Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania z zielonego wzgórza :-) 15:25, 13 maj 2011

Do góry
Ania napisała
Jeszcze kilka fot okolicy mojego tarasu z prośbą o podpowiedź co by tu wykombinować z tą stroną od domu wzdłuż alejki w stronę altany, myślałam o zrobieniu nieregularnej rabaty która objęła by wszystkie 3 świerki ...

Interesuje mnie tak kratkownica na trawniku czy to nie baterie słoneczne przypadkiem ??
Mój kawałek raju 15:22, 13 maj 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

Widać, że lato wchodzi wielkimi krokami do naszych ogrodów...
powojnik sympatyczny ... i jaki duży... moje niestety do likwidacji poszły bo trup nieboszczyki były
Ania z zielonego wzgórza :-) 15:12, 13 maj 2011

Do góry
A to dla Was za życzliwość , chodź dopiero zaczynają kwitnąć tyle mają pozytywnej energii że dla wszystkich wystarczy posadziłam je w donicy przy domu, gdzie mój mąż zbyt zaszalał z kostką i próbuje rozweselić to betonowisko
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 14:20, 13 maj 2011

Do góry
Bardzo dziękuję za miłe powitanie Czytam, czytam i wiem, że wiem coraz mniej Mam nadzieję, że wspólnie coś wymodzimy.
Cały czas sprzątamy po budowie, więc panuje koszmarny nieład, ale zrobiłam parę poglądowych fotek.
Zdjęcie z tarasu, trawa próbuje się przebić, po lewej moje próby przygotowywania rabatek.

Widok z tarasu w stronę sąsiadki:

Widok z końca ogrodu, gdzie ma być kompostownik. No i widać niestety robotę kreta.

Widok w stronę drugiego sąsiada, jego tuje i część gospodarcza, która będzie lepiej widoczna na kolejnym zdjęciu. Trzeba to jakaś zasłonić.
Widok z boku, w oddali widać wiatę na drewno, przed nią jeszcze chcemy zrobić domek narzędziowy.

Na razie to wszystko prezentuję się marnie, ale mam nadzieję, że za jakiś czas będzie zachwycało.
Wiem, że klony palmowe są delikatne, ale uwielbiam klony wszelakie, będę się starała aby przetrwały.
Na razie nie mam trawnika do przycinania kantów, ale widziałam na zdjęciach, a na żurawki zachorowałam gdy oglądałam je na Wiosennej Wystawie Ogrodnictwa.
Agnieszkowy ogródek 13:41, 13 maj 2011

Do góry
Cały ogród taki jakiś senny...
Kwiatki truskawek pochowały się pod liście, jak pod parasol:

A niektórym deszcz się chyba spodobał. Wcale nie były nim zmartwione, wręcz odwrotnie:

Agnieszkowy ogródek 13:38, 13 maj 2011

Do góry
To też taki mały śpiący na warcie rycerzyk
Agnieszkowy ogródek 13:36, 13 maj 2011

Do góry
Coś tam jednak udało się cyknąć :

Niektóre kwiaty aż się kłaniały po deszczu...

A inne stały dumnie na baczność...

Jeszcze inne pilnie się rozglądały, żeby dojrzeć jakiś najmniejszy nawet promyk słońca....

A niektóre zwiesiły główkę i udawały, że śpią przy takiej nędznej pogodzie...

Ogród zmyślony 13:32, 13 maj 2011

Do góry
z tyłu w kąciku przeznaczonym na rh i azalie zakwitł w końcu róż

na rabacie południowej dalej niezmordowane tulipany-bratają się teraz z czosnkiem

a to juz zapowiedz koloru na wczesne lato, jako dodatek dla wzmocnienia rozbielonych błękitnoniebieskich kwiatów-mocny buraczkowo-bordowy akcent.niech no się tylko rozrośnie Będzie pasował do czerwonych berberysów i pęcherznicowego diabełka
Ogród zmyślony 13:26, 13 maj 2011

Do góry
Czesc Martek, wpadaj ile chcesz
No chyba mój mózg wolniej jednak koduje zmiany, niż je robię.Sama nie nadążam czasem. Teraz juz zmiany będę wolniejsze, a tegoroczne nasadzenia będą widoczne dopiero w przyszłym roku, jak byliny się rozrosną. Tymczasem znalazłam wczoraj godzinę czasu i podłubałam przy skalniaku.Jeszcze azalię muszę z niego przesadzić na tyły działki i wsadzić z 5 jałowczyków kolumnowych i ciupkę kwiatów letnich

obok coniki na skalniak doszły skalnice-tym razem prawie białe. Podobają mi się nędzniochy jak kwitną.

z na drugim poboczu sklaniaka jest rozbielenie zawilcami, lebiodką i tiarrelką białą+niebieskości dąbrówki o ciemnych liściach

posadziłam żagwin-ale jakieś kolory poplątane ma.Nakazałam mu rosnąć takim meandrem

Tymczasem przed domem tulipany z blue arrowem

Agnieszkowy ogródek 12:52, 13 maj 2011

Do góry
Na tarasie będą donice drewniane, a z przodu te pseudo-terakota , żeby nie było miszmaszu .

Goździki, kiedy się rozwiną, będą piękne... Mają całe mnóstwo pąków... .
Agnieszkowy ogródek 12:50, 13 maj 2011

Do góry
Co do roślinek w ślimaczku, to jeszcze się nie zdecydowałam. Wybór padnie chyba jednak na goździczki, takie miniaturki. Byłam wczoraj w okolicznych szklarniach, gdzie zawsze kupuję kwiaty na taras. Kupiłam dużo roślin, choć jak się okazuje, wybór białych kwiatów nie był aż tak duży jak się spodziewałam. I nie dziwię się, bo biały kolor kwiatów nie jest tak bardzo "chodliwy". Bardziej popularne są jaskrawe róże i purpury. Ja jednak w tym roku, ze względu na Komunię córki, zdecydowałam się na kolor biały. Nie było to łatwe, ale coś tam się jednak znalazło . A w przyszłym roku też wybiorę coś jaskrawego (były piękne purpurowe pelargonie...).

Nie zrobiłam niestety zdjęć ze skrzynkami w bagażniku, jak to zwykli robić wszyscy po zakupach ogrodniczych . Pojechałam wieczorem i bardzo zależało mi na tym, aby powsadzać jeszcze rośliny do donic, bo zapowiadali burze i w ogóle opady.

Tak więc w efekcie udało mi się prawie wszystkie roślinki wsadzić (prawie, bo dwie drewniane donice mi umknęły ).

Mój 4 arowy azyl... 12:27, 13 maj 2011

Do góry
A oto cały zestaw, piękny!

Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 12:13, 13 maj 2011

Do góry
moja (od niedawna) kalina Viburnum plicatum "Mariesii" w formie piennej

Hiacyncik hiszpański - Endymion hispanicus 12:03, 13 maj 2011

Do góry
dostałam od koleżanki, ale nie wiedziałam co.......gdy już zamierały liście... i teraz wszystko jasne: oto mój hiacyncik hiszpański

Biszkopt z rabarbarem 11:28, 13 maj 2011

Do góry
Danusiu, nigdy do biszkoptu nie daję proszku do pieczenia. Dobrze ukręcony kogel-mogel i piana robią swoje. To najprostszy, stosowany w mojej rodzinie od lat przepis na biszkopt, zawsze udany!!!
Wypróbuj, sama się przekonasz!
Wczoraj nie pokazałam na przekroju, bo był jeszcze gorący.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:50, 13 maj 2011

Do góry
Mam w głowie kilka pomysłów, ale nie jestem pewna czy dobre wiec powoli w miarę wolnego czasu bedę wrzucała kolejne.

na ścianę chciałabym puścić winorośl i przedłużyć taras bo planujemy kupić komplet na 6 osób , a teraz na pewno jest za mało miejsca
Ogródek Hanusi po zimie 09:26, 13 maj 2011

Do góry
,,Kosowo"dziś ode mnie odpoczywa.Ale dla moich roślinek,też dobrze.wysadzone aksamitki,może nabiorą turgoru,a astrom i kalarepkom też woda się przyda.Cynie tez wolą jak im po wyjściu z z mnożarki, trochę znośniejsze powietrze.
Dziś pucowanie mieszkania- ostatnio coś bardzo szybko kurz na meblach siada.
Bukiet bzowy na stoliku już jest!
Zrobię błysk i będzie dobrze.

Wczorajsze chmury wieczorne przyniosły nocą sporo wody.
Cały rok w ogrodzie 09:15, 13 maj 2011

Do góry
Siewka nn

Irmelies

Hot shot variegata
Dwa światy 09:03, 13 maj 2011

Do góry
sosny kosodrzewiny:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:56, 13 maj 2011

Do góry
czy ktoś bardziej doświadczony moglby mi podpowiedzieć czy ta rabata jest ok? głównie chodzi mi czy nie zadużo tam roślin, czy będą współgrały?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies