Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szachownice - Fritillaria 19:36, 03 mar 2011

Do góry

żółte są ładniusie!
Dwa światy 19:29, 03 mar 2011

Do góry

Czy chodziło o to zdjęcie ,Sebek ma rację to wrzośce....Pozdrowionka!!!!

...wiosną

jesień...

Szachownice - Fritillaria 19:28, 03 mar 2011

Do góry

Miejsce na ognisko - ognisko w ogrodzie 19:13, 03 mar 2011

Do góry

Cuda natury 18:30, 03 mar 2011

Do góry
hania napisał(a)
Brrrrr, ale zimno !!

Ale masz moją ulubioną balustradę ,strasznie lubię i ogrodzenia posesji ,uwielbiam Haniu Skute lodem,kute metalem
Islandia 18:20, 03 mar 2011

Do góry
To jest kompleks SPA

Aniu,ja taka ekstremalna nie byłam ,mimo ciepłoty źródeł.Temperatura górą - 15,w wodzie 25-36 stopni w plusie.Zbyt wysoka różnica.No i trzeba później z tej ciepłej wody wyleźć.Gdybym była latem......to tak!W internecie na temat tych źródeł jest sporo....
Nasz przydomowy ogródek 18:09, 03 mar 2011

Do góry
Fuksje dla Ciebie-jeszcze urodzinowe.....pozdrawiam i zdrowia życzę!
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 17:58, 03 mar 2011

Do góry
To i ja dorzucę parę zdjęć Rh, które były robione w ogrodzie dendrologicznym w Przelewicach.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:43, 03 mar 2011

Do góry
Na dworze ponuro, więc mam dla Was moje letnie kwiaty
Dalijka z siewu

Petunia wyhodowana z małej sadzoneczki, niestety nie rozrosła się tak ładnie jak w 2009, tamta była dwa razy dłuższa w pełni lata

Biorąc pod uwagę, że są na świeżym powietrzu, gdy jest deszcz albo burza - po prostu chowam je pod altankę, deszcz im bardzo szkodzi na urodzie
Tutaj kompozycja z Milion bells, pomiesznane kilka kolorów

Pewnie to wiecie, ale częste obieranie z przekwitłych kwiatów, bardzo im to służy. Obieram je prawie codziennie, lecz tak gruntownie do trzy dni
Tutaj kilka różyczek

I dalijka, niestety dwukolorowa mi nie zakwitła

Róże w naszych ogrodach 17:30, 03 mar 2011

Do góry
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 17:01, 03 mar 2011

Do góry
Iwonko, wejdź na mój wątek "Ogród nie tylko bukszpanowy", to kopalnia topiarów.
Ale sporo osób ma w ogrodach na naszym forum formy strzyżone.

Doklejam na pierwszej stronie schemat sztukowanie stożka

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Mój kawałek raju 14:48, 03 mar 2011

Do góry
Drugi dzień przecinki, poszły wszystkie stare porzeczki pod piłę,ale agresty mi zostawili, najgorsze,że nie można zrobić co się chce, spróbuję je gdzieś indziej przenieść, może na miejsce po dzikiej śliwie, która została wycięta

robiłam z okna zdjęcia bo wczoraj przemarzłam i się pocę,boję się,żeby znowu mnie coś nie chwyciło, bo te słonko jest zdradliwe, a ja łaziłam bez czapki) jutro sprzątanie jeszcze gałęzi
Dwa światy 14:42, 03 mar 2011

Do góry
Basiu , witam nie wiem o które konkretnie zdjęcie Ci chodzi?

wrzośce?
Nasze storczyki 13:05, 03 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Proszę. Pierwsze zdjęcie jakie mi wpadło po mysz

Rzeczywiście ładnie to wygląda. jakie masz fajne skrzyneczki na to zrobione Ja mam trzy różowe i jeden żólty. Trzy marketowe i jeden z kwiaciarni. Ten z kwiaciarni zawsze ma wiecej kwiatów niz te z marketów. Teraz choruje na białego storczyka, właśnie takiego jak na zdjęciu
Nasze storczyki 12:57, 03 mar 2011

Do góry
Proszę. Pierwsze zdjęcie jakie mi wpadło po mysz
Wiklinowy świat 12:34, 03 mar 2011

Do góry
mąż, jak jeszcze w rodzinnym domu mieszkał, robił głównie kosze na ziemniaki czy drzewo. zdarzyło się, że sąsiad przyniósł nam kosz, który kupił kilka lat wcześniej żeby mu dno naprawić, bo przetarło się od długotrwałego używania, w różnych warunkach - zrobiliśmy mu nowy. szczerze mówiąc zdziwieni byliśmy, że tylko tyle był sfatygowany.

to taki najprostszy model,
Pogaduchy skowronków 12:30, 03 mar 2011

Do góry

Częstujcie się,proszę!
Pogaduchy skowronków 10:32, 03 mar 2011

Do góry
Danusiu,wracaj do zdrowia ,jak najszybciej!Wątek -Islandia- wstawiłam nowy w Ogrodach świata
Islandia 10:27, 03 mar 2011

Do góry
Miejsce styku dwóch kontynentów-Midlina

Takie krajobrazy przeważają na całej wyspie

Pierwszy śnieg w 2010 roku w Reykjaviku

To tylko kilka migawek z mojego pobytu,nie oddające w pełni ani klimatu,ani piękna tej surowej ziemi,ale warto tu przyjechać w środku lata,podobno jest pięknie.Organizowane są różne atrakcje turystyczne,wyjazdy do gejzerów w środku wyspy,nad wodospady,w góry na lodowiec.Cała wyspa jest lodowcem ,ludzie mieszkają na brzegach i w zatokach,jest to więc dziewiczy teren,ale bardzo niebezpieczny, samotne wędrówki po lodowcu nie rzadko kończą się tragicznie,bo lodowiec jest ruchomy,i można zostać tam na zawsze .Może zaciekawiłam kogoś,może macie jakieś pytania,służę moją skromną wiedzą.
Islandia 10:08, 03 mar 2011

Do góry

Okutana,przed wiatrem

jeszcze raz - gejzer

ja na zimowej dyskotece......

z wikingiem w tle-w miejscowym muzeum ,Saga"

róża -drogowskaz-kierunkowskaz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies