między płytami można posadzić macierzanki, a płyty można otoczyć ekobordami lub niczym nie otaczać tylko te macierzanki mogą się nieregularnie rozchodzić w rabaty.

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 16:51, 10 cze 2011

Do góry
Oprysk zrobiony i mam nadzieję, że pomoże. Front domu jest już właściwie zaplanowany, zostały tylko do dopracowania szczegóły i oczywiście wprowadzenie planu w życie.Czytałam już w kilku wątkach, że Danusia odradza jodły i proponuje świerki więc może zamiast jodły (skoro są chyba z nimi jakieś problemy) dam w tym miejscu świerk serbski Pendula. Zastanawiam się czy lipiec będzie dobrym miesiącem na sadzenie, może lepiej poczekać do końca sierpnia? A do tego czasu skupić się na większym "problemie" czyli właściwej części ogrodu. Dwa pierwsze zdjęcia są wykonane z tarasu, trzecie z okna i jest to kontynuacja widoku Rzut całej działki jest na wcześniejszej stronie, zdaje się, że drugiej.

Jak widać wzdłuż płotu ciągnie się mała skarpa, która trochę robi mi zamieszania i problemu w doborze roślin
Tę niezbyt estetyczną ścianę chcę zasłonić jakimś pnączem a przed nim posadzić może hortensje lub inne krzewy, które zasłonią trochę ten kąt. Nie mogę sadzić tam drzew gdyż istnieje pewna szansa, że sąsiad ten domek zburzy ale kiedy to nie wiadomo.
Ogród w Alei Lipowej... 16:35, 10 cze 2011

Do góry
Wstawię jeszcze zdjęcie bez bazgrołów. Widok z przodu i z boku (tam są te szamba, które mogłabym obsadzić bluszczem lub trzmieliną)

Na ty ostatnim zdjęciu widać zbiorowisko moich roślinek pod domem, które są tu tylko tymczasowo, bo nie wiedziałam gdzie je wsadzić(żurawki, trzmielina i kostrzewa). Ja tak kupuję po parę sztuk, wsadzam, zbieram i zbieram itd...
Ogród w Alei Lipowej... 16:26, 10 cze 2011

Do góry
Coś tam nabazgroliłam w paincie, inspirując się pierwszym zdjęciem podanego przez Danusię linku.

szare i białe to kamyczki
brązowe kora
kule trzeba chyba zmniejszyć
jeszcze zrobiłam narożniki domu, na rysunku mi wyszły trochę za wysoko
Zimowanie bukszpanów w donicach 16:16, 10 cze 2011

Do góry
Pomimo ciągłych kosztów - nie potrafię zrezygnować z uprawy w donicach.

Zimowanie bukszpanów w donicach 16:08, 10 cze 2011

Do góry
Te małe kulki z lewej nie przetrwały zimy w donicach

Zmieniony kolor

Tutaj widać wyraźnie

Nowa dostawa kulek

PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 16:02, 10 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Ja to zrobiłbym tak : poszerzam rabatę na powiedzmy 4 metry , robię taras na jednej części ze schodkami do ogrodu a na drugiej skarpę która niech się zaczyna 30-40 cm wysokości. Podkładów ani innego drewna nie popieram. Ale płaskie kamienie łupkowe (bez spoinowania) .Nasadzenia wg. gustu .

Taras jest z drugiej strony.

Zimowanie bukszpanów w donicach 16:01, 10 cze 2011

Do góry
Bukszpany i cis zadołowane z donicami na zimę w gruncie - to jedyny sposób

Mały eden Ewy 16:01, 10 cze 2011

Do góry

Wiesiołek krzaczasty

Hosty

Zimowanie bukszpanów w donicach 15:59, 10 cze 2011

Do góry
Czas kupić nowe, albo na zimę zrobić im przeprowadzkę

Zimowanie bukszpanów w donicach 15:58, 10 cze 2011

Do góry
Na zimę zostały bez ochrony

Te dwa bukszpany w donicach zmieniają kolor na beżowy i robią się "papierowe" w dotyku.
To znak, że już nie odbiją i trzeba je wyrzucić

Zimowanie bukszpanów w donicach 15:53, 10 cze 2011

Do góry
Jak 20 lat uprawiam bukszpany, to nie ma sposobu na ich przezimowanie w donicach. Po prostu raz tylko mi nie zmarzły. A tak marzną co roku, chociaż donice mam ocieplone.

Te poniżej (zdjęcia zanim zrobiłam ogród) zakopywałam co roku do ziemi, donice były tymczasowe, więc nic im się nie stało
Ładne mogą popękać, albo zniszczyć się

Tylko kaczory mi zimują teraz,, ale donice w których rosną docelowo są murowane z cegły i w środku ocieplone styrodurem. Nie mają dna.

Wszystkie inne sposoby zimowania na zewnątrz zawiodły:

czyli:

- zimowanie w namiocie foliowym obłożone matami słomianymi (jedną zimę tylko przetrwały)

- stawianie na styropianie, okręcenie folią bąbelkową - i ozdobnymi matami - zawiodło

- włożenie w środku do donicy styropianu - zmarzły

- okręcenie donic matami słomianymi - nic nie dało

Jedynym sposobem jest wstawienie z donicami do chłodnego garażu lub zimnej szklarni
lub zakopanie z donicą do ziemi - tak udawało mi się przetrzymać przez lata kaczory i piramidy, zanim je wsadziłam. Zakopane były do połowy i obsypane wykopaną ziemią.
Poniżej rośliny wystawione z garażu w marcu.

Pozostałe bukszpany, które lubię mieć na zimę bez żadnych osłon, wymieniam co roku. Taki niestety mamy klimat
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:41, 10 cze 2011

Do góry
Byłam dziś po nawóz w moim sklepie ogrodniczym. Zerknęłam oczywiście na te doniczki. Zrobiłam zdjęcie takim fikuśnym, żeby było łatwiej porównać. (z doniczkami trudniej na zdjęciach bo są różnej wielkości i nie znamy wymiarów)
łódeczka taka - cena w sklepie 13,60 na allegro 15,00 + przesyłka

ptaki - mniejszy 4,10 większy chyba 8,90 a na allegro dwa za 15,00 + przesyłka

kule były dwie mniejsza za 31,20 większa 46,50

Cały rok w ogrodzie 14:50, 10 cze 2011

Do góry
Astrid Lindgren

Poulsen, Dania 1981r.;
Róża wielokwiatowa ,pokrój wyprostowany,pędy sztywne,pokryte kolcami,liście szarozielone, duże, błyszczące,kwiaty różowe, półpełne, średniej wielkości, ok. 10cm,zapach lekki, malinowy, kwitnie całe lato do późnej jesieni.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies