Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:42, 19 maj 2022

Do góry
AlicjaMa napisał(a)
A ja Wiolu chciałam zapytać, jak Twoje derenie Ivory Halo?
Już sie rozbujały po tak mocnym cięciu?
I czy je tak mocniej ścinasz co roku?

Te w słońcu wyglądają tak

A te co cienia mają więcej tak... Poprawiają się jak je podlewam i dałam nawozu
Nie tnę ich co roku ... Jakoś drugi raz przez kilka lat. Więcej nie będę tak nisko ciąć,bo za długo ruszają

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:02, 19 maj 2022

Do góry
Pierwsza piwonia, kupiona w CO w przecenie... jeśli dobrze zapisałam to jest to Bowl of Beauty.
I truskawki. Sezon uważam za otwarty. Może nie są super słodkie, ale tym pierwszym dużo się wybacza - bo są pierwsze .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:00, 19 maj 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Sporo deszczu było? Gdzie? Naprawdę nie pamiętam, kiedy u mnie coś z nieba spadło.
Przepięknie masz Haniu.

Tego deszczu mogłoby być więcej. Z powodu zagęszczenia pod korony drzew i krzaki wody dostaje się niewiele. Z drugiej strony, z powodu tego zacienienia, pozimowa wilgoć długo się tam trzyma. Marudzenie byłoby z mojej strony nieprzyzwoitością. Ten wielotygodniowy brak deszczu u Ciebie, to tragedia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:55, 19 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Haniu, busz masz piękny, do czegoś podobnego dążę . Żadne odstępy między roślinami mnie nie interesują .

Mnie czasem interesują, kiedy coś włazi zbyt mocno na sąsiadów. W przypadku rdesta wężownika trzeba trzymać rękę na pulsie.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:52, 19 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Pytanko: jak myślicie, czy ta większa szałwia to może być caradonna?
Ta po lewej przyszła oklejona paszportem, drugą na miejscu w szkółce ujrzałam i wzięłam, bo mi Caradonną „pachniała”

Z tego co widzę to ta po prawej ma ciemne łodygi ,dlatego może to być Caradonna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:51, 19 maj 2022

Do góry
Kawa napisał(a)
no Haniu ale masz pięknie~

deszczu u mnie było sporo ale już patrząc już by się przydał

Dawnymi laty w maju prawie codziennie padał deszcz. Często były burze. Z przyjemnością biegało się po kałużach bosa stopą.
Objawów suszy w ogrodzie nie ma. Na szczęście glina potrafi ją ładnie magazynować.

Długa prosta lada moment rozbłyśnie feerią kolorów. Zapączkowane są już lilaki węgierskie, krzewuszki Variegata i Purpurea Nana oraz tawuły Nippońskie. Teraz kwitnie kalina Rozeum.
Mszyce zaatakowały tylko kalinę koralowa na zapłociu.

Przy tarasie pierwsze kwiaty rozwinęła rosa rugosa. Oj, będzie pachniało!

Ogród prawie wymarzony … 14:48, 19 maj 2022

Do góry
Carsten Winter Gold

Zieleń, drewno i antracyt 14:47, 19 maj 2022

Do góry
Wyskoczyłam pranie rozwiesić i przyłapałam w końcu mieszkańca lokum pod drewutnią

a do tego zrobiłam przegląd różany
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:41, 19 maj 2022

Do góry
Pytanko: jak myślicie, czy ta większa szałwia to może być caradonna?
Ta po lewej przyszła oklejona paszportem, drugą na miejscu w szkółce ujrzałam i wzięłam, bo mi Caradonną „pachniała”

Ogrodowe wariacje 14:39, 19 maj 2022

Do góry
Myślałam o takim przedłużeniu, ale zobacz z innej strony na zeszłorocznym zdjęciu. Jest też wcięcie po drugiej stronie. Zależy mi aby część z iglakiem była jako osobny "placyk".
Zapewne jest to do przemyślenia

Ogrodowe wariacje 14:30, 19 maj 2022

Do góry
Nie wypowiem się, co posadzić na patelnię (nie posiadam ), natomiast sugeruję nie zostawiać "ząbka", ale pójść ze żwirową rabatą pod kątem prostym.
O tak:
Glina i zielsko 14:15, 19 maj 2022

Do góry
Dostałam prezent.
2 róże candelight od koleżanki. Piękne zdrowe i z pączkami.
Po południu posadze jak słońce trochę odpuści.
Glina i zielsko 14:15, 19 maj 2022

Do góry
Dostałam prezent.
2 róże candelight od koleżanki. Piękne zdrowe i z pączkami.
Po południu posadze jak słońce trochę odpuści.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:14, 19 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No niby roślin dużo, ale czegoś mi brakuje

Łaciaty jeszcze na koniec się oblizał takie smakowicie wyglądające

Ale smakowite kwiatki
A projekt rabaty się mi podoba!
Ogrodowe wariacje 14:13, 19 maj 2022

Do góry
Poszukuję miniaturowych iglaków o ładnym pokroju, które zniosą suszę, tutaj słońce od wczesnych godzin, aż do późnego popołudnia czyli patelnia
W zaznaczonym miejscu trawa cały czas się wysusza, zwłaszcza jak pada deszcz i nie włączamy nawadniania. Z drugiej strony ścieżka wygląda jak urwana i przedłużymy ją, będzie wyżwirowana tak jak część już istniejąca. Jest tam szeroko i przy budynku chciałam coś ładnego posadzić 3 lub 5 szt. Wcześniej bliżej drzwi są płyty w żwirku więc tam nić nie wcisnę, bo dużo betonu.
To jest to miejsce od frontu

Ogrodowe wariacje 14:11, 19 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Kulki mi tam akurat pasują, hmm Nie widać tego na zdjęciu, ale na kwadratowej części tej rabaty mają być takie kostki cisowe, na razie są ciski malutkie. Przez liściory nic nie widać, jeszcze wiadomo jak dojdzie kamień będzie inaczej.

tak to miało wyglądać jak urośnie

Podoba mi się! Nie każdy lubi mieć busz i dlatego każdy ogród jest niepowtarzalny!
Mój ogrodowy pamiętnik 13:40, 19 maj 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

On takie ma na początku listki. U mnie ma co roku końcówki gałązki przemarzniętych, często na wiosnę młode liście mu brązowieją i opadają a potem szybko nadrabia . W tym roku już teraz o niebo lepiej wygląda niż w zeszłym ale za to nie kwitł. Więc coś za coś .

Uff, czyli wszystko ok. Mój kwitł o dziwo bo maluch jeszcze. Te kwiatki średnio mi się widzą, róż z żółcią liści nie wywoľał u mnie pozytywnych doznań. No cóż nie można mieć wszystkiego. Liściory za to cud, miód potem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:38, 19 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
No ładnie się u Ciebie zieleni. Zestaw roślin świetny. Zobaczę jak wystartuje moja rabata i jak będzie miejsce to może coś odgapię z Twojej „skromnej” listy

A tulipany śliczne - szczególnie ten z łaciatym pyszczkiem

No niby roślin dużo, ale czegoś mi brakuje

Łaciaty jeszcze na koniec się oblizał takie smakowicie wyglądające
Mój ogrodowy pamiętnik 13:14, 19 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Też muszę wymienić Evergoldy i chyba na Raureif właśnie. Mam jej sporo z podziału to będzie za free. Pokażesz stan obecny judaszowca Rising Sun? Mój ma jakieś takie prawie przezroczyste listki. Nie wiem czy to norma czy nie koniecznie
Piękne azalie

On takie ma na początku listki. U mnie ma co roku końcówki gałązki przemarzniętych, często na wiosnę młode liście mu brązowieją i opadają a potem szybko nadrabia . W tym roku już teraz o niebo lepiej wygląda niż w zeszłym ale za to nie kwitł. Więc coś za coś .
Wilczy ogród 13:09, 19 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Zuza dziękuję

o te jasne pytasz ?

to ambrowce ,ale nie pamiętam jaka odmiana -mam ich 3 szt w przedogródku

a w warzywniku przybyły podpory na ogórki i dynie hokkaido

Tak, o te ale skoro to ambrowce, to już na nie zerkać nie będę, za dużo wody potrzebują.
Muszę sobie te ogórkowe podpory zapamiętać na przyszły sezon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies