Efekt poduszki jest wtedy, gdy trawnik zawiera co najmniej 20% wiechliny łąkowej, który to gatunek trawy odpowiada za taki efekt.
Być może za krótko kosisz, wtedy masz rżysko i trawnik nie ma "piórek" czyli tych części zielonych, którymi asymiluje.
To że w środku jest żółte to tak będzie, tak trawnik ma i taka jego uroda.
Być może za gęsto było posiane, ale jeśli tak było, to nadmiar traw i tak zgnił.
Podnieś noże kosiarki o dwa stopnie.
Użyj obornika i innej materii organicznej.
Raz żyto to za mało, ja uzdrawiałam glebę 3 lata, dwa razy w roku nawozy zielone plus raz na 3 lata obornik, dużo obornika.
Danusiu nie wiem czy się z tego mułu wygrzebiemy szybko. 15 cm swieżego mułu zostało na rabatach i boisku chłopaków, woda stoi po kostki w rabatach. Drzewka mają szyjki wysoko pod mułem, części roślin szczególnie wysianych nie odzyskam już, w tym szarłatów od Ciebie
W chacie wylało ponad podłogę, musimy wszystko wynosić, myć i suszyć. Kapliczkę koło altanki przewróciło, połamało róże i byliny.
ale sąsiedzi potracili uprawy całe.....
My musimy z mułu odgrzebać drzewka, byliny, ścieżki, kamień z rabat mam na trawnikach, korę też, ryczę dziś cały dzieńJak nie ja normalnie
Korę drobno mieloną można dodawać pod kwaśnolubne więcej, pod zwykłe rośliny - mało.
Ściółkowanie kamieniami, myślę, dobrze wygląda nie po całości a w wydzielonych niewielkich rabatach. Sypanie kamieni po całym ogrodzie bym odradzała. Różaneczniki i inne kwaśnolubne nie znoszą tego, lubią mieć powietrze w bryle korzeniowej.
Przestrzegam także przed innym poważnym błędem w uprawie, nie kładź agrotkaniny czy jeszcze gorzej - maty szkółkarskiej, bo szkodzi roślinom. Przed chwastami jedynie zapobiega pielenie systematyczne i ściółkowanie.
Korę drobno mieloną można dodawać pod kwaśnolubne więcej, pod zwykłe rośliny - mało.
Ściółkowanie kamieniami myślę dobrze wygląda nie po całości a w wydzielonych niewielkich rabatach. Sypanie kamieni po całym ogrodzie bym odradzała. Różaneczniki i inne kwaśnolubne nie znoszą tego, lubią mieć powietrze w bryle korzeniowej.
Przestrzegam także przed innym poważnym błędem w uprawie, nie kładź agrotkaniny czy jeszcze gorzej - maty szkółkarskiej, bo szkodzi roślinom. Przed chwastami jedynie zapobiega pielenie systematyczne i ściółkowanie.
Jeśli w glinie wykopiesz doły i zaprawisz je pulchnym podłożem, po dużym deszczu dołek wypełni się po brzegi i woda zatopi korzenie roślin.
Musisz pod każdym drzewem wiercić otwory głębokie, w to nasypać drenaż (kamienie, grys) i wtedy dopiero sadzić drzewa/krzewy. Pod byliny trzeba przekopywać, uzdatniać,użyźniać teren po całości.
Albo robisz rabaty podwyższone z murkami oporowymi, albo bez murków, gdzie korzenie dostaną także potrzebne im powietrze.
Pod bluszcz możesz dać całkiem inną mieszankę niż pod kwaśnolubne. Po prostu inaczej zapraw dołek do sadzenia.
Nie ma lepszej przyjemnosci niz spedzanie czasu na wolnym wybiegu czyli na polaci swojego ogrodu. W milczeniu wsluchujac sie w glos natury wlasnie ptakow.
W sobote przeszlam sie przy tujach tam dopiero rajwach ptaki skrzeczaly pelno gniazd w tujach zostalam potraktowana jak intruz zaczely latac nad moja glowa. Jak tu podcinac.
Zajaca mialam przez kilka lat na dzialce cos mu od zeszlego roku nie pasuje.