Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

wrobelki 20:37, 07 paź 2016

Ja parę miesięcy temu do tej drugiej wersji dodałabym jeszcze parę gatunków, a teraz staję za pierwszą może tam trochę namieszać żeby bardziej swobodnie było?
anna_t 21:26, 07 paź 2016

makadamia napisał(a)
Kiedy wlasnie w folderze jest dobrze!

jak parzysz w folderze to jest ok a jak wrzucasz to w złym kierunku? to zwróć uwagę w którą stronę wklejone byłoby ok i folderze zmień na zly widok

Toszka 22:30, 07 paź 2016

tu masz ten ogród w całości oraz jego opis założenia i kompozycji
makadamia 08:26, 08 paź 2016

Toszko obejrzałam, przeczytałam, zachwyciłam się, ale jak głupia byłam, tak głupia jetem. Jeśli chciałaś, żebym jakąś naukę dla siebie wyciągnęła, to musisz wytłumaczyć jak chłop krowie na miedzy

W międzyczasie zrobiłam kolejny rysunek.

Przyznam się, że nie bardzo mi pasuje, bo piwonie już rosną w tym miejscu, gdzie je poprzednio narysowałam i z przesadzaniem do następnego sierpnia trzeba będzie czekać.
Ale za to ograniczyłam się do siedmiu bylin
Constans 08:26, 08 paź 2016

Gdzie jest Asia?
Asiaaaa - wołam na kawkę
wrobelki 10:21, 08 paź 2016

Asia, a czy piwonia nie zasłoni przetacznika?
makadamia 10:43, 08 paź 2016

To ma być wysoka odmiana, dorównująca hortensji.

Nawet mam jeden egzemplarz u siebie, tylko w złym miejscu rośnie i się pokładał trochę w tym roku.
wrobelki 16:14, 08 paź 2016

To sorki ja tylko taki niski kojarzę
Gruszka_na_w... 19:14, 08 paź 2016

Rozchodnik jest sztywny i dobrze cięte hortensje też są sztywne. W nóżki hortensji pasowałaby mi miękkość. Może trochę zmniejszyć plamę rozchodnika i między piwoniami a kępą rozchodnika wcisnąć rozplenicę Hameln?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 20:57, 08 paź 2016

Co prawda mi ta ich sztywność nie przeszkadza, ale też nie widzę nic przeciwko dodaniu trawki

A, Gruszko, tak ciągle myślę o tym co napisałaś o krzaczkach....
Polecałabyś jakieś nieduże? Ja znam berberysa i tawuły, ale to zestawienie trochę zielenią miejską trąci (taką opinię wyczytałam na pewnym blogu i to skojarzenie nie chce mi wyjść z głowy).
No i szukam jeszcze innych niedużych krzewów: krzewuszki? trzmielina oskrzydlona compacta?

I jeszcze tak sobie myślę, że może przydałby się jakiś pionowy akcent w rogu. Ciska kolumnowego nie mogę dać, bo będzie już w plecach. Coś innego niedużego i zimozielonego, co by na tle ciemnej zieleni się wyróżniało? Nic mi nie przychodzi do głowy...