Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród u stóp klasztoru 18:34, 19 lis 2010

Do góry
Opuncje można sadzonkować odrywając człony (jak to nazywam "łopaty"). Lubią przepuszczalne stanowisko, na zimę szybkę nad sobą. Alina pewnie napisze co z nimi robi i pokaże jak teraz się pomarszczyły?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 18:31, 19 lis 2010

Do góry
Emilu, ten sekator tnie tak grube gałęzie, jakie jesteś w stanie mu wsunąć w paszczę. Tylko dosuń do końca i dopiero naciskaj. Cięcie w pół może wyszczerbić, ja tak miałam. Uwielbiam nimi ciąć. A u Ciebie chyba te okolice za płotem trzęsą się ze strachu?
Tyno nic nie stoi na przeszkodzie, szykuj się na następny konkurs. Na pewno bedzie.
Sosnowo 18:27, 19 lis 2010

Do góry
Ja lubię strokrotki w ogrodzie, ale nie swoim, nie dałabym rady.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:25, 19 lis 2010

Do góry

Kolekcja karmników dla ptaków, dowiedziałam się od Mai, że dobre są z logo w kształcie motyla. Widac je poniżej na jednym daszku.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:20, 19 lis 2010

Do góry

Maja w telewizorze leciała 3 sekundy później

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:15, 19 lis 2010

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:07, 19 lis 2010

Do góry
Tak, pisałam o tym na naszej stronie na Facebooku. Dla zalogowanych podaję linka z galerią zdjęć

A dla nieobecnych na FB troszkę zdjęć tutaj

Ogródek Goniak 23:23, 18 lis 2010

Do góry
Świetny pomysł z tymi płaskimi kamieniami. No i rozchodnik biały mnie zadziwił.
Ogród z wodospadem 23:21, 18 lis 2010

Do góry
Formuje sie je "od małego". Moje powstały z Taxus baccata. Musi być pokrój "choinki".
Ogródek Goniak 21:08, 18 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Przeważnie małe roślinki giną w otoczeniu kory. A u Ciebie zadbane i wypasione. To prawdziwe gwiazdy. Tylko czy nie myślałaś, żeby dać je w grupach, chociaż po kilka sztuk?

Kiedy je sadziłam to nie myślałam w ten sposób, teraz w większości roślinki same się rozrosły tworząc kolorowe plamy.
Dla przykładu rozchodnik biały zadarnił spory placyk wokół cyprysika.

Uploaded with ImageShack.us

Mini skalniaczek pod katalpą, która ma mi zapewnic trochę cienia, w przyszłosci oczywiście.

Uploaded with ImageShack.us
Ogród z wodospadem 20:14, 18 lis 2010

Do góry
Nie, teraz już nie pryskam, tak gdzieś do końca września. No i nie może wtedy padać.
Ogródek Goniak 20:12, 18 lis 2010

Do góry
Przeważnie małe roślinki giną w otoczeniu kory. A u Ciebie zadbane i wypasione. To prawdziwe gwiazdy. Tylko czy nie myślałaś, żeby dać je w grupach, chociaż po kilka sztuk?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:10, 18 lis 2010

Do góry
Izo, zaglądaj jak najczęściej i pisz. dziękuję za odwiedziny.
Klon palmowy - Acer palmatum 20:09, 18 lis 2010

Do góry
Tak, różanecznika trzeba stamtąd zabrać. To za duża roślina i tylko jedna..
Można na jasnym kamieniu posadzić łukiem żółtą żurawkę (Około 15 szt), a na ciemnym np. trzmielinę białą "Harleguin" albo hosty białe, ale one zginą na zimę. O, jeszcze Carex który wcześniej proponowałam. Chodzi o to, żeby wybrac tylko dwa gatunki.

Zaraz Ci pokażę tylko na innym przykładzie. Tu rośnie bonsai z cisa.

To styl nowoczesny, ale chodzi mi żebyś złapała klimat nasadzeń.
Ogród z wodospadem 19:27, 18 lis 2010

Do góry
SylwiaStanaszek napisał(a)
Wielkością to moim bukszpanom daleko do Pani, natomiast wydaje mi się że może to być grzyb , brązowe aż do ciemnego brązu listki opadające ogołociły dwa bukszpany. Pozostałej trójce trochę listków zostało. Rozumiem , że oprysk należy dokonać wczesną wiosną?

Ja opryskuję dosłownie co dwa tygodnie, bo mam takie zagęszczenie, że strach i do tego duże, więc muszę dbać, żeby mi się nie posypały.
Ogród z wodospadem 18:48, 18 lis 2010

Do góry
Dobrze. U mnie też chorowały, dostały jakby wodnistych plam i posypały im się liście. Oprysk i podlanie pomogło. Odbudowują się. Mokry rok dla bukszpanów jest niebezpieczny.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 16:54, 18 lis 2010

Do góry
Proste linie wytyczamy sznurkiem, potem kładziemy deskę, albo listwę i tniemy naciskając stópką, wyjmujemy, przesuwamy w sposób ciągły aby nie powstały ząbki. Jak powstaną, to potem można poprawić. Potem pazurki z dziobem a nie drucikamii uderzamy od strony kanta w stronę rabaty, aby ziemia nie ubrudziła nam trawnika i wyrywamy darń. Powstaje zagłębienie i ostra krawędź. I o to chodzi. Jeśli jesteś praworęczna, przesuwamy się do tyłu, a cięcie od lewej do prawej. Przećwicz w gorszym miejscu. Można i szpadlem , ale ostrym i żeby nie zniszczyć roboty. Tu precyzja i wyczucie jest ważne.

Potem pazurkami można nieco zruszyć i posypać kory, albo nagarnąć z rabaty, jak starcza. Chyba muszę zrobić o tym artykuł.

Założyłam specjalny wątek o tym i tutaj jest szczegółowa instrukcja cięcia brzegów trawnika
Troszkę dalej jest to pokazane.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 13:48, 18 lis 2010

Do góry
Ten Małgosi to marka znana u nas i jest dostępna. Wadą jest łamanie się trzonka, taki przetestowałam i trzonek jest zbyt długi.

Pokażę jeszcze takim robiliśmy w pracy. Ale także wadą jest to, że ostrze jest oddzielnie i jeden nam się złamał już.
Poza tym jest bardzo drogi, trzonek sam kosztował koło 130 zł i do tego końcówka.

To mi się podoba u Anglików, że rabaty mają tak pięknie podocinane, na rabatach puch z kompostu, róże rosną jak szalone.

Zobaczcie jaki jest stylowy. Teraz mam taki.

Ogród z wodospadem 13:36, 18 lis 2010

Do góry
U mnie bukszpany też się pochorowały. Opisałam je na tej stronie. Czy Twoje podobnie wyglądają?

Może pomóc opryskiwanie i podlewanie preparatami grzybobójczymi np. Score, Nimrod, Topsin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:05, 18 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Hortensje uwielbiam tak, jak róże. Zawsze przed Wielkanocą, jak tylko mrozy odpuszczą, jadę na Bronisze zakupić kilkanaście sztuk na dekoracje w donicach. Moje ulubione: białe, ale od jakiegoś czasu mam też niebieskie. Ponieważ w gruncie często przemarzają, gdyż Hydrangea macrophylla kwitnie na pędach zeszłorocznych, traktuję je jako rośliny sezonowe. Nie są drogie, gdyż cena hurtowa kilkunastu sztuk na giełdzie kwiatowej jest dużo niższa niż w kwiaciarni, więc bez trudu i wielkich kosztów można pięknie udekorować wiosenne tarasy i wejście do domu roślinami, które długo będą kwitły i co najważniejsze niezawodnie. Ten sposób dekoracji stosuję już od kilku lat i bardzo mi się podoba, że od kwietnia do jesieni mam wielkie kwiatostany moich ulubionych kwiatów. Kiedy przekwitają, robią się zielone, nieco różowieją, ale i tak mi się podobają. Jeśli ślimaki je zjedzą, wtedy oddaję rośliny do ogrodu Babci Jasi lub sąsiadki Wiesi i tam kwitną w następnym roku.

Zazdroszczę Pani takich wypadów-u nas jak się spotka hortensję różową to juz coś i to w cenach szalonych!w internecie jest co prawda duży wybór ale jakoś tak bez dotyku i węchu ciężko się zdecydować na zakup takich cudeniek!a jaka jest cena takiej jednej hortensji na tym rynku?wchodziłam na ich stronę ale nic nie znalazłam, a może mają sprzedaż wysylkową?chciałam posadzić kilka sztuk białych i różowych może-piszę o tym u siebie na wątku-to bylby pierwszy krok w kolorach w moim ogrodzie!no zakochałam się w tych kwiatkach oglądając je w Pani ogrodzie!i ta limonkowa też mnie urzekła!
ach, chyba się rozchoruje kwiatowo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies