Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W pogoni za wymarzonym ogrodem 09:39, 01 lis 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Witaj Widzę, że ogrodowanie już Cię wciągnęło na całego. Masz duże wyzwanie przed sobą, bo ogród mały a sąsiadów dookoła dużo. No i przecież nie chcesz się zamknąć szczelnymi ścianami w ogródku jak w więzieniu Jestem ciekawa, co wymyślisz. Sąsiedzi naprzeciw być może też będą chcieli coś posadzić. Będę kibicować

Witaj
Oj wciągnęło i to na dobre. Sąsiedzi już patrzą na mnie z pewną nieśmiałością , choć muszę przyznać, że w tym roku mało grzebałam w ogródku bo zupełnie nie mam koncepcji. Przesadzam teraz pięciorniki bo się okazało że jak trawy urosły, to je całkowicie przykryły i zacieniły.
Nie sądziłam że miskanty u mnie będą rosły wyższe niż w instrukcji pisze

Oczywiście nie chcę się zupełnie odgradzać od sąsiadów, bo sąsiadów mam super. Jedynie od tych z naprzeciwka pasowałoby się odgrodzić, by mieć komfort psychiczny. Trawy są super, ale jak się zetnie to jest pusto. Doszły mnie słuchy, że sąsiedzi z przodu będą sadzić tuje i wtedy po ścięciu traw nie będzie tak łyso. Sąsiedzi po prawej postawili parkan i nawet pytali czy my też takiego nie chcemy postawić, ale to by było wtedy takie więzienie. Z pewnością zmniejszyłoby to optycznie nasz i tak nieduży ogródek.

Sezon 2017 u Hanusi 09:35, 01 lis 2021

Do góry
Dziewczyny, z chryzantemami to są różne sposoby, bo i ich rodzaje są różne. Te zimujące można uszczykiwać wiosną, żeby byłu niższe i się rozkrzewiły. Ale takie, które sa niskie z genów, przeważnie same w odpowiednim czasie tworza kępkę. NO i pora kwitnienia jest istotna. Są takie co kwitną już w sierpniu, albo dopiero w październiku. Trzeba ze swoimi nabytkami eksperymentować. Jak kupujemy z nazwą, to łatwiej, bo producent podaje czasami i wysokość, i porę kwitnienia. Ale przypadkowy egzemplarz potrzebuje obserwacji w sezonie.

Ogólna sprawa to taka: chryzantema potrzebuje krótkiego dnia i mało słońca, żeby kwitła. Ja swoje mam w półcieniu, te co sa na słonecznej wystawie kwitną nie razx już na początku sierpnia. a te same w cieniu dopiero w październiku.

Zacisze Alicji 09:15, 01 lis 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

Świecznica śliczna, ma trzy na róznych stanowiskach. Na suchym pod świerkami rośnie najsłabiej, muszę przesadzić.
Ale jakie piękne tło ma ten kwiatek Co to za mur?

Mirka! Też bardzo lubię świecznicę. Moja słabo rosła, więc przesadziłam. Okazało się, że tu rośnie jeszcze gorzej. Dlatego ucieszyłam się, że o ogóle zakwitła. A ten murek mam w ogrodzie, żeby chociaż na dole trochę zasłonić ogromny słup elektryczny.

Tak to wygląda latem.

Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:11, 01 lis 2021

Do góry
Moja Daisunia

Kąpać to się nie lubi

Czasami się wygłupiamy

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:21, 01 lis 2021

Do góry
Zakwitła moja naj ładniejsza. ma też ładny pokrój i nie jest wysoka to własnie Greczynka.

Ogród z zegarem 07:44, 01 lis 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Najpierw porównanie kloników crimson sentry.

Widać różnicę . Ale jeśli ten najwyższy się nie przebarwi wiosną (na nowych liściach), to składam reklamację (szkółka jest uprzedzona). Jeśli tak będzie, to go wtedy przeniosę w inne miejsce, a na jego miejsce kupię w Pęchcinie.

Nowe z bliska (też nie jest to bordo, tylko taki ciemnorudy kolor, ale jest śliczny)

I szpalerek . Tu gdzie są wsadzone nowe kloniki (tzn dzisiejsze), były wcześniej magnolie (Lennei alba i Golden tulip). Przeniosłam je na drugą stronę domu do pozostałych magnolii, tam psy rzadziej biegają ).

Cześć przyszłam do Ciebie z poleceniaCzy możesz mi podać namiary na szkółkę gdzie kupowałaś te drzewka?
Zieleń, drewno i antracyt 07:38, 01 lis 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
A moje pomidory w tym roku beznadziejne jakieś... Jak nigdy. Już od miesiąca ich nie mam.
Zazdraszczam działań ogrodowych, ja ciągle jeszcze się remontuję
Piękna jesień w ogrodzie

U mnie też już przydałby się remont, ale odkładamy go na razie na "później "

Jesień w ogrodzie juz nie taka piękna, bez kolorowych liści, tylko graby się aurze nie poddają i nadal zielone
Ty mi zazdrościsz pomidorów, a ja Tobie dalii!

Ostatki z wczoraj dla Ciebie.

Ogród prawie wymarzony … 07:29, 01 lis 2021

Do góry
Znalazłam takie cuda

To ambrowiec kolumnowy wysokość ok 3 metry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:15, 01 lis 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzień dobry, lubię tu zajrzeć o poranku Haniu, czy to oby na pewno listopad? Niesamowity obrazek. Wciąż kolorowo, taki ogród ma urok i sens Jeszcze niedawno zachwycały mnie minimalistyczne nasadzenia pod sznurek...

Haniu, co robisz z obciętymi gałązkami róż? Czy one nadają się na kompost? (nie pytam o te zainfekowane mączniakiem, bo wiadomo że nie, ale takie zdrowo wyglądające?) Pytanie z gatunku wstydliwych, ale zadam, czy ich kolce przekompostują się?... W jakim celu robisz oprysk 5% roztworem mocznika?

Zima zdecydowanie jest potrzebna naturze i nam dopisuję się do jej fanklubu. Czekam też na narty. W ogrodzie nie pojeżdżę

W pogoni za wymarzonym ogrodem 23:00, 31 paź 2021

Do góry
Ogród bez reguł 22:40, 31 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z daliami fajnie masz, u nas zmroziło je z początkiem października, więc dawno już wykopane i wysuszone. Teraz czas je schować pod ziemię do piwnicy. A w zeszłym roku chyba były do połowy listopada
Danusiu, dalie ciągle jeszcze kwitną . Było kilka dni z przymrozkami, ale były na tyle delikatne, że nawet nasturcje na stawem przetrwały bez szwanku

W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:34, 31 paź 2021

Do góry
Ogólnie ta rabata z przodu jest do zmiany. Coś mi w niej nie pasuje. Te trawy muszę chyba rozsadzić, ale tak się zastanawiam, bo w międzyczasie wybudowali się sąsiedzi i chcielibyśmy mieć trochę prywatności.

Spanikowałam na wiosnę po ścięciu traw.

Późnym latem wyglądały tak:
W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:18, 31 paź 2021

Do góry
W międzyczasie zrobiliśmy taras. Było to dokładnie rok temu czyli w październiku 2020. Robiliśmy sami (w sensie mąż z synami). To nasz pierwszy taras i jak na pierwszy raz to wyszedł OK.

Po położeniu agrowłókniny, pies myślał że to łóżko i wiecznie się tarzał

Tu już częściowo położone płyty

Musiałam popatrzeć na taras z innej perspektywy
W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:10, 31 paź 2021

Do góry
Lubię pięciorniki. Teraz jestem na etapie przesadzania ich. Na Ogrodowisku przeczytałam, że tego nie lubią i przesadzam je z duszą na ramieniu. Były sadzone rok temu, więc może nic im nie będzie i przeżyją ten zabieg.

W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:08, 31 paź 2021

Do góry
W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:06, 31 paź 2021

Do góry
W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:05, 31 paź 2021

Do góry
W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:04, 31 paź 2021

Do góry
I kolejne zdjęcia

W pogoni za wymarzonym ogrodem 22:02, 31 paź 2021

Do góry
Witam Was.
W 2018 roku zaczęłam tworzyć swój mały ogródek. Zaczynałam od podstaw z pewną dozą nieśmiałości, nie mając zielonego pojęcia od czego zacząć. Dużo czytałam, inspirowałam się na Ogrodowisku i tak to się zaczęło.
Miałam wiele obaw- głównie o rośliny które kupowałam, czy miejsce będzie odpowiednie i czy będzie im u mnie dobrze. Zaczęłam od zakupu roślin przez internet. Przyszły tak malutkie, że niektóre się nie przyjęły. Następne zaczęłam kupować w sklepie ogrodniczym i to było zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Pomału coś zaczęło się dziać.
Ponieważ tuje coś do mnie nie przemawiały, w formie żywopłotu posadziłam miskanty. Co wiosnę wpadam w panikę jak je pościnam, bo ogródek jest prawie pusty. Rok temu po pościnaniu traw nakupiłam krzewów, by zapełnić tą pusta przestrzeń. Nie był to najlepszy pomysł, bo jak miskanty ruszyły, zrobiło się za ciasno i w tym roku oddałam krzewy koleżance. W kalendarzu na 2022 na luty wpisałam sobie notatkę: Po ścięciu traw nie panikować- odrosną.
Teraz jestem na etapie przesadzania tego co mi pozostało, by rabaty "uczesać" do końca.

A tak to się zaczęło

I w zimie po wprowadzeniu się.

Pierwsza wiosna w nowym domu i pierwsze rabaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies