Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 20:23, 19 maj 2020

Do góry
Aniu dziękuję też się ciesze, a najbardziej dziadek.

Dzisiaj trochę chodziłam tamaryszki kwitną pełna parą a jest ich mnóstwo.

Aleja jarzabow szwedzkich

W środku między budynkami placyk z łączka

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:18, 19 maj 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anusiu pięknie wypielęgnowany. Ani jednego ździebełko chwastu.
A co ty skrzynkę sprawiła na pakiet wyborczy?

Pozdrawiam

Ela chwaściory mają się dobrze na rabacie przy warzywniku. Fakt tę najwieksza przerobiłam tuż przed deszczem.

Ha ha skrzynki nie miałam przez pięć lat. Listonosz mnie nękał za każdym razem. Można powiedzieć, że na pakiet wyborczy Jestem za tradycyjnym głosowaniem.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:13, 19 maj 2020

Do góry
Anusiu pięknie wypielęgnowany. Ani jednego ździebełko chwastu.
A co ty skrzynkę sprawiła na pakiet wyborczy?

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:08, 19 maj 2020

Do góry
Witam Iza

Przeglądam wątek masz dużo rozmaitości. Owce bardzo piękne a jakie fotogeniczne jak modelki się ustawiają do fotek.
Sarenka młoda jak się mieszka na wsi to trzeba uważać bo w trawie można różne zwierzaki.kiedys nie było kombajnów były zwykle maszyny kosiarki zwierzęta ginęły szczególnie zające

Masz orliki i to sporo bardzo mi się podobają. Dostałam nasiona od Sylwii w zeszłym roku kwitły,ale kwiaty małe ciekawe jakie będą w tym roku.
Twoje widać, że większe.

U nas pogoda nie za bardzo chłodny wiatr i bez słońca

Pozdrawiam
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 19:55, 19 maj 2020

Do góry
Buczki ładne też je bardzo lubię mam ich kilka. Moje każdej wiosny są cięte koncowki młodych przyrostów aby zgęstniała.
Moje nie są w żywopłocie rosną jako solitery.
Na niektórych mam jeszcze sporo zeszłorocznych suchych liści.

Świdnica piękny rejon Polski

Pozdrawiam

Pamiętajcie o ogrodach 19:39, 19 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Irenko siewek nie mam wogóle, nie tylko kuklikowych ale innych też. U mnie się nic nie wysiewa, no oprócz orlików.

Kasiu kwitły w pierwszym roku bo kupowałem w szkólce już kwitnące. W tym roku na cztery jeden coś niedomaga (na razie ma tylko jeden kwiatek).

Wg zdjęć z zeszłego roku gdzieś w okolicy lipca.
Owsicy nie mam raczej kostrzewę też takiego koloru ale teraz coś mi brązowieje.

gaura (dzisiejszy zakup)

kokoryczka ( a ta ma już rok)

Gaura różowa piękna,ale biała piękniejsza. Też myślałam kiedyś odwrotnie.
Biala jest dużo większa wyzsza. Moja dopiero z ziemi wychodzi zresztą wiele bylin tak u mnie ma. Wiosna u nas chłodna widzę w tv że na południu piękna pogoda u nas zimny wiatr i pochmurno.
Piękne zadbane rabatki. Tamaryszki o tej porze przepiękne i pachnące. Mam francuskiego kwitnie pozniej.

Poprzycinal te derenie szkoda aby rosły wysoko niech gęstnieją.

Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 00:51, 19 maj 2020

Do góry
Ten Buczek akurat tak ma - zwisa. Jest to piękne duże drzewo. Aby się zagęścił przycinam go każdego roku. Miewa czasem mszyce mojego już pryskalam zwijają się liście.
Małgosiu nic dodać nic ująć ładnie jest.
Zajrzyj do mnie na przedostatnia stronę.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:41, 19 maj 2020

Do góry
Jeszcze trochę fotek z niedzieli

Z prawej spacer dzisiaj las kabacki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:34, 18 maj 2020

Do góry
Ja też w niedzielę dopiero siałam nasiona dalii, cynii i jeszcze innych.
Zimno, chłodno jak cholera to jak to ma wszystko wschodzić.
Deszczu też nie ma. Kopałam dołki pod drzewka to tylko wilgoc lekka.
Trawnik nawadniam, konieczność bo nawóz rozsiany.
Jedynie długo u mnie kwitną tulipany bo jest chłodno na szczęście nie było u nas przymrożków i mam nadzieję, że już nie będzie.
Masz fajne miejsce na (szklarenka) na rozsady i inne. Ja to wszystkie rośliny przechowuje w altanie. Też posadziłam 20 donic pomidorów. Czekam na paczkę z tunelem i potem z donicami wsadzę do ziemi.
Najgorsze to pielenie. Ale jak już czysto to satysfakcja murowana.
Ptasi gaj 23:07, 18 maj 2020

Do góry
Podobny do synowej ona ma ciemne kręcone włosy (afro), a on blondas.

Bardzo spokojny i uśmiechnięty. Dopiero mu zęby wychodzą. Zabawki go nie interesują tylko garnki, lopatki drewniane, paski, kable, pudełka tekturowe więc tłucze w nie i patrzy jaka jest reakcja bijemy mu brawo to się śmieje. No cóż teraz dzieci są inne rodzą się z telefonami.
Ptasi gaj 22:02, 18 maj 2020

Do góry
Chcę Wam pokazać mojego wnuka po jedzeniu ma 10,5 m-ca

Ela

Najpiękniejszy kwiatek w ogrodzie
Czy podobny do babci ?
Anna i Ogród 21:46, 18 maj 2020

Do góry
Jeszcze raz bo zajrzałam w kilka strony. Aniu masz duże pomidory tylko bardzo się wyciągnęły. chyba za wcześnie posiałaś i wyrosły. Mam 20 szt "faworyt" polecone posadziłam do donic. W tym tygodniu ma być przesyłka z tunelem 2.20 na 4,5 m. Będę wsadzała donice do ziemi. Tulusi - ma tak posadzone.
Zresztą kiedyś tak miałam na balkonie posadzone w donicach i bardzo dobrze obrodziły.
A co robisz aby zaraza ich nie dopadła? Ja mam zamiar przed wsadzeniem do tunelu spryskać miedzianem lub jakimś innym srodkiem ekologicznym muszę się rozpoznać. Jedni drucik miedziany do łodygi wkuwają 10 cm od ziemi. Taka zabawa z tymi pomidorami pewnie gra nie warto świeczki, ale człowiek sobie zawsze jakąś beznadziejną robote wynajdzie.
Jeszcze trzeba posiaś jakieś rośliny (bazylię) aby robactwo nie dopadło.

Odnośnie konwalii widzę, ze masz jakieś drzewo czy to nie czereśnie tam możesz posadzić.

Masz rację. Za wcześnie wsiałam pomidory. Do tej pory siałam późno i zawsze zazdrościłam jak inni już zbierali a u mnie dopiero kwitły więc w tym roku tak się stało . Myślę że 2 tygodnie później będzie okej.

Jeśli chodzi o choroby to przed wysianiem moczę nasiona w herbacie rumiankowej. 2 saszetki na szklankę. Czas moczenia od kilku godzin do kilku dni. Zależy jak mi się chce czekać.

No i oczywiście spróbuję w tym roku tych miedzianych drucików. Nigdy mi nie chorowały (prócz przypalenia słońcem) ale wolę dmuchać na zimne. Myślę że dużo daje to moczenie i późniejsze podlewanie rumiankiem.

Pod czereśnią nie wsadzę konwalii bo owocówki rosną w trawniku. Znajdę coś innego.
Ptasi gaj 21:02, 18 maj 2020

Do góry
Chcę Wam pokazać mojego wnuka po jedzeniu ma 10,5 m-ca

Anna i Ogród 20:59, 18 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Tylko że posadzone w donicy pewnie trzeba schować na zimę.

Ania nie zakop w ziemię nic im nie będzie. To klącze nie do zdarcia jak chwast. Kupiłaś drzewo masz donicę i wsadź.
Anna i Ogród 20:58, 18 maj 2020

Do góry
Jeszcze raz bo zajrzałam w kilka strony. Aniu masz duże pomidory tylko bardzo się wyciągnęły. chyba za wcześnie posiałaś i wyrosły. Mam 20 szt "faworyt" polecone posadziłam do donic. W tym tygodniu ma być przesyłka z tunelem 2.20 na 4,5 m. Będę wsadzała donice do ziemi. Tulusi - ma tak posadzone.
Zresztą kiedyś tak miałam na balkonie posadzone w donicach i bardzo dobrze obrodziły.
A co robisz aby zaraza ich nie dopadła? Ja mam zamiar przed wsadzeniem do tunelu spryskać miedzianem lub jakimś innym srodkiem ekologicznym muszę się rozpoznać. Jedni drucik miedziany do łodygi wkuwają 10 cm od ziemi. Taka zabawa z tymi pomidorami pewnie gra nie warto świeczki, ale człowiek sobie zawsze jakąś beznadziejną robote wynajdzie.
Jeszcze trzeba posiaś jakieś rośliny (bazylię) aby robactwo nie dopadło.

Odnośnie konwalii widzę, ze masz jakieś drzewo czy to nie czereśnie tam możesz posadzić.
Anna i Ogród 20:52, 18 maj 2020

Do góry
Aniu konwalia może rosnąć w półcieniu u mnie tak rośnie.
Posadź gdzieś w kącie ogrodu możesz nawet jak masz w większej donicy po drzewach (starej miednicy) tak aby się nie rozrastała. Nawet kilka donic.

Tylko że posadzone w donicy pewnie trzeba schować na zimę.
Anna i Ogród 20:28, 18 maj 2020

Do góry
Aniu konwalia może rosnąć w półcieniu u mnie tak rośnie.
Posadź gdzieś w kącie ogrodu możesz nawet jak masz w większej donicy po drzewach (starej miednicy) tak aby się nie rozrastała. Nawet kilka donic.
Ptasi gaj 09:50, 18 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
A konwalie. Masz z nimi problem? Nie rozłazi się za bardzo albo rozsiewa?
Bo różne opinie już czytałam.
Np.że potrafią zagłuszyć inne rośliny.

Aniu kupiłam zaledwie dwie małe doniczki posadziłam pod drzewem. Kilka razy w czasie koszenia za każdym razem zostały ścięte. Trzeba było przesadzic. Przesadziłam w miejsce cieniste gdzie nikomu nie wadzą i się pięknie rozrastają. To prawda kłącza kazdego roku się rozrastaja rosna płytko więc można je zablokować ale u mnie nie ma takiej potrzeby.
Trzeba je posadzić w jakimś kącie ogrodu i tyle.

Na drugiej focie rosną pod tujami na nasypie

Ptasi gaj 23:58, 17 maj 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu pracy przy oczku nie zazdroszczę.
Ten niebieski powojnik śliczny i ogórecznik ci już kwitnie.
Łanów niezapominajek na łąkach nie pamiętam, ale jaskry pomieszane z firletką już tak. Jaskry właśnie zaczynają, a firletki jeszcze w pąkach. Niezapominajki strasznie nierówno kwitną u mnie w tym roku. Jedne już po inne w trakcie, a jeszcze inne dopiero wybijają w pąki kwiatowe.
Dobrze, że mróz oszczędził bzy u ciebie - niech pachną.

W zeszłym roku zasiałam jakaś mieszankę kwiatów w niebieskim kolorze. Był też ogórecznik. Przyszedł grad rośliny wytrzepalo i usunęłam wszystko zostalo kilka ogorecznikow. Zima u nas niemrawa prawie wiosna więc były zielone całą zimę. Kilka byli skrytych pod jałowcem na początku kwietnia przesadziłam i jak widzisz kwitną.
W 2018 zasiałam łączkę też coś źle poszło i zlikwidowałam. Tej wiosny wzeszło jakieś zielsko wg mnie patrzę wczoraj a to prawdopodobnie jakieś mąki. Ok
Jestem bardzo ciekawa co to rosnie

Sporo mam na działce różnych roślin których nie wysiewalam a rosną. Ptaki roznoszą nasiona. Bardzo chciałam mieć na działce czarny bez więc kupiłam w drodze się połamał więc go składałam teraz mam 7 szt w różnych miejscach.

Powojnik tak ładny ma bardzo intensywny kolor niebieski zresztą bardzo lubię niebieski kolor.
Niezapominajka dziko rosna na podmokłych terenach. Z dzieciństwa właśnie pamiętam przy rzekach kiedyś rzeki wylewały nie to co teraz łany niezapominajek, kaczeńców firletki jaskry sity.

Też dużo zaglądam, ale jak widzisz nie wpisuje się jednozdanowo. Przeglądam wątek i potem się wpisuje czas ucieka osie nie wpisuje.
Ptasi gaj 23:36, 17 maj 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Elu ślicznie u Ciebie ,niezapominajki świecą kolorem , klon piękny ,wszystko takie zadbane

Jestem u Ciebie na bieżącą ,choć nie zawsze się wpisuję
U nas wczoraj była piękna pogoda dziś od rana też pięknie
Pozdrawiam

A u nas bez deszczu, ale nie za bardzo cieplo to przez ten wiatr chłodny i porywisty. Jest sucho.
Oj Bożenka mam jeszcze trochę do zrobieniA znowu trzeba pielic. Jak dobrze wypielone to już później nie pielę. Mam działkę wśród pól i łąk więc jak zaczyna pylić to wiosna mam dużo mlecza,wyki, nasiona brzóz i różne jakieś trawy wypielone to mam spokoj.
Przeraża mnie moje żwirowisko w tym roku rozsiala się roślina kwitnie na ugorach na biało bardzo delikatna. Bardzo źle to wyglada.

Dzisiaj zasiałam jednoroczne najwięcej cynii , maciejka, aksamitka, Dalia kołnierzyków a i wiele innych.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies