Ania zastanawiam się czy nie zrobiła sie z naszego forum za duża kawiarenka? czemu przejmujemy sie czy ktos do nas zaglada? powinno byc tak ze gdy ma się problem/pytanie ogrodowe to sie pisze prawda? tak jakby forum to były wyścigi ko ma więcej stron.. po co..
Irysy takie mam, rosną na totalnej suszy, dlatego szybko przekwitają i robią się brzydkie.. mogę Ci dać..
Orliki podobne do tych z inspiracji (też zauważyłam, że Łukaszowi się pomyliło) to może być Barlow Pink.. może się takie Ci trafiły?? Jak inny kolor to poupychasz gdzie indziej.. po przekwitnięciu możesz je ścinać do zera.
Piwonia Karl jest piękna.. odmiana późna, dość sztywna, co jest jej zaletą przy pełnych kwiatach.
Brunnery się fajnie wysiewają.. po 2 latach mam pełno siewek.
Pełniki mam chińskie i europejskie.. jedne i drugie żółte .. one zanikają po przekwitnięciu..wiec tak planuj rabatę by nie szpeciło potem.. I obawiam się, że w realu pełniki nie będą kwitły razem z irysami.. Pełniki kwitną końcem kwietnia, a irysy końcem maja. A te odmianowe syberyjskie to i po połowie czerwca. Ale mówię to na podstawie moich pełników.
A sobie powinnaś najbardziej ufać, bo jezeli nie bedzie grało z Twoja osobowością to prędzej czy później przeorganizujesz wszystko i tak i tak, a na podpowiedziach jak najbardziej sie mozna wzorować, widzisz mnie wszyscy namawiali na wiecej kolorów, wiecej gatunków, próbowałam ale dla mnie juz wystarczy, żle się czuję w chaosie, więc u mnie minimal- tylko to do mnie przemawia, ale spróbowałam z wiecej gatunkami i nie żałuje bo utwierdziło mnie to w mojej wizji
cześć Jacku Anula ładnie Ci napisała, cieszymy się że kolejny mężczyzna dołączył do naszego grona
Szczęściarz z Ciebie, tak krotko na forum i już dobre rady Toszki i projekt Asi jesteś w dobrych rękach! ja obu jestem bardzo wdzięczna i napewno warto słuchać ich rad
pozdrawiam
powiem Ci tak szczerze że tam jeszcze ze 3 lata cieniście nie będzie...moje serby dopiero niecały metr mają :/ ja sobie te cieniste roslinki za kanciapą posadzę niech tam sie rozrastają i dopiero potem je wsadze gdzie wskazałeś.
to hakone już rozróżniam, dzięki
generalnie pomysł z rodkami jest ok tylko zastanawiam się czy te z przodu nie zaslonią kwiatów tych z tylu? szkoda mi poprostu
bo powiedz Tobie też się ten mój pomysl z zygzakiem i wysoką trawą z tylu nie podoba? azalia Schneeperle przepiękna...w kwestii juz docelowego wyboru to też do Bożenki sie na wiosnę skieruje
i jeszcze jak Cie tu mam to pytanko do 8 (Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.) i 9 (Sesleria jeżówki białe, miskant.)
to sa kwadraty 3x3 powiedz miskanty sadzić tak bardziej z tylu bliżej hortek a reszta tak według wysokości poprostu przed? i też tak lużno jak 3(miszmasz) czy w jakieś linie czy elki czy co?
czyli w tym kwadracie 3 ( Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany) mam zrobić tak jak Ty ustawiłeś i ciaglośc kwitnienie jest?
ja z tym Łukasz mam największy problem bo nie mam kompletnie doswiadczenia..dlatego ufam Ci w 100% uf uf
powiedz mam 2 świecznice w doniczkach sadzić jeszcze czy zadolować?
W tym miejscu 4 lepiej gdyby było bardziej wilgotno, ja już glinę do ogrodu zwoziłem Pamiętać jednak musisz, że to miejsce od razu takie cieniste nie będzie i troszkę rośliny może Ci jeszcze przez dwa lata przypalać np funkie, chociaż u mnie najładniej rosną właśnie te w półcieniu. Gdy będzie więcej cienia to i tak szybko ziemia nie wysycha.
Hakonechloa macra to podstawowa zielona odmiana, gdy będzie połączona z mocno limonkową funkią i hortensjami o ciemnych liściach taki bodajże jest Silver Dollar to będzie delikatny kontrast zieleni i limonki. Aureola to odmianowa o bardziej żółto limonkowych liściach
Co do różaneczników była dyskusja, że one mało kwadratowe jako rośliny są, dlatego zaplanowałem posadzenie ich w kwadracie by nawiązywały do reszty kwadratów, ale posadzenie ich w rzędzie z trawami też będzie dobre.
Azalie zależy jaki chcesz kolor bo wybór jest od fioletów przez różowe do białych, z białych ja zachwycam się odmianą Schneeperle.